Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na wi??b?.

Gość rk

Recommended Posts

Gość rk

Witam

Być może moje pytanie jest trywialne, ale chce to zrobić prawidłowo. Zamierzam kupić drewno (krokwie, płatwie, łaty, deski) na przyszłą więźbę. Niestety drewno z tartaku ma 1 sezon po ścieciu. Dom będę budował za 2-3 lata, mam troche pieniążków więc postanowiłem kupić drzewo na więźbę - niech schnie.

Jak je prawidłowo ułożyć, czym przykryć i na czym położyć by się nie spaczyło przez 2 lata. Dodam że miejsce jest otwarte i niezabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi.

Apropo: ile (średnio) wychodzi m3 drewna na dach, a ile potrzeba desek - dach dwuspadowy, dom 10x10m

Dziękuję za odpowiedź.

W moim przypadku powstała wiata przystawiona do muru stodoły sąsiada o wymiarach...12x5m... :roll:

Na stojakach drewnianych kantówki, na nich pełne deskowanie i na to papa...stoi do dzisiaj... :wink:

Od ziemi do uzyskania poziomu bloczki betonowe w rzędach oddalonych od siebie ok.1m, na nich kawałek papy (wiem, że to przesada), kantówki a na tych kantówkach drewno na więźbę... :p

Dwa stosy(sztaple?), w odległościach 0,5m od muru, 1,5m szerokość pierwszego, 0,5m odstęp, 1,5m szerokość drugiego, 1,0m dachu aby nie zacinało deszczem i nie dochodziło słońce. Wysokość obydwu ok.1,8m nad kantówkami.

Każda warstwa oddzielona listwami 2,5cm(resztki z produkcji desek w tartaku) ułożonymi nad kantówkami, elementy więźby równolegle do siebie (wzdłuż wiaty) w odległościach 2-3cm.

Ciężkie elementy od dołu, lżejsze na górze...