nofastbba 20.12.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam, Mam dom z włączonym CO (Vaillant kondensat), temperatura ustawiona na 8 st., w ktorym bywam raz w tygodniu.Boje sie, ze w przypadku usterki pieca zamarznie mi woda w układzie.Zastanawiam sie jak moge odczytywac temp. wewnetrzna zdalnie. Macie jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpendzik 20.12.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Tutaj coś piszę: http://hack.pl/forum/thread2494,cyfrowy_termometr_za_ok_10zl_z_odczytem_przez_komputer.html i tutaj: http://grzesiek21.republika.pl/termo.htm oraz tu:http://pdaclub.pl/index.php?view=article&option=com_content&Itemid=51&id=7934:uniwersalny-cyfrowy-termometrCo do rozwiązania kwestii zdalnego wysyłania - to jestem na etapie podłączenia czujnika temp z pieca CO i zgrania go z urządzeniem Satela służącym jako bramka SMS. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Jak mi sięuda - to pewnie da się w ten sposób przesłać temp wewnątrz pomieszczenia - np jako alarmowy sms gdy temp spadnie poniżej 0 st.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Pogadaj z instalatorem tego piecyka. Powinien mieć "sygnał błędu" na jakim przekaźniku zrobiony. Wepnij go do larma. Teraz prawie każde larmo ma alarm - temperatura. Jak masz nowe DSC to w klawiaturze jest czujnik +6C dający alarm i transmisję (powiadomienie). Tyle, że trzeba to uruchomić.... Jeszcze nie widziałem, żeby jaki "cudzy" DSC miał to aktywne... Ciekawe czemu? Instalatory instrukcji nie czytają?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofastbba 20.12.2009 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 nie czytaja. U mnie instalator przyjechal podlaczyc regulator calormatic 430 i modul V40 (jak dobrze pamietam) i zrobil to tak, ze zasilanie podlaczyl pod przekaznik ktory rozlaczal sie w momencie wlaczenie pompy cyrkulacyjnej. Efekt byl taki, ze jak wlaczalem zasobnik z ciepla woda to piec sie wylaczal, po czym po 10 sekundach uruchamial sie i ponownie wylaczal. Byla niedziela, wzialem instrukcje do reki i sam poprzepinalem prawidlowo. Nie mialem pretensji do instalatora bo reszte zrobil dobrze, ale miale przyjechac sprawdzic moj sposob podlaczenia i ...i nie przyjechal. Sprawdze podane przez Was metody i dam znac jaki rezultat. Moze wiesz jak uruchomic te funkcje alarmowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Myślę, że wiem, bo larma ze 30 lat stawiam... Jakie masz? Tyle, że przez posły wilk podobno nie tyje... Możemy spróbować to uruchomić korespondencyjnie, ale Twój instalator zrobiłby to w 10 min. Piec ma sygnał usterki na przekaźniku? Jak tak - to jest to kolejna czujka w systemie i tyle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofastbba 20.12.2009 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Mam piec Vaillant VC 186 + regulator calormatic 186. Na schemacie elektroniki (w instrukcji obsługi) nie ma w opisie przekaznika, ktory sie wlacza w momencie usterki, jest zlacze eBus. Jak to odpalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofastbba 20.12.2009 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Chyba sie dokopalem w instrukcji.D.28 na 6 i wtedy bedzie to zewnetrzny sygnal zaklocenia. Pod D.27 mam pompe cyrkulacji wiec D.27=1. Dzieki za naprowadzenie, jutro przetestuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.12.2009 02:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 daj znać czy działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofastbba 21.12.2009 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Dziala. Wchodzisz do menu (przytrzymujesz "+" i "i" jednocześnie) następnie wybierasz d.97, klikasz "i" i wbijasz 17 (przyciski +,-) następnie przytrzymujesz przycisk "i" przez kilka sekund. W ten sposób uzyskujesz dostęp do podmenu z fukcjami d.27 i d.28, za pomocą których sterujesz przekaźnikami modułu VR40.U mnie pod d.27 podpieta jest pompa cyrkulacji wiec d.27 =1, d.28 jest wolne.Ustawilem d.28 na 6 i zakrecilem gaz. Piec zareagowal bledem i przekaznik d.28 wlaczyl sie (pojawilo sie na wyjciu napiecie). Wystarczy podpiac uklad gsm, ktory bedzie powiadamial w przypadku usterki pieca, braku pradu czy temperatury wewnetrznej. Szacowany koszt takiego urzadzenia to 300 pln. Sprawdzałem na takim sprzęcie:Piec: VC 186, regulator calormatic 430, moduł VR40 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 21.12.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Jak myślisz o zakupie modułu gsm to zobacz np. takihttp://www.vidiaq.com.pl/nv60.html U mnie sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 18.11.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam,Mam pytanie do posiadaczy modułu VR40 - czy pompa cyrkulacyjna podpięta pod d.27 chodzi w pracy ciągłej czy z jakimiś interwałami czasowymi (np. programuje, że ma działać od 18 do 22 i pompa chodzi w tych godzinach ale włącza się np, na 15min i stop na 10 min, etc. etc)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts