rakgrzech 08.04.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dobrze czytasz:).Sprawdzę dzisiaj u siebie jak ja to podłączyłem bo nie jestem pewien czy ja czasami nie podłączyłem pomy cyrkulacyjnej do modułu MM bo był bliżej.Ale pamiętam, że na początku była podłączona do pieca i działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 08.04.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ja sprawdzę wieczorem u mnie czy będzie działać i dam znać. Jeszcze jedna sprawa, zastanawiam się, wszystko mam dobrze ustawione, bo z instrukcji wynika, że powinienem mieć obieg grzewczy (kaloryfery) i obieg mieszacza (podłogówka) i powinienem móc sterować tym oddzielnie, ale jak grzebałem w BM to mam chyba tylko obieg mieszacza 1. Może tu jest problem z tym nieszczęsnym kominkiem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 11.04.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Podłączyłem pod A1 w piecu i działa! Wielkie dzięki rakgrzechu Został zatem mi tylko problem z kominkiem z płaszczem i podłogówka. Na gazie podłogówka działa prawidłowo, pewnie jakieś ustawienia, ale na razie nie przyszło mi nic do głowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 15.04.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Przejrzałem dokładnie instrukcje Wolfa i swoja kotłownie. Z przeglądu wynika, że podłogówka nie chodzi ponieważ pompa dedykowana do niej załącza się tylko jak chodzi piec (prawdopodobnie dostaje taki sygnał). Jak chodzą pompy przy wymienniku z kominka to grzeją kaloryfery i one zastępują pompę z kotła gazowego. Dlatego zapewne muszę zmienić jakieś ustawienia w module MM, aby uruchamiał pompę do podłogówki, ale nie mogę dojść do tego, która konfiguracja, czy parametr powinien być ustawiony i na jaka wartość. Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 13.09.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Przejrzałem dokładnie instrukcje Wolfa i swoja kotłownie. Z przeglądu wynika, że podłogówka nie chodzi ponieważ pompa dedykowana do niej załącza się tylko jak chodzi piec (prawdopodobnie dostaje taki sygnał). Jak chodzą pompy przy wymienniku z kominka to grzeją kaloryfery i one zastępują pompę z kotła gazowego. Dlatego zapewne muszę zmienić jakieś ustawienia w module MM, aby uruchamiał pompę do podłogówki, ale nie mogę dojść do tego, która konfiguracja, czy parametr powinien być ustawiony i na jaka wartość. Pomoże ktoś? Idzie zima, wraca temat - pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 15.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Podłączyłem pod A1 w piecu i działa! Pozdrawiam Cyrkulacje podlacza sie pod Z, A1 jest fabrycznie zaprogramowane pod pompe ąłdowania zasowbnika i jest fizycznie ta pompa tam fabrycznie podłączona. Przynajmniej tak jest w CGW-11/100 i wyraxnie pisza zeby tego nie zmieniac (parametr HG14) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 18.10.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Mam pytanie z innej beczki dotyczace sterownika BM, jak skasowac wyswietlany napis "konserwacja" na ekranie?dzwonilem do serwisanta ale gosciowi nie chce sie przyjechac za bardzo aby to zrobic a mnie ta info strasznie drazni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 18.10.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 U mnie też jakieś 2 tyg. temu się wyświetlił i zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 19.10.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Cyrkulacje podlacza sie pod Z, A1 jest fabrycznie zaprogramowane pod pompe ąłdowania zasowbnika i jest fizycznie ta pompa tam fabrycznie podłączona. Przynajmniej tak jest w CGW-11/100 i wyraxnie pisza zeby tego nie zmieniac (parametr HG14) Jeśli chce się sterować czasami pompy cyrkulacyjnej przez BM to musi być podłączony jako A1 (przynajmniej w piecach gazowych CGB) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Mam pytanie z innej beczki dotyczace sterownika BM, jak skasowac wyswietlany napis "konserwacja" na ekranie? dzwonilem do serwisanta ale gosciowi nie chce sie przyjechac za bardzo aby to zrobic a mnie ta info strasznie drazni. Nie dziwwi mnie ze nie chce przyjechac do takiej pierdoy. Wystarczy przeczytac instrukcje i wszsytko bedzie jasne. Ten komunikat jest po to zeby przypomniec o tym ze nalezy wezwac serwis do corocznego przegladu bez ktorego traci sie gwarancje i placi o wiele wiecej za gaz (brudny, zasyfialy wymiennik ktory serwiant czysci podczas przegladu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 20.10.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 a kto powiedzial ze nie byl u mnie? Jakis tydzien po tym jak byl, wyczyscil i wyregolowal piec oraz wzial za to okragla sumke wyskoczyl ten piekny napis. Czytanie instrukcji nic nie pomoze, serwisanta tez nie ma ( zdziwil sie ogromnie ze nie skasowal komunikatu i obiecal ze "wpadnie po drodze") a to cos swieci i wnerwia. wiec moze Ty mi powiesz jak to skasowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniczynka97 20.10.