Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator w łazience (Montaż?)

rjg24

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam kilka pytań odnośnie montażu wentylatora łazienkowego.

Chodzi oczywiście o zmniejszenie zawilgocenia w łazience gdyż od pewnego czasu na suficie rozrasta się grzyb.

Łazienka jest bez okna. Jest w niej co prawda kratka a raczej klapka wentylacyjna

(uchylana) (niżej zdjęcie) jednak nie spełnia ona należycie swojego zadania. Rok temu był jakiś gostek z wiatraczkiem który sprawdzał poprawność działania tej magicznej kratki jednak po przystawieniu do niej swojego magicznego wiatraczka ten nawet nie drgnął. Chciałbym wiec zainstalować jakis wiatraczek zamiast tej klapki. Jednak nie bardzo wiem jak się za to zabrać i czy jest to możliwe?

Czy można takie urządzenie montować w bloku ?

Nie będzie ono przeszkadzało innym mieszkańcom ?

Kratka ma dosyć dziwne (jak dla mnie) wymiary 170x120

W środku jest jakis drewniany kołek który służy do... może wy wiecie ?? :o

wygląda to tak:

http://kissmyass2600.w.interii.pl/naforum.jpg

Jak widać na zdjęciu dookoła są położone płytki.

Domyślam się że wentylatora o takich wymiarach raczej nie znajdę.

Chodzi mi głównie o jak najmniej inwazyjny sposób montażu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam.

1. Jeżeli wiatraczek ani drgnął to znaczy, że nie ma ciągu. Wiatraczek w tym momencie nic nie da. Należałoby zacząć od sprawdzenia (przy pomocy kominiarza) czy ten przewód wentylacyjny jest drożny. Może jest w nim gniazdo ptaków, jakieś śmieci albo zostało zamurowany przez sąsiada....

Kominiarz - nie jest to droga impreza - zwłaszcza w zestawieniu z odgrzybianiem łazienki.

2. Wentylatorek (zakładam, że chcesz montować elektryczny) a nie "wiatraczek" to potrzebuje zasilania.

Jeżeli wokół masz położone płytki to pierwszy problem - jak podciągniesz tam prąd? Po wierzchu?

Jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy to bruzda w suficie od lampy w kierunku ściany, przewiercenie ściany do tego komina wentylacyjnego i puszczenie kabla wewnątrz komina z góry do tego otworu w ścianie.

3. Co do mocowania wentylatorka to możesz zrobić tak, że kupujesz dowolnej średnicy pasującej do tego otworu (np. 10 cm). Wywalasz tą plastikową i drewnianą poprzeczkę. W otwór prostokątny montujesz dowolne cokolwiek docięte elegancko na wymiar (np. kawałek pleksi, deska, panel etc.) i w tym czymś wycinasz otwornicą okrągłą dziurę na wentylator.

4. To czy urządzenie będzie przeszkadzać komukolwiek zależy od tego czy kanał wentylacyjny idzie tylko do Twojej łazienki i czy jest drożny (patrz pkt. 1). Jeżeli z tej dziury leci prosto na dach to nikomu wadzić nie będzie.

Pytania uzupełniające:

Ile lat ma budynek?

Na którym piętrze jest mieszkanie?

Ile pięter ma budynek?

Wizyta kominiarza jest jak najbardziej na miejscu. Jeśli rok temu gość robił pomiary przepływu, to może oznaczać, że w bloku jest zamontowana wentylacja mechaniczna. Jeśłi jest, to montaż wentylatora nie przyniesie efektu, a w skrajnym przypadku za niedługo przepalić się może silnik. Skoro wynik pomiaru wskazał na brak wentylacji, to trzeba wydeptać ścieżkę do administracji (w jej gesti leży utrzymanie instalacji w budynku).

U mnie tez latał z wiatraczkiem a żadna mechaniczna wentylacja nigdy sie w bloku nie pojawiła. Grawitacyjna zresztą jest równiez nieobecna, chyba że na dworze wieje. Ja mam wentylator na prund - niby w bloku nie wolno bo wspólne piony, ale kominiarze już wiedzą jak reaguję na sugestię wyjęcia mojego wentylatora i przestali proponować oraz wpisywać do protokołu.

Wezwij kominiarza i jak stwierdzi że kanał drożny to po prostu zainstaluj wentylator. Na spółdzielnię bym specjalnie nie liczyła, chyba że zorganizujesz pospolite ruszenie wszystkich lokatorów tego pionu połączone z wizytą telewizji.

Pan z wiatraczkiem jest pracownikiem dowolnej firmy wykonującej pomiary w instalacji wentylacyjnej budynków. Czy dobrze rozumiem, że powietrze wlatuje do łazienki przez kratkę wentylacyjną? Jeśli tak, to może to być efektem zainstalowania wentylatora przez innego mieszkańca budynku. Wentylator powinien sobie poradzić, a dzięki klapie zwrotnej, nawet jak będzie wyłączony, nie będzie efektu nawiewania powietrza do mieszkania.

Co to jest klapa zwrotna? Przepraszam za infantylne pytania, ale niebardzo sie orientuje.Jesli klapa zwrotna uniemozliwi wlot powietrza z kanalu wentylacyjnego, to jak bedzie uciekac powietrze z lazienki? Mieszkam na parterze cztero pietrowego bloku.

Klapa, która uchyla się tylko w jedną stronę. Jeżeli w kominie panuje nadciśnienie względem łazienki, to klapka jest dociskana do uszczelki i zamyka dziurę. W drugą stronę może się swobodnie uchylać, więc przy prawidłowym ciągu, będzie wypuszczała powietrze z pomieszczenia.

A co do pytania autora wątku, ten kawałek drewna posłużył jak widać do zamocowania białej ramki.

Żaluzja jest to element, który reguluje przepływ powietrza: w zależności od kąta pochylenia płytek, można ograniczać ilość powietrza przechodzącego przez żaluzję. W łazience nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż z łazienki powietrze musi być efektywnie odprowadzane do kanału, więc ograniczanie tego przepływu nie jest wskazane. Z reguły żaluzje montuje się na na kanałach nawiewnych, a nie wywiewnych. Do wentylacji łazienki stosuje się wentylatory z klapą zwrotną (zostało to wyjaśnione kilka postów wyżej), która umożliwia ruch powietrza do kanału wentylacyjnego, ale nie pozwala na powrót powietrza do pomieszczenia.

1. Wentylator z klapą zwrotną jest zgodny z prawem budowlanym, jednak montaż wentylatora (z klapą lub nie) zgodny z prawem może nie być. Instalacja wentylacyjna jest projektowana dla przyjętych założeń i jeśli wentylatory nie są zamontowane od początku, to ich montaż może przynieść więcej szkód niż pożytku.

2. Bardziej obawiałbym się tu kominiarzy niż spółdzielni

3. Wentylator nie musi pracować cały czas. Jeśli w kuchni jest okap-wyciąg (a nie tylko pochłaniacz) to może on odpowiadać za wentylację pomieszczenia. W zależności od modelu, wentylator może uruchamiać się razem z włączeniem światła, poprzez czujnik ruchu lub po przekroczeniu w pomieszczeniu określonej wilgotności. Wyłączenie może być ręczne, po określonym czasie lub po spadku wilgotności poniżej określonego poziomu.

4. W łazience podobnie jak w kuchni. Wentylator nie musi pracować cały czas.

5. Gdy wentylator ma klapę zwrotną i nie jest włączony, to pomieszczenie nie jest wentylowane. Jeśli wentylator będzie włączony i odprowadzi zużyte powietrze na zewnątrz, to kratka nie jest potrzebna. Druga sprawa, to fakt, że rzadko kiedy w jednym pomieszczeniu są przynajmniej dwa kanały wentylacyjne (montaż kratki na tym samym kanale co wentylator jest nieprawidłowe).

6. Jeśli chodzi o kształt wentylatora, to z reguły są kwadratowe lub prostokątne. Kanał wentylacyjny jest okrągły, jednak dostępne są różnego rodzaju kształtki redukcyjne z koła na prostokąt.

6. Jeśli chodzi o kształt wentylatora, to z reguły są kwadratowe lub prostokątne. Kanał wentylacyjny jest okrągły, jednak dostępne są różnego rodzaju kształtki redukcyjne z koła na prostokąt.

Chyba żeście się nie zrozumieli. Wentylator łazienkowy - taki do bloków - ma maskownicę kwadratową ale w środku jest z reguły okrągły. Oto przykład:

http://www.wentylatorylazienkowe.pl/silent_100_300.htm

Może kwadraciane od wewnątrz też się zdarzają w blokach ale ja się u nikogo z takim nie spotkałam. Natomiast wszyscy mają kwadraciane tunele wentylacyjne.

Wszystko się zgadza. Wentylatory są z zewnatrz kwadratowe lub prostokątne, natomiast montować go można jedynie na okrągłym kanale. W zależności od komina, wielkości otworu po kratce, a także możliwości ingerencji w ścianę należy dobrać odpowiedni wentylator. Oprócz takich standardowych jak te powyżej (z kanałem centralnie umieszczonym) są jeszcze np. takie o otworze umieszczonym w rogu wentylatora:

http://www.venture.pl/produkt,22,EBB,pl.htm