Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak formować sosnę?

Recommended Posts

Bardzo podobają mi się rozłożyste formy sosny.

Zatem, mam pytanie - w jaki sposób i od jakiego "wieku" formować sosnę, by uzyskać efekt podobny do tego:

http://www.poznan.lasy.gov.pl/turek/img/1721114_int.17_pomnik_sosna_celestyny_pomnik_.jpg

Na swojej działce mam sporo sosen samodzielnie rozsiewających się, dlatego chciałbym kilka z nich, domyślam się, że wolno rosnących (bo mam też spory zagajnik - niezły busz) uformować sobie na wzór i podobieństwo.

Czy dobrze rozumiem, że sosnę należy w pewnym wieku (jakim?) podkrzesywać - co oznacza obcinać dolne gałęzie? Sosny w zagajniku (mają po ok 10-15 lat i 3-4 ma wysokości) rosną bardzo gęsto, "głuszą" jedna drugą, gałęzie zachodzą na siebie - chciałbym zatem zrobić z tym porządek, przerzedzić trochę drzewostan, poobcinać zbędne gałęzie. Są jakieś zasady, którymi należy się kierować przy dokonywaniu takiej czystki?

Jest...

Ale wtedy otrzymasz małą roślinę, silnie zagęszczoną.

To na fotce to jest normalny pokrój sosny rosnącej w dobrych warunkach świetlnych. Nie w lesie, gdzie po posadzeniu 8 tys/ha od młodości rośnie w warunkach konkurencji o światło.

A uszczykiwać można, czemu nie. Ale wtedy takie cuś nie urośnie. Kwestia skali.

nowe odrosty są krótsze i bardziej gęste coś na kształt szczotki do mycia butelek :wink:

No ale wtedy efektu bonsai raczej się nie uzyska - jedynie bardzo zagęszczoną formę o zwartej powierzchni

- a im bardziej zwarta, tym mniej szczegółów faktury, większa regularność

- a przecież nie o to chodzi.

Ewentualnie, jeżeli pousuwasz gałązki w pobliżu pnia, pozostawiając na końcach charakterystyczne "kitki",

to wyjdzie z tego coś, ale to inna forma, niż ta ze zdjęcia.

Uzyskanie formy o której pisze Mirek_Lewandowski szybciej niż czekając,

aż się sama (po kilkudziesięciu latach) utworzy,

to jest właśnie sztuka bonsai - przycinanie, drutowanie, etc.

- skupienie, cierpliwość - chyba, że ktoś ma talent jak Edward Nożycoręki :)

Jeszcze w kwestii powyższego - podczas spaceru w lesie spotkałem ostatnio takie stare, bardzo rozłożyste o poskręcanych konarach sosny - zauważyłem przy tym, iż nie mają one klasycznego wierzchołka - z miejsca zaś w którym kończy się pień, w różne strony "rozchodzi" się kilka, 2-3, mniej więcej jednakowej grubości konarów tworząc rozłożysty sosnowy baldachim. Czy takie "zwieńczenie" sosny może być wynikiem obcięcia wierzchołka i skutkiem tego wykształcenia się w tym miejscy kilku "równoważnych" konarów?

Jaki w ogóle efekt, jeżeli chodzi o sosnę, przynieść może obcięcie jej wierzchołka?

Jeżeli obetniesz wierzchołek do zera- czyli tak, że na jego powierzchni nie będzie żadnej igły wierzchołek ten obumrze. Iglaki mają to do siebie, że przycinane gałęzie nie wypuszczają nowych pędów- no chyb, że wcześniej znajdował sie tam jakiś pąk.

Co do formy sosny z pierwszego postu, jeśli chcesz uzyskać taki efekt skup się na układaniu gałęzi za pomocą odciągów lub grubych drutów jeszcze kiedy pędy są wiotkie a drzewo jest młode. Wypuszczaj ją stopniowo w górę korygując dowolnie jej kształt aby uzyskać efekt podobny do zamieszczonego na zdjęciu. Później, jeśli tylko starczy Ci cierpliwości i sił pozostaje Ci uszczykiwanie corocznych przyrostów- świeczek o dwie trzecie wysokości. Pamiętaj, że jeśli raz zapomnisz o swoim zadaniu, sosna wypuści długie pędy i nadrobi straty pnąc się wysoko w górę.

Takie formowanie to praca wyłącznie dla cierpliwych i gibkich ogrodników. Lawirowanie na drabinie przy cztero- pięcio metrowym drzewie to nie lada wyczyn. Zobacz sobie jak wyglądaja stare sosny w ogrodach japońskich- ich kształt to nie efekt naturalnych czynników ale żmudnych, corocznych ludzkich zabiegów.

Poza tym, powodzenia;)