Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wolf CGB-K20 Pompa Pracuje 24/24 Pali Duzo Gazu

artstudios

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rany, jak się cieszę, że znalazłam ten temat. Sama walczę z Wolfem, ale kiepsko mi idzie.

U mnie jest taki problem, że temperatura w pomieszczeniu (odczytywana na BM) jest zawsze dużo wyższa niż zadana.

Nie umiem sobie z tym poradzić. Często po prostu wyłączam piec, żeby dalej nie grzał. Bo czasami jest tak, że jest ustawiony na 19 - 20 st. C, jest 22,7 i dalej grzeje.

Netsoftr - Zaraz po pracy będę sprawdzała ustawienia, może coś mi doradzisz.

I drugi problem - ustawiam godziny pracy osobno dla co, osobno dla podłogówki. No i niestety - CO działa ok czyli samodzielnie , natomiast jak ustawiam mieszacz, to grzeją równocześnie grzejniki. Jak myślicie, co z tym zrobić? Jaka może być tego przyczyna?

Niestety nie jestem ,,techniczna" więc za wiele danych to nie podam, ale jak będę wiedziała, czego się dowiedzieć, to się dopytam.

Nadal nie umiem ,,zbić" temperatury. Ciągle jest 22,7 st. C (na czujniku w pokoju) , mimo że temperatura zadana ustawiona na 20 stopni.

Średnio ostatnio zużycie gazu wyszło 7,5 metra szesc., więc chyba nieźle, ale denerwuje mnie, że piec robi co chce.

np dzisiaj w nocy grzał, mimo ze ani podłogówka ani CO w tym czasie nie powinny grzać, bo po pierwsze - czasy przełączania są tak ustawione że o północy piec nie powinien się włączać, a po drugie temperatura była ponad 22 stopnie (a ekonomiczną mam ustawioną na 12 stopni).

Chyba że mam coś źle poustawiane gdzie indziej.

Spisałam

a00 - 1

a01 - 1

A02 - 2

A03 - ----

A04 - 3

A05 - 0

A06 1

A07 - 0

A08 - 52

A09 - -1

A10 - 0

A11 - ON

A12 - -16

A13 - 40

I USTAWIENIA HG

00 - ---

1 - 15

2 - 29

3 - 97

4 - 68

--- ---

6 - 1

7 - 10

8 - 65

9 - 15

10 - 0

11 - 10

12 - 0

13 - 0

14 - 6

15 - 10

16 - 24

17 - 75

18 - ---

19 - ---

20 - ----

21 - 20

22 65

23 i DO 34 BRAK DANYCH

i na końcu

HG 50 I-EL (jakiś taki zapis)

MIESZACZ

M01- 5

02 - 27

03 - 10

04 - 0

05 - 3

06 - 5

07 - 12

08 - 26

09 - 0

10 - 0

11 - 11

12 - 0

13 - 3

14 - 60

15 - 5

16 - 10

17 - 10

m50 (jakiś taki znaczek) I-EL

Może tutaj są złe ustawienia?

będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi

5

podłączam sie do tematu. Mam też taki piec Wolfa i jak czytam ile Wam pali to bardzo bym tyle chciała. Mnie w grudniu 2010 spalił 450 m3, przy temperaturze zadanej 19 stopni, kompletnie nie umiem sobie z nim poradzić, moze ktoś pomorze.

Sprawdź krzywą grzania standardowo jest na 1,2 a jeśli masz dobrze ocieplony dom to wystarczy 0,9 - 0,8. Jeszcze jeden powód to grzejniki nie sa przewymiarowane względem powierzchni grzania i piec nie może osiągnąć trybu kondensacji czyli temperatury w okolicach 42 stopni na powrocie i tym samym nie ma oszczędności na kondensacji. Sprawdź krzywa grania i temperaturę powrotu. Dodam jeszcze tylko iż w grudniu temperatury były naprawdę dosyć niskie, istnieje parametr w tych piecach fabrycznie ustawiony chyba na 15-16 stopni jesli jest poniżej przestają modulować i zachowują się jak zwykle atmosferyki.

Z twojego opisu wygląda na to iż masz podłogówkę. Problemem może być metraż grzania w stosunku do ilości ogrzewania podłogowego. Podłogówka jest bardzo bezwładnościową to znaczy trudno się nagrzewa ale jest akumulatorem ciepła, natomiast grzejniki szybko oddają ciepło ale też szybko się wychładzają. Dlatego jeśli masz włączona opcje wpływ pomieszczenia, a grzejesz głównie podłogówką, możne dojść do sytuacji kiedy nagrzejesz podłogówkę do tego stopnia iż nadal będzie oddawała ciepło pomimo przekroczenia ustawionych 20 stopni.

Nadal nie umiem ,,zbić" temperatury. Ciągle jest 22,7 st. C (na czujniku w pokoju) , mimo że temperatura zadana ustawiona na 20 stopni.

Średnio ostatnio zużycie gazu wyszło 7,5 metra szesc., więc chyba nieźle, ale denerwuje mnie, że piec robi co chce.

np dzisiaj w nocy grzał, mimo ze ani podłogówka ani CO w tym czasie nie powinny grzać, bo po pierwsze - czasy przełączania są tak ustawione że o północy piec nie powinien się włączać, a po drugie temperatura była ponad 22 stopnie (a ekonomiczną mam ustawioną na 12 stopni).

Chyba że mam coś źle poustawiane gdzie indziej.

Spisałam

a00 - 1

a01 - 1

A02 - 2

A03 - ----

A04 - 3

A05 - 0

A06 1

A07 - 0

A08 - 52

A09 - -1

A10 - 0

A11 - ON

A12 - -16

A13 - 40

I USTAWIENIA HG

00 - ---

1 - 15

2 - 29

3 - 97

4 - 68

--- ---

6 - 1

7 - 10

8 - 65

9 - 15

10 - 0

11 - 10

12 - 0

13 - 0

14 - 6

15 - 10

16 - 24

17 - 75

18 - ---

19 - ---

20 - ----

21 - 20

22 65

23 i DO 34 BRAK DANYCH

i na końcu

HG 50 I-EL (jakiś taki zapis)

MIESZACZ

M01- 5

02 - 27

03 - 10

04 - 0

05 - 3

06 - 5

07 - 12

08 - 26

09 - 0

10 - 0

11 - 11

12 - 0

13 - 3

14 - 60

15 - 5

16 - 10

17 - 10

m50 (jakiś taki znaczek) I-EL

Może tutaj są złe ustawienia?

będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi

5

Z twojego opisu wygląda na to iż masz podłogówkę. Problemem może być metraż grzania w stosunku do ilości ogrzewania podłogowego. Podłogówka jest bardzo bezwładnościową to znaczy trudno się nagrzewa ale jest akumulatorem ciepła, natomiast grzejniki szybko oddają ciepło ale też szybko się wychładzają. Dlatego jeśli masz włączona opcje wpływ pomieszczenia, a grzejesz głównie podłogówką, możne dojść do sytuacji kiedy nagrzejesz podłogówkę do tego stopnia iż nadal będzie oddawała ciepło pomimo przekroczenia ustawionych 20 stopni.

Sprawdź krzywą grzania standardowo jest na 1,2 a jeśli masz dobrze ocieplony dom to wystarczy 0,9 - 0,8. Jeszcze jeden powód to grzejniki nie sa przewymiarowane względem powierzchni grzania i piec nie może osiągnąć trybu kondensacji czyli temperatury w okolicach 42 stopni na powrocie i tym samym nie ma oszczędności na kondensacji. Sprawdź krzywa grania i temperaturę powrotu. Dodam jeszcze tylko iż w grudniu temperatury były naprawdę dosyć niskie, istnieje parametr w tych piecach fabrycznie ustawiony chyba na 15-16 stopni jesli jest poniżej przestają modulować i zachowują się jak zwykle atmosferyki.

Mo że trochę opiszę swó sytem grzewczy. Krzywa grzania nastawiona na 2,0, dom według mnie ocieplony dobrze bo jak nagrzeje to podłogówka długo trzyma ciepło. W grudniu było dosyć zimn to fakt, ale moi sąsiedzi przy podobnym metrażu domu zużycie gazu mieli w granicach 280 m3 a nie 450 m3 i dodam ze w domu jest zimno. Opisze jak wyglada moje ogrzewanie. Na dole w salonie, kuchni, przedpokoju, łazience i wiatrołapie mam ogrzewanie podłogow do tego da grzejniki w dwóch pokojach, Góra same grzejniki i podłogówka tylko w łazience. Moduł BM mam zamontowany w centralnym miejscu - przedpokój otwarty na salon ( sama podłogówka) i w momencie kiedy nagrzeje się podłogówka to temperatura trzyma długo , w pokojach i na górze domu natomisat grzejniki wychładzją sie bardzo szybko i róznica temperatur tam ynosi jakieś 2- stopnie. Nie znam sie na ogrzewaniu ale wydaje mi sie ze grzjniki nie powinny byc na tym samym obiegu co podłogówka bo przeciez one potrzebuja wiekszej temperatury niż podłogówka a w tym przypadku chyba nie do konca tak jest.