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 WitamMoże ktoś wie, gdzie w BM można podnieść minimalną temperaturę cwu? Bo mam ustawioną na 45 stopni (ale to jest maksymalna) ale jak długo nie pobieramy, to np. rano (ale nie tylko) trzeba dużo jej zlać, żeby była ciepła. Często spada do 32 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.10.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Juz odpowiadam, gdyz umiem czytac i instrukcje przeczytalem.Komunikat KONSERWACJA potwierdzamy przyciskiem OBNIŻ na BM, a parametr czyli ilosc tygodni po jakiem bedzie sie pojawial to funckaj A08 (ustawiamy od 0 do 104 -tygodni oczywiscie) Ciepla woda A13 i A14. A13 temp min a A14 temp max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 23.10.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam, walczę dalej aby odpowiednio wysterować podłogówkę przy grzaniu kominkiem, ale pojawił się inny problem. Chciałem przestawić piec na grzanie gazem, ale w BM w "Nastawieniach fabrycznych" nie mam ustawień dotyczących grzania?! Po danych dotyczących daty, godziny itd, od razu pojawiają się nastawy mieszacza podłogówki. Wedle instrukcji wcześniej powinny być nastawy grzania takie jak temperatura zadana przy włączonym wpływie pomieszczenia. Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniczynka97 24.10.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 BrencikBardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniczynka97 26.10.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Brencik napisał: Ciepla woda A13 i A14. A13 temp min a A14 temp max. Niestety coś nie pasuje. U mnie jest tylko A13 - 40, a A14 nie ma w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.10.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 co do "DUŻEGO " zużycia gazu.Wystarczy sprawdzić analizatorem sprawność ,jeżeli jest około 100% to szukaj w instalacji .Cudów niema Energia z gazu odebrana i wysłana do domeczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 07.11.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam, walczę dalej aby odpowiednio wysterować podłogówkę przy grzaniu kominkiem, ale pojawił się inny problem. Chciałem przestawić piec na grzanie gazem, ale w BM w "Nastawieniach fabrycznych" nie mam ustawień dotyczących grzania?! Po danych dotyczących daty, godziny itd, od razu pojawiają się nastawy mieszacza podłogówki. Wedle instrukcji wcześniej powinny być nastawy grzania takie jak temperatura zadana przy włączonym wpływie pomieszczenia. Pomoże ktoś ? Już wiadomo, należy zresetować wszystkie urządzenia (ja mam piec, MM, SM). Mój instalator wymyślił zasilanie jednego z tych urządzeń z włącznika światła z drugiej strony ściany (!!!), a samo resetowanie pieca nie pomagało. Po zresetowaniu wszystkiego pojawiło się ustawienie grzania. Nadal jednak szukam rozwiązania ustawień w BM dla kominka. Myślę, że ma to coś wspólnego z parametrem HG13, ale jakoś nie mogę posklejać całości. Może ktoś podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 18.11.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 ok jeśli nie nikt nie zna tematu, to może polecicie jakiegoś dobrego serwisanta Wolfa, z okolic Raszyna, Warszawy.Ostatnio byli u mnie serwisanci z Piaseczna, popatrzyli - teoretycznie prosta sprawa (chociaż cena za wiedzę niemała) , ale niestety mnie olali.Obiecali oddzwonić i od 1,5 tyg się nie odzywają. W sumie nie będę się prosił.Może macie kogoś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrdg27 24.11.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 witam! od prawie trzech lat jestem użytkownikiem kotła CGB 24... i nie tak to sobie wyobrażałem. Instalacja u mnie wygląda tak, iż na dole jest podłogówka + drabinka w łazience (+/- 75 m2) oraz grzejniki u góry i podłogówka u góry w łazience + drabinka. Grzejnikami ogrzewane jest jakieś 50 m2.BM umieszony jest na dole w salonie. Niedaleko kominka - i to chyba jest błąd. Jeden z wielu. No ale inslator nam nie doradzał a ja jestem wraz żoną zieloni w tym temacie. O serwisie nawet nie piszę, bo to porażka. Poprostu wstyd. No ale wracając do obsługi. Jest bardziej manulana niż automatyczna. Jasne oszczędzać mogę i mieć ciepło w domu (23 stopnie) ale to wymaga ciagłej obserwacji co sie dzieje, co sie zmienia. Trzeba włączać/wyłączać wpływ pomieszczenia raz na mieszaczu raz na CO i palić w kominku z płaszczem. Wtedy jest ciepło i tano. Na gazie wygląda to już inaczej. Ogrzewam propanem. Sam w sobie nie jest tani ale ponoć jego kaloryczność jest większa od GZ50. Rachunki, to dla zadanej temp. pomieszczenia 22-23 stopnie rzędu 900 zł/miesiąc. mam pytanie, czy nie warto zainwestować w drugi czujnik temp. / regulator na piętrze?chętnie bym podesłał komuś z Państwa zdjęcia z mojej kotłowni do zaopiniowania. za wsparcie z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts