Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam bardzo pilną prośbę - klapka rolety nadstawnej. Od strony pokoju jest zatrzask na całej długości, od strony okna coś jakby zawias - nie chcę tego uszkodzić, a muszę zdjąć całą klapkę. Bardzo proszę, jeśli ktoś wie, czy to trzeba szarpnąć, wysunąć czy podważyć, to będę bardzo wdzięczny. Sprawa jest naprawdę pilna!

sad

https://forum.murator.pl/topic/135167-pilna-pro%C5%9Bba-jak-zdj%C4%85%C4%87-klapk%C4%99-rewizyjn%C4%85-rolety-ms/

nie wiem dokładnie jak wyglada twoja obudowa od rolety - ja mam z drutexu i klapka zabezpieczająca ma kształt L góra dochodzi skrzynki rolety do samego nadproża a dół jest na spodzie skrzynki przed ramą okna. Otwierałem to w ten sposób że do dolnej szczeliny wciskałem szeroką na ok 5 cm i zagiętą w L blahę taką ok 1 mm grubości dociskałem mocno ręką od spodu i obracałem tak by zagięta blacha rozszerzała szczelinę w którą była wciśnięta - opis chyba mało zrozumiały ale może coś pomoże.

http://images50.fotosik.pl/240/17a67792ef8d3a28med.jpg

na obrazku to to szczelina od spodu - najlepiej wisnąć gdzieś na środku i jak już puści zatrzask to wsunąć w postałą szczeline coś płaskiego i otworzyć boki

• 2 years później...

Masz rewizję dolną prawda ?

Wsunąć wąską szeroką krawędź (np szpachelka) - w szczelinę od strony pomieszczenia

Wygodniej zaczynać z brzegu

Wsuwać kilka mm i podważać

podważasz ruchem ręki w dół

miejsce przy miejscu powiększać szczelinę

odchylasz klapę do dołu

mając ją odchyloną pociągasz do siebie

demontujesz na własną odpowiedzialność