I moje pytanie : czy warto rozdzielić grzjniki od podłogówki, czy moze moduł przenieść w miejsce gdzie są w wiekszosci grzejniki i zmienić parametry pieca na mniejsze ( czytałam gdzieś, ze piec powinien chodzić długo na małych obrotach) o ile sie nie myle to mi serwisant ustawił najwyższe obroty. Drugie pytanie to co to znaczy "przwymiarowane grzejniki" i jak sprawdzić ta temperaturę powrotu lub ewentualne ustawienia pieca czy da sie to zrobić bez serwisanta?

Bardzo proszę o pomoc bo nie mogę dojśc doładu i składu z tym ogrzeaniem

Gonzo

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam włączony wpływ pomieszczenia i BM jest nad tą podłogówką obok drzwi od łazienki. A w łazience jest zawsze najcieplej, bo oprócz podłogówki daliśmy normalny duży grzejnik (te drabinkowe są wg mnie dużo słabsze).

Jaka może być przyczyna tego, że piec grzeje, mimo że temp. jest wyższa od ustawionej?

Jaka może być przyczyna tego, że jak włączam podłogówkę to grzeją też grzejniki? - nie umiem tego rozłączyć.

Madzia1976

Jak widzisz, ja też szukam pomocy, ale albo się pomyliłaś, albo zmień krzywą grzania. 2,0 na pewno jest błędem.

Poczytaj wyżej, jak radzą bardziej doświadczeni, ale ja bym stawiała na krzywą grzania.

Gonzo

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam włączony wpływ pomieszczenia i BM jest nad tą podłogówką obok drzwi od łazienki. A w łazience jest zawsze najcieplej, bo oprócz podłogówki daliśmy normalny duży grzejnik (te drabinkowe są wg mnie dużo słabsze).

Jaka może być przyczyna tego, że piec grzeje, mimo że temp. jest wyższa od ustawionej?

Jaka może być przyczyna tego, że jak włączam podłogówkę to grzeją też grzejniki? - nie umiem tego rozłączyć.

Madzia1976

Jak widzisz, ja też szukam pomocy, ale albo się pomyliłaś, albo zmień krzywą grzania. 2,0 na pewno jest błędem.

Poczytaj wyżej, jak radzą bardziej doświadczeni, ale ja bym stawiała na krzywą grzania.

Koniczynka97 dziękuję bardzo dzisaij zamierzam pobawić sie moją krzywą grzania, widze ze to chyba błąd ale to nie jedyny problem mojego sytemu grzewczego. U mnie problem jet w połączeniu podłogówki z grzejnikami, jak piec chodzi na małej mocy to grzejniki są praktycznie zimne nie chcą sie nagrzać i temperatura w pokojacghh różni sie od tej w salonie gdzie jest podłogóka i to jest dośc mocno odczuwalne, nie za bardzo wiem coi z tym fantem zrobić. Po mojemu to ogrzewanie nadaje sie do przerobienia.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Hej Madzia_1976

Wydaje mi się, że przyczyną nie jest krzywa grzania aczkolwiek powinna być niższa.

Nie rozumiem za bardzo jak masz podłączone grzejniki. Ja mam piec Wolf a ale grzejniki mam podłączone na osobnym obiegu niż podłogówka za pomocą modułu mieszającego MM.

Sprecyzuj jak masz podłączone grzejniki w stosunku do podłogówki. (mieszcz, równolegle do podłogówki, szeregowo z podłogówką)

Co znaczy, że grzejniki są zimne - może są letnie.

Przy takiej krzywej grzania (2) (przy zew 7C) temperatura wody powinna być 54C a to stanowczo za dużo dla podłogówki. Jaką masz temperaturę na piecu jak jest włączony.

Wolf zaleca ustawienie krzywej maksymalnie na 0.8.

Jeśli masz na ścianach min15cm ocieplenia to krzywa grzania dla grzejników powinna być w okolicach 1,2 a podłogówka 0,6.

Inną przyczyną może być brak przepływu przez grzejniki. Może są zapowietrzone lub cały obieg jest zapowietrzony.

Może któryś z grzejników (zazwyczaj ten najbliżej pieca) ma za małe opory i on "pochłania" całą gorącą wodę.

Sprawdź czy przez grzejniki przepływa woda. U mnie przykręcając powoli głowicę termostatyczną przy pewnym położeniu można usłyszeć szu przepływającej wody.

pzd.

Hej Madzia_1976

Wydaje mi się, że przyczyną nie jest krzywa grzania aczkolwiek powinna być niższa.

Nie rozumiem za bardzo jak masz podłączone grzejniki. Ja mam piec Wolf a ale grzejniki mam podłączone na osobnym obiegu niż podłogówka za pomocą modułu mieszającego MM.

Sprecyzuj jak masz podłączone grzejniki w stosunku do podłogówki. (mieszcz, równolegle do podłogówki, szeregowo z podłogówką)

Co znaczy, że grzejniki są zimne - może są letnie.

Przy takiej krzywej grzania (2) (przy zew 7C) temperatura wody powinna być 54C a to stanowczo za dużo dla podłogówki. Jaką masz temperaturę na piecu jak jest włączony.

Wolf zaleca ustawienie krzywej maksymalnie na 0.8.

Jeśli masz na ścianach min15cm ocieplenia to krzywa grzania dla grzejników powinna być w okolicach 1,2 a podłogówka 0,6.

Inną przyczyną może być brak przepływu przez grzejniki. Może są zapowietrzone lub cały obieg jest zapowietrzony.

Może któryś z grzejników (zazwyczaj ten najbliżej pieca) ma za małe opory i on "pochłania" całą gorącą wodę.

Sprawdź czy przez grzejniki przepływa woda. U mnie przykręcając powoli głowicę termostatyczną przy pewnym położeniu można usłyszeć szu przepływającej wody.

pzd.

Witaj.

Z tego co sie orientuję to mam tez zamontowany mieszacz ale to wyglada tak: najpierw jest mieszacz potem idą rurki od podłogówki i nastepnie zamontowane są trzy grzejniki (w dolnych pomiszczeniach domu). Przy moich eksperymentach wygladało to tak: jesli zakrece wszystkie pentrle podłogówki to grzejniki robią sie gorace, a jak je odkrecam to podłogówka zabiera im całe ich ciepło. Podobno na powrocie nie ma zamontowanego jakiegoś zaworu i wychodzi na to że ciepło kraży tylko po belce i nie daje dojścia do pętli podłogowych i powroty z grzejników i podłogówki w pewnym momencie sie spotykaja i wystepuje miedzy nimi kolizja. Nie wiem czy dobrze to opisałam ale tak mniej więcej mi to wytłumaczono, ogólnie równiez cos jest z podłogówką i nie daje ona takiego ciepła jak powinna bo pętle są tylko lekko letnie nigdy ciepłe. Temperatura na piecu w momencie kiedy on chodzi dochodzi do 58 stopni - więcej nie. Grzejniki były sprawdzane nie są zapowietrzone, zmieniłam krzywą garznia na 1.2 ale nic wiecej sie nie zmieniło. Gazu dalej idzie jak szło. Myślę ze ustawienia pieca są ok (po obnizeniu tej krzywej grzeania). Problem tkwi w instalacji.

Podłogówka powinna być lekko ciepła. Jak mi mieszacz pokazuje temperaturę wody w podłogówce na 30C to odczucie na rękę jest że rura jest lekko ciepła.

Na sterowniku BM od pieca powinnaś mieć napisaną temperaturę zadaną i rzeczywistą obiegu mieszacza. Są one zgodne z odczytami z termometrów?

Co do mieszacza to raczej nie jest oryginalny, a i termometrów na nim nie widzę, mi mieszacz temperatury wody niestety nie pokazuje, ale dzisiaj spardzę jaką mam zadaną na sterowniku BM i czy ona wogóle jest tam zadana. I mam pytanie jaka ona powinna być - to moze będzie łatwiej szukać. I jeszcze jedno czy sterownik BM powinien być tam gdzie podłogóka czy lepiej przenieść go np. na pietro (tam mam same grzejniki i one szybciej sie wychładzają) i miedzy górą a dołem jest jakieś 3 stopnie róznicy - mysle że to dużo bo jest odczualne.

Podłogówka powinna być lekko ciepła. Jak mi mieszacz pokazuje temperaturę wody w podłogówce na 30C to odczucie na rękę jest że rura jest lekko ciepła.

Na sterowniku BM od pieca powinnaś mieć napisaną temperaturę zadaną i rzeczywistą obiegu mieszacza. Są one zgodne z odczytami z termometrów?

W moim dzinniku na ostatniej stronie - mtak gdzieś na środku pokazana jest cała belka mojego ogrzewania widac ją jeśli możesz to zerknij - tak to wyglada.