maclan2 21.12.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam wszystkich serdecznie.W koncu po dlugich przemysleniach zdecydowalem sie wykonac instalacje DGP w swoim domu.Powierzchnia uzytkowa dokmu 135m2.Rozprowadzenile ciepla z kominka wykonalem poprzez rure izolowana 125 (dlugosc do turbiny 7m). Turbina z bypassem Darco Banan2 600m3/h. Tloczy powietrze do 3 pomieszczen o lacznej kubaturze 147m3. Rury z trojnika za turbina o przekroju 125 maja dlugosc odpowiednio 4, 3, 3m.Do turbiny zamontowalem steronik ARO. Przy rozpaleniu kominka, kiedy na wyswietlaczu ARO pokazywana jest temperatura okolo 74st na wylotach anemostatow mam niecale 30-40st. Gdzie moze byc blad? Z nad kominka cieple powietrze pobiera rura 125 - niestety w kominku nie mam dystrybutora (decyzja o DGP padla po montazu i wykoczeniu kominka). Prosze o sugestie co moze byc przyczyna takiego spadku temperatury na wylotach z instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 29.12.2009 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ameryki nie odkryję:- wychładza się po drodze- czyli słaba izolacja i/lub duża różnica temp miedzy rurą i otoczeniem- zasysa zimniejsze powietrze z zewnątrz rury i się z nim miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 29.12.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 zobacz podczas pracy jak działa bypass. Może trzeba go wyregulować.Gdzie masz wstawiony czujnik temp z ARO. Może błędnie odczytuje ci temp. Wstaw go tuż przed Banana i zobacz jaka temp jest bezpośrednio przed wentylatorem. Jak to nie pomoże to niestety masz za duże straty na przewodach. P.S Z tego co pamietam BANAN 2 ma wyjscie 150 nie 125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 30.12.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 A co strasznie grzeje w pokoju z kominkiem i nie da się wytrzymać? Śmierdzi nad płaszczem (taki metaliczna woń)?Jak nie to się nie przejmuj straty masz na drodze do wylotu ale jak się wszystko porzadnie nagrzeje bedzie leciało cieplejsze. Możliwe że wydajność dmuchawy do mocy kominka jest tak duża że się powietrze nie zdąży nagrzać, ja stawiam na to ostatnie. Ale to w sumie lepiej kurz sie nie bedzie przypalał. Jaką masz moc kominka i czym w nim palisz, w stosunku do objetosc przelatującego powietrza ustala temp na wylocie. 600 m/h to sporo zwolnij obroty w dmuchawie i zobaczysz (możesz dołożyć filtr ,tez zwolni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 11.01.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 WitamA może zapominasz o czyszczeniu filtra? U mnie właśnie tak jest , jak zapomnę to się zmniejsza temperatura przy wylocie z anemostatów i ciąg powietrza jest tez mniejszy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts