antolina 19.12.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam, Żeby nie było - przeczytałam sobie już parę wątków na temat skraplania się pary wodnej na szybach. W moim przypadku jednak sprawa wygląda tak, że zaparowanie dolnych partii szyby i skraplanie się tam wody pojawiło się po zainstalowaniu ogrzewania gazowego Nowe okna mamy już od kilku lat i nie było takiego problemu do czasu zainstalowania tegoż ogrzewania. Piec jest z zamkniętym płomieniem. Ten sam problem nagle pojawił się u wszystkich w bloku, którzy to ogrzewanie zainstalowali, tak więc kwestie wentylacji i innych już opisanych w tym przypadku odpadają. Czy ktoś ma jakiś pomysł, bo bardzo mnie ta kwestia zafrpowała. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 21.12.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Ciekawe... chętnie usłyszę jakąś teorie na ten temat bo sam mam ogrzewanie gazowe i skrapla mi się woda na szybach. Mimo, że z wilgotność w pomieszczeniach już nie przekracza 50%. Chociaż wydaje mi się, że w złym dziale napisałaś wątek, chyba prędzej w wymianie doświadczeń. Tutaj rzadko kto zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.12.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 A jakie ogrzewanie było przed zainstalowaniem gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolina 23.12.2009 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Wcześniej mieliśmy zwykłe centralne ogrzewanie ze starymi, żeliwnymi kaloryferami. No i wszystko było ok. Teraz mamy kaloryfery z cieńszych blach i kratką na górze (jeśli to ma w ogóle jakieś znaczenie, bo może sposób rozchodzenia się ciepła ma tu wpływ). Chyba się aż tak nie znam na prawach fizyki/chemii w związku z czym nie jestem w stanie doszukać się zależności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof.KL 23.12.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Co do twojego problemu to musze przyznać, że mam ten sam tu nie chodzi o to że masz inne grzejniki , problem tkwi w wentylacji mieszkania. Pamiętaj że okna z PCV a takie pewnie posiadasz są bardzo szczelne więc wymiania powietrz z otoczeniem zewnętrznym jest znikoma, przy dużych różnicach temperatur np -15 a w pomieszczeniu ogrzewanym 20 st powoduje wystąpienie tak zwanego punktu rosy na szybach przy zetknięciu ciepłego wilgotnego powietrza z zimną szybą. Biorąc pod uwagę wsółczynnik przenikania ciepła przez okna jest on na poziomie dla okien 2 szybowych 1,2W/m2K co powoduje że z wszystkich przegród zewnętrznych mieszkania masz największe straty ciepła i okna są najzimniejszym punktem gdzie para się skrapla. Można sie zastanowić nad pochłaniaczami wilgoci, lub prostrzy sposób częściej wietrzyć mieszkanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolina 25.12.2009 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Rozumiem tę kwestię, jednak, tak jak napisałam na początku, nowe, szczelne okna mamy już od wielu lat, zaś ogrzewanie gazowe zaledwie od 2-3 lat. Przed zainstalowaniem tego ogrzewania problemu nie było. Wątpię, żeby wentylacja się nagle pogorszyła po zmianie ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.12.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Wcześniej mieliśmy zwykłe centralne ogrzewanie ze starymi, żeliwnymi kaloryferami. No i wszystko było ok. Teraz mamy kaloryfery z cieńszych blach i kratką na górze (jeśli to ma w ogóle jakieś znaczenie, bo może sposób rozchodzenia się ciepła ma tu wpływ). Chyba się aż tak nie znam na prawach fizyki/chemii w związku z czym nie jestem w stanie doszukać się zależności No dobrze... czym pędzone? bo reszta nieistotna. Zresztą domyślam się.. piszesz: Piec jest z zamkniętym płomieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 01.01.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 wg mnie musial zostac zabrany kanal wentylacyjny, by moglo nastapic odprowdzania spalin z lokali mieszkalnych. Jedyne wyjscie to zrobienie dodatkowej wentylacji. Inaczej za jakis czsa pokaze sie plesn, a z czasem nie jest wykluczony takze grzyb. W poprzednim domu mialam bardzo podobna sytuacje ze skraplaniem pary na szybie i dodatkowa wetylacja rozwiazala problem. Piec takze byl z zamknieta komora spalania i choc nie pobiera taki powietrza z mieszkania, to zaburzyl cala wetylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milion 06.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 witam, mam podobny problem,woda skrapla się na oknach około 1cm, dzieje sie tak co jakiś czas, przeważnie przy spadku temperatury, przeczytałem już duuużo informacji w internecie i wszędzie piszą że przyczyna jest duża wilgotność i zła wentylacja. W pomieszczeniach na poddaszu w kącikach pokoi kilka razy pojawiały się plamy z grzybem (zlikwidowałem chemicznie) Przymierzam się do instalacji wentylacji mechanicznej z nawiewniakmi ściennymi i wentylatorami wyciągowymi, przedtem zacząłem sprawdzać ciąg wentylacji w kominie i zawsze działa prawidłowo, nigdy nie zdarzyły się "cofki" zakupiłem również higrometr i mierze wilgotność w domu która jest na poziomie 39%, dom zamieszkały od 1 roku a budowa trwała około 8 miesięcy. za bardzo nie wiem co dalej robić bo wychodzi że wilgotność jest na odpowiednim poziomie, wentylacja grawitacyjna działa sprawnie, czy warto inwestować w wentylacje mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 27.01.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 niekoniecznieważna jest też kwestia przepływu powietrza przez pomieszczenia.Można wierzyć lub nie ale nawet niekorzystne ustawienie mebli czy też rodzaj zasłon ma wpływ na obieg powietrza w pomieszczeniu.Widziałem już sytuacje z prawidłowo działającą wentylacją i pleśnią.A takie pytanko - czy przypadkiem w związku z ogrzewaniem gazowym i stosunkowo wysokimi kosztami tego ogrzewania nie została obniżona temperatura powietrza w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milion 01.02.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 temperatura utrzymywana na poziomie 19 - 21 stopni przez sterownik pokojowy w najzimniejszym pomieszczeniu, z dalszych obserwacji wynika że wilgoć pojawiła się prawdopodobnie poprzez nieszczelną izolację zewnętrznej, elewacja jest jeszcze nie skończona i połączenia ścianki kolankowej z dachem wymaga małych poprawek, brak podbitki. a co do wilgoci na oknach to problem dalej jest taki sam wilgotność na poziomie 35% a woda się skrapla przy spadku temperatury poniżej zera, z obserwacji wynika że na parterze wszędzie gdzie ma grzejnika a jest ogrzewanie podłogowe a na poddaszu użytkowym w każdym pomieszczeniu jest grzejnik pod oknem a woda też się skrapla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceranix3 09.02.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 TEZ MAM TAKIE PROBLEMY ZE SKRAPLANIEM I CHCIALEM DODAC ZE TAKZE DO TEGO PRZYCZYNIAJA SIE KWIATY NA PARAPECIE KTORE JAK TO WSZYSTKIE KWIATY "NAWILZAJA"-POWIETRZE W POMIESZCZENIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts