Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopniał mi śnieg na dachu przy -17st. na zewnątrz

mpendzik

Recommended Posts

No i dzisiaj w mojej miejscowości - Kielce - posypało lekko śniegiem w nocy i nawet trochę w dzień. Wystarczyło to, byt zasypać tą południową połać. Oczywiście wyszedłem z domu żeby zobaczyć czy widać jakieś plamy itp... ale dach równo pokryty jest śniegiem. Pewnie jakby było źle ocieplone poddasze to by było widać po paru godz., ale nawet teraz - śnieg leży jak leżał... więc to pewnie zsuwanie się śniegu i ew. promienie słońca sprawiły to, że ten śnieg zniknął.

Pozdrawiam serdecznie.

U mnie dokładnie taka sama sytuacja - zwrócono mi uwagę, że na dachu praktycznie nie ma śniegu. Dach ocieplony - 20cm wełny, pełne deskowanie, papa, betonowa dachówka Nelskamp (założona 2 miesiące temu). W około domy pokryte śniegiem...

Co ciekawe - nie ma śniegu również na części garażu (nieocieplony) oraz na daszku wejściowym (~16m2 - całkowicie wysuniętym z bryły domu - i co za tym idzie nieocieplonym).

Śniegu jest tylko trochę ze strony południowej - ale niewiele. Podczas mrozów zauważyłem, że śnieg zssypywał się dość często z dachu.

Mam mostki termiczne na krokwiach - ale biorąc pod uwagę, że brak śniegu dotyczy części ocieplonych i nieocieplonych to taki fenomen może wynikać z jakiejś właściwości dachówki?

--

pozdrawiam,

Axepath napisał

U mnie dokładnie taka sama sytuacja - zwrócono mi uwagę, że na dachu praktycznie nie ma śniegu. Dach ocieplony - 20cm wełny, pełne deskowanie, papa, betonowa dachówka Nelskamp (założona 2 miesiące temu). W około domy pokryte śniegiem...

Może to "wina" betonowej dachówki, że nie masz śniegu na dachu??

ja mam betonowego Nelskampa w kolorze wiśni i mam na całym dachu śnieg (od południa chyba też - piszę chyba bo przedwczoraj jak patrzyłem to był) natomiast u sąsiada który ma dach w ciemnym goncie (brąz z czarnym) cała połać południowa czyściutka (od północy w śniegu). Sąsiad ma chyba też bardziej stromy dach.

• 3 weeks później...