Fido__ 20.12.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam, Muszę wykuć metr bruzdy w suficie na kabel elektryczny. Wykuć to wykuć, ale potem kabel trzeba czymś przyczepić a potem wszystko zaszpachlować. Jako, że to sufit, to boję się, że niewłaściwy materiał może mnie doprowadzić do załamania nerwowego (odpadanie, wybrzuszanie itp). Dlatego wolę zapytać zanim zrobię bałagan w salonie:1. Czym przyczepić kabel do sufitu? Czy jakiś gips szybkoschnący może być?2. Czym zalepić bruzdę, żeby mi się trzymało, nie spadało i nie wybrzuszało podczas nakładania?3. Jak to potem wyszlifować i pomalować żeby było jak najmniej widoczne? Mam trochę pozostałości po tynku maszynowym, czy mogę go użyć? Dziekuję z góryFido__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.12.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Ad 1 np:. na gwoździe hartowane lub kołki z paskiem blachy aluminiowej Ad 2 może być tynk, gips Ad 3 zrobić tym samym materiałem co obok oraz starannie i będzie dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.12.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam, Muszę wykuć metr bruzdy w suficie na kabel elektryczny. Wykuć to wykuć, ale potem kabel trzeba czymś przyczepić a potem wszystko zaszpachlować. Jako, że to sufit, to boję się, że niewłaściwy materiał może mnie doprowadzić do załamania nerwowego (odpadanie, wybrzuszanie itp). Dlatego wolę zapytać zanim zrobię bałagan w salonie: 1. Czym przyczepić kabel do sufitu? Czy jakiś gips szybkoschnący może być? 2. Czym zalepić bruzdę, żeby mi się trzymało, nie spadało i nie wybrzuszało podczas nakładania? 3. Jak to potem wyszlifować i pomalować żeby było jak najmniej widoczne? Mam trochę pozostałości po tynku maszynowym, czy mogę go użyć? Dziekuję z góry Fido__ dluto, spinki do kabla, wiadro do rozrobienia tynku, paca stalowa lub szeroka szpachelka, paca z gabka wykonac bruzde do podloza na ktorym jest tynk,\ zamocowac kabel spinkami, rozrobic tynk na konsystencje ciasta, wypelnic dokladnie bruzde nawet z naddatkiem i pozostawic na ok. 30-40min, za pomoca pacy stalowej zebrac nadmiar tynku (ruchami jak przy nakladaniu), za pomoca pacy z gabka (delikatnie zwilzyc woda) wygladzic, az do wygubienia ziarna kruszywa (nazywa sie to wyciaganie gipsu) , ten etap mozna wykonac rowniez paca stalowa jedynie zraszajac tynk woda za pomoc np. pedzla lub zraszacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts