Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdalny odczyt temperatury na budowie

nofastbba

Recommended Posts

Tutaj coś piszę: http://hack.pl/forum/thread2494,cyfrowy_termometr_za_ok_10zl_z_odczytem_przez_komputer.html i tutaj: http://grzesiek21.republika.pl/termo.htm oraz tu:

http://pdaclub.pl/index.php?view=article&option=com_content&Itemid=51&id=7934:uniwersalny-cyfrowy-termometr

Co do rozwiązania kwestii zdalnego wysyłania - to jestem na etapie podłączenia czujnika temp z pieca CO i zgrania go z urządzeniem Satela służącym jako bramka SMS. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak mi sięuda - to pewnie da się w ten sposób przesłać temp wewnątrz pomieszczenia - np jako alarmowy sms gdy temp spadnie poniżej 0 st.

Pozdrawiam

Pogadaj z instalatorem tego piecyka.

Powinien mieć "sygnał błędu" na jakim przekaźniku zrobiony.

Wepnij go do larma.

Teraz prawie każde larmo ma alarm - temperatura.

Jak masz nowe DSC to w klawiaturze jest czujnik +6C dający alarm i transmisję (powiadomienie).

Tyle, że trzeba to uruchomić....

Jeszcze nie widziałem, żeby jaki "cudzy" DSC miał to aktywne...

Ciekawe czemu?

Instalatory instrukcji nie czytają?! :o :lol: :lol: :lol:

Adam M.

nie czytaja.

U mnie instalator przyjechal podlaczyc regulator calormatic 430 i modul V40 (jak dobrze pamietam) i zrobil to tak, ze zasilanie podlaczyl pod przekaznik ktory rozlaczal sie w momencie wlaczenie pompy cyrkulacyjnej. Efekt byl taki, ze jak wlaczalem zasobnik z ciepla woda to piec sie wylaczal, po czym po 10 sekundach uruchamial sie i ponownie wylaczal. Byla niedziela, wzialem instrukcje do reki i sam poprzepinalem prawidlowo.

Nie mialem pretensji do instalatora bo reszte zrobil dobrze, ale miale przyjechac sprawdzic moj sposob podlaczenia i ...i nie przyjechal.

Sprawdze podane przez Was metody i dam znac jaki rezultat. Moze wiesz jak uruchomic te funkcje alarmowa?

Myślę, że wiem, bo larma ze 30 lat stawiam... :roll:

Jakie masz?

Tyle, że przez posły wilk podobno nie tyje...

Możemy spróbować to uruchomić korespondencyjnie, ale Twój instalator zrobiłby to w 10 min.

Piec ma sygnał usterki na przekaźniku?

Jak tak - to jest to kolejna czujka w systemie i tyle...

Adam M.

Dziala. Wchodzisz do menu (przytrzymujesz "+" i "i" jednocześnie) następnie wybierasz d.97, klikasz "i" i wbijasz 17 (przyciski +,-) następnie przytrzymujesz przycisk "i" przez kilka sekund. W ten sposób uzyskujesz dostęp do podmenu z fukcjami d.27 i d.28, za pomocą których sterujesz przekaźnikami modułu VR40.

U mnie pod d.27 podpieta jest pompa cyrkulacji wiec d.27 =1, d.28 jest wolne.

Ustawilem d.28 na 6 i zakrecilem gaz. Piec zareagowal bledem i przekaznik d.28 wlaczyl sie (pojawilo sie na wyjciu napiecie). Wystarczy podpiac uklad gsm, ktory bedzie powiadamial w przypadku usterki pieca, braku pradu czy temperatury wewnetrznej. Szacowany koszt takiego urzadzenia to 300 pln.

Sprawdzałem na takim sprzęcie:

Piec: VC 186, regulator calormatic 430, moduł VR40

Pozdrawiam

• 10 months później...