fey-li 19.12.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam wszystkich, Kupiliśmy dom budowany przez developera, który postanowił wylać nasze fundamenty bezpośrednio do gruntu. 13 grudnia tego roku spadł śnieg i padał również 14 kiedy wylano fundamenty pod nasz dom. W nocy było już - 12 stopni mrozu. Mróz się utrzymuje nadal, w nocy bywa nawet - 16 stopni. Czego możemy się spodziewać? Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 19.12.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Jak stosowali w betoniarni dodatek do betonu do minusowych temperatur to spij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 19.12.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Szczyt głupoty Ja bym nie był taki spokojny. Beton musi mocno związać zanim przyjdzie mróz i podniesie grunt. Ten fundament nie będzie mocny. Skutki mogą się ujawnić po postawieniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 ... Czego możemy się spodziewać? ... dziecka p.s. a fundamentom raczej nic nie będzie /oprócz złuszczonej powierzchni/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 19.12.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Ja u siebie lałem w mróz i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 19.12.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 jeśli był lany bezpośrednio do gruntu, a budowlańcy po wylaniu przykryli go czymkolwiek, to zero obaw.1. Temperatura gruntu w wykopie na pewno była dodatnia.2. Beton w czasie wiązania wydziela znaczne ilości ciepła (grzeje się)Ponieważ był lany do gruntu, to dostał fajną izolację, a jeśli go dodatkowo osłonili od góry, to po raz wtóry powtarzam: zero obaw o jego wytrzymałość i trwałość.Co innego, gdyby był wylewany nap. na strop (duża powierzchnia, mała grubość, dużo zimnej stai. Jeśli do wykopu w gruncie, a grunt przecież jeszcze nie jest zmarznięty, to śpij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 19.12.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Lałem beton przy -30 i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 19.12.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam wszystkich, Czego możemy się spodziewać? Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu? Tym zdaniem powaliłaś mnie na łopatki z kim Ty chcesz walczyć z deweloperem ? Ty się ino módl aby on nie zbankrutował wcześniej, bo nie zobaczysz ani wylewanych na nowo fundamentów ani tym bardziej wpłaconej kaski... Dobra rada dla budujących, unikajcie deweloperów jak ognia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.12.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam wszystkich, Kupiliśmy dom budowany przez developera, który postanowił wylać nasze fundamenty bezpośrednio do gruntu. 13 grudnia tego roku spadł śnieg i padał również 14 kiedy wylano fundamenty pod nasz dom. W nocy było już - 12 stopni mrozu. Mróz się utrzymuje nadal, w nocy bywa nawet - 16 stopni. Czego możemy się spodziewać? Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu? hmm do gruntu to chudziak i ostatecznie przy szczycie lenistwa lawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 19.12.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Co wy tak się na zime budujecie. Jak stosowali w betoniarni dodatek do betonu do minusowych temperatur to spij spokojnie.Cokolwiek to znaczy.Beton musi mocno związać zanim przyjdzie mróz i podniesie grunt.Może zalali poniżej strefy przymarzania.fundamentom raczej nic nie będzie /oprócz złuszczonej powierzchni/Raczej.Ja u siebie lałem w mróz i jest ok.1:0Lałem beton przy -30 i było ok.I było ok.Tym zdaniem powaliłaś mnie na łopatki z kim Ty chcesz walczyć z deweloperem ?Jedna bużka,nieżałuj sobie.Dobra rada dla budujących, unikajcie deweloperów jak ognia ...Jaka bierna postawa.jeśli był lany bezpośrednio do gruntu, a budowlańcy po wylaniu przykryli go czymkolwiek, to zero obaw.Z oszczędności nie zbudowali kibla.Temperatura gruntu w wykopie na pewno była dodatnia.Jednocześnie kopali i zalewali beton.Beton w czasie wiązania wydziela znaczne ilości ciepła (grzeje się)Efekt cieplarniany. Coś mi się zdaje że mamy doczynienia z firmą typu minimaksi. No cóź dziki biznes ma swoje prawa(czy ja gdzieś tego nie słyszałem). Bo wiesz w zimie taniej i robotnik nie marudzi.Czy mamy walczyć, żeby łaskawie to usunęli co napaskudzili i zrobili to od nowa i dobrze w marcu?A skąd pewność że już w styczniu nie urosną mury. Ja ci mówię walcz.Ty się ino módl aby on nie zbankrutował wcześniejModlitwy są już niemodne.Wytrwałość i determinacja może się przydać. A na "osłode" to film polecam: Plac Zbawiciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.12.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 jeden z dłuższych postów o niczymgratuluję,dla mnie wzór niedościgniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts