Gość piter100 12.01.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Witajcie.Mam nadzieję że mi pomożecie. W budynku handlowym o pow.180m2 o dachu stromym dwu spadniowym z kalenicą w środku zastosowałem docieplenie poziome w warstwach od strony sufitu ,płyta K/G, folia paroizolacyjna+wełna Isover Gulfiber 20 cm.Przestrzeń pomiędzy poziomem wełny a kalenicą to ok 170 cm.W szczycie ścian na połączeniu z pokryciem dachu (blacha trapezowa) zamontowane zostały rurki fi 50 jako szczeliny wentylacyjne,w kalenicy również są uszczelki wentylacyjne.Tak polecił zrobić inspektor nadzoru.I w tym momencie zrobił się problem dolne części dachu zamknięte zostały podbitką bez otworów wentylacyjnych tak więc przestrzeń ponad wełną nie była wentylowana,zaczeliśmy ogrzewać budynek ,nastąpiło skraplanie.W momencie przeciekania przez sufit zauważyliśmy problem i wykonaliśmy otwory w podbitce.Inspektor polecił również wykonać dodatkowe otwory wentylacyjne 14x14cm. ściągneliśmy z foli nad sufitem ok 100l wody i tutaj jest pytanie czy to pomoże i rozwiąze problem.Czy wełna zdoła się osuszyć.Czy nie został gdzies w systemie docieplenia popełniony bląd.Czy nie powinno się w zastosować foli paroprzepuszczalnej.Proszę pomóżcie dodam że właśnie kończę inwestycję i chciałbym przystąpić do malowania sufitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kozik 12.01.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Mam dość małe doświadczenie w budownictwie ale myślę ,że nie obejdzie się bez zdjęcia całej wełny i zastosowania nowej suchej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kibic 13.01.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Sądzęże przy dobrej wentylacji wełna się powinna osuszyć i że wszystko będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.01.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Czy byly w srodku wykonywane jakies prace mokre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.01.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 czy pod blachą jest folia paroprzepuszczalna albo papa na pełnymdeskowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Czegoś nie rozumiem, przecież między rynnami a blachą jest wolna przestrzeń, podbitka jej chyba nie zasłania więc jakś wentylacja jest. Nic nie piszesz o foili paroprzepuszczalnej, która moim zdaniem powinna znaleźć pod blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość piter100 13.01.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Inspektor nie uwaza za celowe uzywanie w takim sposobie izolacji foli paroprzepuszczalnej.wentylacji nie bylo bo podbitka szczelnie zasłoniła otwory wentylacyjne ,obecnie zamontowalismy w podbitce kratki wentylacyjne i wykulismy dodatkowe otwory ,pytanie tylko czy to rozwiąże problem i czy tak może pozostać.Warsztwy izolacji to od góry:blacha trapezowaprzestrzeń poddasza nieużytkowego ok 170 cm wys w kalenicywełna mineralna Isover 20cm - 2xpo 10cmfolia paroizolacyjnasufit wykonany z płyt G/K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts