Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem - działka przy lesie

ukasz333

Recommended Posts

Witam,

jest to mój pierwszy post na tym forum, aczkolwiek przeglądam je regularnie już od jakiegoś czasu ;)

Planuję zakup działki budowlanej, niedawno znalazłem całkiem atrakcyjną - wydawało się - ofertę. Dogadałem się z właścicielem wstępnie, jestem na etapie sprawdzania papierów, po nowym roku zaraz mieliśmy podpisywać umowę przedwstępną... na szczęście jeszcze nie jestem w nic uwikłany, bo wypłynęły pewne kwestie które stawiają wszystko pod dużym znakiem zapytania.

Działka ma status rolnej (R IVb), ale to podobno nie jest problem, bo w miejscowym planie zagospodarowania przewidziana jest pod budownictwo jednorodzinne. Na działce jest woda, prąd, gaz... czyli pod tym względem gotowa do budowy.

Problem polega na czym innym: działka z jednej strony sąsiaduje z drogą, z drugiej z działką budowlaną (już zabudowaną), z trzeciej z podobną działką rolną (niezabudowaną, przewidzianą pod budownictwo jednorodzinne), a z czwartej - z niewielkim lasem. Ten las to maksymalnie kilka tys. m2, trochę drzewek, ale na mapie geodezyjnej kupionej w starostwie powiatowym figuruje jako "LsV" i rysunki drzewek... czyli las ;) Dowiedziałem się, że budować można w odległości min. 12 m od granicy lasu. Biorąc pod uwagę, że od drugiej granicy trzeba by zachować 4 m, wówczas szerokość domu mogłaby wynieść całe 9 m (25 m szerokości działki :/ ). Informację potwierdziłem przed chwilą w referacie budownictwa urzędu gminy - 12 metrów i ani centymetra mniej, chyba że jakieś podania, pozwolenia, ale pani z urzędu nic więcej nie powie i nie wie. Stąd moja prośba o pomoc i podpowiedź: warto się pakować w taką działkę? Cena jest OK, ale raczej z normalnego przedziału i bez rewelacji. Wcześniej myślałem, że fajnie że ten lasek jest obok, bo przynajmniej nikt się nie wybuduje :/ Da się jakoś uzyskać pozwolenie na budowę domu bliżej lasu? Albo czy potem nie będzie jakichś problemów w związku z sąsiedztwem lasu? Tak w ogóle to na działce szerokości 25 m pewnie nic się nie wybuduje sensownego w takim układzie?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, wskazówki i sugestie.

W razie czego mogę się jeszcze wycofać z całego interesu praktycznie bez strat, więc nie jest źle...

pozdrawiam

Problem polega na czym innym: działka z jednej strony sąsiaduje z drogą, z drugiej z działką budowlaną (już zabudowaną), z trzeciej z podobną działką rolną (niezabudowaną, przewidzianą pod budownictwo jednorodzinne), a z czwartej - z niewielkim lasem.

Może poproś w urzędzie gminy o wydanie wypisu z planu zagospodarowania dla tej działki? Nie musisz być właścicielem działki, żeby o to wystąpić, a w wypisie powinno być uwzględnione to, o co pytasz. Koszt takiego wypisu to 70zł - do przeżycia. Może być tak, że jeśli teren jest planem przewidziany pod zabudowę jednorodzinną, to zapis z planu "kasuje" przepis, o którym mówisz?

Nie wiem "na pewno", ale mój dom stoi wprost w lesie (oznaczonym jako LS na mapach), a dom sąsiada stojąc już nie w lesie, do owego lasu niemalże przylega, ani on ani ja żadnych problemów z pozwoleniem nie mieliśmy.

J.

Dzięki bardzo za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

W urzędzie gminy - w referacie budownictwa konkretnie - złożyliśmy już parę dni temu wnioski o wypis i wyrys z planu miejscowego i warunki zabudowy... to jest to, o czym piszecie, czy potrzebujemy czegoś dodatkowego? Za te wypisy nic nas nie skasowali, bo podobno opłata nie obowiązuje budownictwa jednorodzinnego. Jeżeli potrzebuję czegoś więcej, bardzo bym prosił o trochę więcej szczegółów (jak to się nazywa i gdzie to dają ;) ), bo zielony jeszcze jestem w temacie.

A jeżeli w tych wypisach będzie linia zabudowy określona w normalnych granicach (np. 4 metry od granicy działki) to można śmiało taką ziemię kupować, czy istnieje niebezpieczeństwo, że nie dostaniemy potem zgody na budowę z powodu sąsiedztwa lasu?

A jeżeli w tych wypisach będzie linia zabudowy określona w normalnych granicach (np. 4 metry od granicy działki) to można śmiało taką ziemię kupować, czy istnieje niebezpieczeństwo, że nie dostaniemy potem zgody na budowę z powodu sąsiedztwa lasu?

W zasadzie tak, ale żeby być pewnym, to na twoim miejscu z tym wypisem i wyrysem w ręku przeszedłbym się do starostwa (organu wydającego PnB) i tam o to spytał, przedstawiając konkretny przypadek.

J.

Nie jest to aż tak proste. Odległość od linii lasu, z reguły interpretowana jest jako odległość od granicy „na mapie” od terenów leśnych (Ls).

Odległość 12m „narzucają” zapisy w rozporządzeniu WT paragraf 271 ustęp 8.

W różnych gminach różnie się do tej odległości „podchodzi”.

Możliwe, że wykonanie ścian budynku jako oddzielenia p.poż pozwoli na zmniejszenie tej granicy.

witam

Ja jak kupowałem swoją działke (jest identyczna jak twoja, tylko że ja swoją kupiłem z lasem (jest podzielona na rolną i las)) to się nie zastanawiałem nad odległością od lasu :oops: . W WZ dostałem tylko że dom musi stać 7m od drogi a od lasu nic nie napisali. Dom już postawiłem i stoi gdzieś około 7-8m od lasu

Właśnie przed chwilą zadzwoniłem do starostwa powiatowego i - po długich dyskusjach i drążeniu tematu - dowiedziałem się, że budować można co najmniej 12 metrów od ściany lasu. Gmina może uchwalić swoje przepisy ZWIĘKSZAJĄCE tą odległość, ale nie ma szans, żeby wybudować coś bliżej. Panie w urzędzie były nawet na tyle miłe, że wzięły konkretny numer działki i dokładnie sprawdziły plan zagospodarowania. Ponieważ nie uwzględniał on żadnych dodatkowych restrykcji pozostaje w mocy przepis ogólny - 12 metrów i koniec, nic bliżej nie ma szans tam wybudować :// Kiszka maksymalna, niestety... chyba trzeba sobie odpuścić i szukać dalej... gdzieś jeszcze znalazłem info, że być może przepis ten nie dotyczy domów jednorodzinnych. Pytałem w urzędzie - dotyczy. A ponieważ to właśnie w tamtym urzędzie będą mi wydawać pozwolenie na budowę... chyba nie ma co się kłócić.

Jest jeszcze jedna droga oczywiście - wniosek do ministra infrastruktury o odstąpienie od wymagań :lol: Póki jednak jestem tylko na etapie planowania, łatwiej będzie mi zakupić inną działkę pewnie ;)

Chyba, że widzieliście jakieś fajne projekty domów których jeden wymiar mieściłby się w tych 9 metrach? ;) Jak już wspomniałem, nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, ze będzie z tym krucho.

pzdr.

Jest dużo projektów na takie wymiary. Szukaj pod haslami -na wąską działkę. pozdr adam

Dobra wskazówka, faktycznie znalazłem sporo - dziękuję za podpowiedź :)

Przemyślę wszystko jeszcze, generalnie wydaje mi się, że albo cena będzie do sporej renegocjacji i wtedy ewentualnie jakiś "wąski" projekt, albo po prostu znajdę inną działkę za podobną cenę, bez podobnych ograniczeń...\

pzdr.