joanka77 12.01.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Dowiedziałam się dziś, że podobno w danym roku podatkowym można odliczyć tylko te wydatki, które już zostały zapłacone. Tzn jeśli mam fakturę wystawioną w grudniu na 4 tys. a zapłaciłam 2 tys. (reszta na przelew w 2004 r) to mogę odliczyć od podatku w 2003 tylko 2 tysiące. Czy to jest prawda ? Bardzo proszę o odpowiedź ....Wg mnie mogę odliczyć całe 4 tys. a to jak zamierzam płacić za towar jest tylko moją sprawą i sprzedawcy. Czy mam racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 12.01.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Wydatki odliczasz za rok w którym zostały poniesione. Czy otrzymanie faktury jest poniesieniem wydatku ? Gdyby tak nie było to mam pomysł na oscylator - faktura na usługi z 7% VAT-em i datą płatności na 2999rok. Odliczyłby to sobie każdy obywatel do maksymalnego limitu już w pierwszym roku istnienia ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 13.01.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Wydatki odliczasz za rok w którym zostały poniesione. Czy otrzymanie faktury jest poniesieniem wydatku ? Gdyby tak nie było to mam pomysł na oscylator - faktura na usługi z 7% VAT-em i datą płatności na 2999rok. Odliczyłby to sobie każdy obywatel do maksymalnego limitu już w pierwszym roku istnienia ulgi. zgadzam się, sprawdzałam to nawet w sposób pisemny w moim skarbowym, wydatki PONIESIONE a nie data faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 14.01.2004 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Dziękuję za odpowiedź. Inka1 mam jeszcze jedno pytanie Czy US odpisał Ci może co się dzieje z drugą częścią faktury tzn to co zapłacę w 2004 r. Czy ten wydatek mogę odliczyć w zeznaniu za 2004 r mając fakturę z 2003 r a dowód zapłaty z 2004 r ? Czy też ta pozostała kwota "przepada" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.01.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Oprócz faktury otrzymujesz także druczek KP (Kasa Przyjmie). Druk ten plus faktura z adnotacją o płatności odroczonej jest dowodem poniesienia wydatku w określonym czasie za określony towar lub usługę. Czyli, obojetnie z jakiej daty jest faktura. Decyduje data poniesienia wydatku a ten został poniesiony w proporcjach 50 na 50% w latach 2003 i 2004 i w takich proporcjach należności wynikające z faktury odliczasz za rok ubiegły i w przyszłości za rok 2004. Warto w swoich dokumentach "trzymać" druki KP. Znam np. przypadek, gdy podatnik przedstawiając w US fakturę z adnotacją "płatność przelewem" musiał z banku "wykupić" duplikat potwierdzenia realizacji przelewu. By było ciekawiej dodam, że wystawca faktury jest zobowiązany uiścić należności podatkowe wobec US w terminie wynikającym z daty wystawienia faktury a nie zawartej adnotacji o terminie odroczonej płatności. Czyli oscylator "wynaleziony" przez slaw-a kumulował by koszty po stronie sprzedawcy. A fiskus nie popuści Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 15.01.2004 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 uffff... dzięki wowka, bo juz byłam pewna, że nam przepadnie ta kwota. Oczywiście zbieram wszystkie potwierdzenia zapłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts