Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylano fundamenty 14.12.2009 - w nocy temperatura była -12

fey-li

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Kupiliśmy dom budowany przez developera, który postanowił wylać nasze fundamenty bezpośrednio do gruntu. 13 grudnia tego roku spadł śnieg i padał również 14 kiedy wylano fundamenty pod nasz dom. W nocy było już - 12 stopni mrozu. Mróz się utrzymuje nadal, w nocy bywa nawet - 16 stopni.

Czego możemy się spodziewać? Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu?

jeśli był lany bezpośrednio do gruntu, a budowlańcy po wylaniu przykryli go czymkolwiek, to zero obaw.

1. Temperatura gruntu w wykopie na pewno była dodatnia.

2. Beton w czasie wiązania wydziela znaczne ilości ciepła (grzeje się)

Ponieważ był lany do gruntu, to dostał fajną izolację, a jeśli go dodatkowo osłonili od góry, to po raz wtóry powtarzam: zero obaw o jego wytrzymałość i trwałość.

Co innego, gdyby był wylewany nap. na strop (duża powierzchnia, mała grubość, dużo zimnej stai. Jeśli do wykopu w gruncie, a grunt przecież jeszcze nie jest zmarznięty, to śpij spokojnie.

Witam wszystkich,

Czego możemy się spodziewać? Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu?

Tym zdaniem powaliłaś mnie na łopatki :lol: z kim Ty chcesz walczyć z deweloperem ? Ty się ino módl aby on nie zbankrutował wcześniej, bo nie zobaczysz ani wylewanych na nowo fundamentów ani tym bardziej wpłaconej kaski... Dobra rada dla budujących, unikajcie deweloperów jak ognia ...

Witam wszystkich,

Kupiliśmy dom budowany przez developera, który postanowił wylać nasze fundamenty bezpośrednio do gruntu. 13 grudnia tego roku spadł śnieg i padał również 14 kiedy wylano fundamenty pod nasz dom. W nocy było już - 12 stopni mrozu. Mróz się utrzymuje nadal, w nocy bywa nawet - 16 stopni.

hmm do gruntu to chudziak i ostatecznie przy szczycie lenistwa lawa .

Co wy tak się na zime budujecie.

Jak stosowali w betoniarni dodatek do betonu do minusowych temperatur to spij spokojnie.
Cokolwiek to znaczy.
Beton musi mocno związać zanim przyjdzie mróz i podniesie grunt.
Może zalali poniżej strefy przymarzania.
fundamentom raczej nic nie będzie /oprócz złuszczonej powierzchni/
Raczej.
Ja u siebie lałem w mróz i jest ok.
1:0
Lałem beton przy -30 i było ok.
I było ok.
Tym zdaniem powaliłaś mnie na łopatki :lol: z kim Ty chcesz walczyć z deweloperem ?
Jedna bużka,nieżałuj sobie.
Dobra rada dla budujących, unikajcie deweloperów jak ognia ...
Jaka bierna postawa.
jeśli był lany bezpośrednio do gruntu, a budowlańcy po wylaniu przykryli go czymkolwiek, to zero obaw.
Z oszczędności nie zbudowali kibla.
Temperatura gruntu w wykopie na pewno była dodatnia.
Jednocześnie kopali i zalewali beton.
Beton w czasie wiązania wydziela znaczne ilości ciepła (grzeje się)
Efekt cieplarniany.

Coś mi się zdaje że mamy doczynienia z firmą typu minimaksi. No cóź dziki biznes ma swoje prawa(czy ja gdzieś tego nie słyszałem). Bo wiesz w zimie taniej i robotnik nie marudzi.

Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu?
A skąd pewność że już w styczniu nie urosną mury. Ja ci mówię walcz.
Ty się ino módl aby on nie zbankrutował wcześniej
Modlitwy są już niemodne.Wytrwałość i determinacja może się przydać. A na "osłode" to film polecam: Plac Zbawiciela.