Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam problem dom nieogrzewany a instalacja wodna a mroz pomoc

reno1980

Recommended Posts

mam zamontowany piec gazowy z zbiornikiem wodnym do tego grzeiniki instalator napelnil wszystko wodą a przyszly mrozy wiec wczoraj wypompowywal wode zdjał wszystkie grzeiniki ale jakies resztki wody w nich jeszcze są do tego mam w lazienkach i kuchni ogrzewanie podlogowe .troszke mu sie udalo wypompowac wode ale napewno wszystkiego nie wympopowal .czekam na podlaczenie gazu powinno sie udac to jeszcze w tym roku.instalator kazal przepalac w kominku (kominek bez rozprowadzenia) i grzac piecykiem elektrycznym to troszke kosztowna sprawa musialbym zakupic z piec takich piecykow i non stop grzac obawiam sie zeby instalacja ogrzewania podlogowego nie rozsadzila .Jakie jest zagrozenie jesli pozostalo troszke wody w instalaci ???????????tez uwazam ze blad byl instalatora napelniajac miesiac temu wszystko woda .z gory dziekuje za odpowiedzi

Jeżeli woda spuszczona, wypompowana a pozostało troszkę wody to nie ma dużego ryzyka, że Ci rozsadzi instalację bo do tego potrzebne jest ciśnienie.

Woda zamarzając ma gdzie zwiększyć swoją objętość.

Pytanie czy masz zamknięty i szczelny budynek (okna i drzwi)? Czy masz izolację poddasza?

Miałam napełnianą instalacje z 4 razy w ciągu roku, raz była próba ciśnieniowa, drugi raz też już po zalaniu wszystkiego bet. i przeschnięciu, później napełnienie kolejne do grzania na zimmę 2009 i obecnie znowu napełnienie na zimę 2010 r.

Ja bym wolała stracić tyś, zł na ogrzewanie prądem przez te kilka dni - a właściwie to już za późno na to, co miało zamarznąć już zamarzło.

mam zamontowany piec gazowy z zbiornikiem wodnym do tego grzeiniki instalator napelnil wszystko wodą a przyszly mrozy wiec wczoraj wypompowywal wode zdjał wszystkie grzeiniki ale jakies resztki wody w nich jeszcze są do tego mam w lazienkach i kuchni ogrzewanie podlogowe .troszke mu sie udalo wypompowac wode ale napewno wszystkiego nie wympopowal .czekam na podlaczenie gazu powinno sie udac to jeszcze w tym roku.instalator kazal przepalac w kominku (kominek bez rozprowadzenia) i grzac piecykiem elektrycznym to troszke kosztowna sprawa musialbym zakupic z piec takich piecykow i non stop grzac obawiam sie zeby instalacja ogrzewania podlogowego nie rozsadzila .Jakie jest zagrozenie jesli pozostalo troszke wody w instalaci ???????????tez uwazam ze blad byl instalatora napelniajac miesiac temu wszystko woda .z gory dziekuje za odpowiedzi

brak gazu to, w jakim celu instalacja zostala napelniona?

tak mam ocieplone poddasze .okna i drzwi rowniez sa

jeśli chcesz spoać spokojnie to kup kilka zwykłych termomtrów, porozstawiaj na posadzkach w całym domu, w najzimniejszych miejscach, pootwieraj wszyskie drzwi wewnąrzne i pal w kominku, tyle ile trzeba żeby mrozu nie było, a sądzę że wcale dużo nie trzeba (i raczej bez piecyków elektrycznych powinno się obejść), jeżeli moja badziewna koza budowlana da radę to dobry kominek powinien tym bardziej sobie poradzić