Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Slady po malowaniu Tikurilla

Recommended Posts

Dzien dobry

Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie. Po odebraniu mieszkania pokrylem dwukrotnie sciany srodkiem gruntujacym, nastepnie nalozone zostaly dwie warstwy megaronu professional. Na scianach znajdowal sie tynk gipsowy 3-ciej kategorii. Moj wykonawca zalecil aby po szlifowaniu pomalowac powierzchnie biala emulsja akrylowa rozcienczona z gruntem, co tez uczynilem. Moj problem polega na tym iz po koncowym pomalowaniu scian farba Tikurilla zostaje wiele miejsc nierownomiernie pokrytych, sa przebicia, widac miejsca w ktorych nanoszone byly poprawki po szlifowaniu. Niektore pomieszczenia malowane byly nawet 4-krotnie !!!!! a efekt ten sam. Prosze o pomoc co moze byc przyczyna takiego zjawiska i co moge zrobic aby wreszcie osiagnac nalezyty wyglad.

Serdecznie dziekuje za udzielone wskazowki.

L&M

Dzien dobry

Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie. Po odebraniu mieszkania pokrylem dwukrotnie sciany srodkiem gruntujacym, nastepnie nalozone zostaly dwie warstwy megaronu professional. Na scianach znajdowal sie tynk gipsowy 3-ciej kategorii. Moj wykonawca zalecil aby po szlifowaniu pomalowac powierzchnie biala emulsja akrylowa rozcienczona z gruntem, co tez uczynilem. Moj problem polega na tym iz po koncowym pomalowaniu scian farba Tikurilla zostaje wiele miejsc nierownomiernie pokrytych, sa przebicia, widac miejsca w ktorych nanoszone byly poprawki po szlifowaniu. Niektore pomieszczenia malowane byly nawet 4-krotnie !!!!! a efekt ten sam. Prosze o pomoc co moze byc przyczyna takiego zjawiska i co moge zrobic aby wreszcie osiagnac nalezyty wyglad.

Serdecznie dziekuje za udzielone wskazowki.

L&M

Sprawdź, czy Twoi wykonawcy malują odpowiednimi wałkami ( zapewne malujesz farbą lateksową ), czy w pomieszczeniach nie jest zbyt suche powietrze, jeżeli jest, to przy malowaniu powstają różne pasy, niedomalowania. ( należy trochę przykręcić ogrzewanie i przewietrzyć pomieszczenie )

Tak na marginesie, nigdy nie uważałem farby tikurilla za dobrą farbę, co nie zmienia faktu, że po czterokrotnym malowaniu powinno być super pomalowane :wink:

Obecnie malują u mnie Tikkurillą , ale na podkładzie gruntującym Tikkurilli i w zasadzie wystarczyłoby raz pomalować farbą i jest git.

no moze gdyby podpigmetowali grunt odrobine pod wierzchni kolor to, poszla by na raz.

Na razie idzie na to "ciepły biały" więc biała podkładówka spełnia swoją rolę :) Mam tynki c-w więc zabicie tej szarości na razie się sprawdza na 100%.

Zobaczę jak się zacznie krwisto czerwony :)

Obecnie malują u mnie Tikkurillą , ale na podkładzie gruntującym Tikkurilli i w zasadzie wystarczyłoby raz pomalować farbą i jest git.

..

Na razie idzie na to "ciepły biały" więc biała podkładówka spełnia swoją rolę :) Mam tynki c-w więc zabicie tej szarości na razie się sprawdza na 100%.

Zobaczę jak się zacznie krwisto czerwony :)

Ja też na tynkach c-w i lekkie beże jakbym zrobił porządnie od razu to tez by starczył 1 raz. Ale mam kawałek ściany w graficie i tu już 2 mazania mimo podkładu w kolorze.

Może to kwestia tynku, bo z ręki był więc tam trochę wapna więcej a tam cementu i już chłonność inna..