Gość rk 12.01.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 WitamByć może moje pytanie jest trywialne, ale chce to zrobić prawidłowo. Zamierzam kupić drewno (krokwie, płatwie, łaty, deski) na przyszłą więźbę. Niestety drewno z tartaku ma 1 sezon po ścieciu. Dom będę budował za 2-3 lata, mam troche pieniążków więc postanowiłem kupić drzewo na więźbę - niech schnie.Jak je prawidłowo ułożyć, czym przykryć i na czym położyć by się nie spaczyło przez 2 lata. Dodam że miejsce jest otwarte i niezabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi.Apropo: ile (średnio) wychodzi m3 drewna na dach, a ile potrzeba desek - dach dwuspadowy, dom 10x10mDziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 12.01.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Najtaniej w tartaku, ważne czy impegnowane czy nie, ale jak ma leżecieć, to w przewiewnym miejscu osłonięte, na legarach, odizolowane od ziemi wys. min30 cm. Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby kupować tak na zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 13.01.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 W moim przypadku powstała wiata przystawiona do muru stodoły sąsiada o wymiarach...12x5m... Na stojakach drewnianych kantówki, na nich pełne deskowanie i na to papa...stoi do dzisiaj... Od ziemi do uzyskania poziomu bloczki betonowe w rzędach oddalonych od siebie ok.1m, na nich kawałek papy (wiem, że to przesada), kantówki a na tych kantówkach drewno na więźbę... Dwa stosy(sztaple?), w odległościach 0,5m od muru, 1,5m szerokość pierwszego, 0,5m odstęp, 1,5m szerokość drugiego, 1,0m dachu aby nie zacinało deszczem i nie dochodziło słońce. Wysokość obydwu ok.1,8m nad kantówkami. Każda warstwa oddzielona listwami 2,5cm(resztki z produkcji desek w tartaku) ułożonymi nad kantówkami, elementy więźby równolegle do siebie (wzdłuż wiaty) w odległościach 2-3cm. Ciężkie elementy od dołu, lżejsze na górze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.01.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 i co, nic się nie poskręcało, ile już tak leży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts