Gość coolibeer 21.12.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Czy ktoś z Was miał już do czynienia z tym piecem? Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami jak dobrać dobrze spalanie żeby dłużej trzymał ciepło oraz dobrze spalał paliwo. Piec chodzi na fabrycznych ustawieniach lekko zmodyfikowanych przeze mnie Pali mi 2 worki eko na dobę porażka Temperatura zadana C.O.: 52 stopni Czas pracy podajnika: 1m30sek Czas przerwy podajnika: 30 sek Opóźnienie włączenia podajnika: 30 sek Opóźnienie wyłączenia nadmuchu: 20 sek Histereza C.O.: 1 stopień Dmuchawa: 5 Wentylator zakryty w 50% Czopuch na połowę otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.12.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 zapomniałeś napisać, że masz tłokowca - co zmienia postać rzeczy - tłokowce są mniej precyzyjne , ponadto hulają na innych nastawach niż kotły z podajnikiem ślimakowym .... coby ludzie Ci pomogli zapodaj szczegóły: metraż domu , stan domu (ocieplenie), co zawiera instalacja (podłogówki, grzejniki) .... itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 21.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 teraz przeczesałem wszystkie możliwe fora i wszystkie wątki kończą się na czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie są ustawienia? Ale dowiedziałem się też skąd się biorą wybuchy w piecu tzn podczas przekraczania 52 stopni woda mi bucha w piecu i słychać jak bulgocze. Okazało się że te typy tak mają i trzeba zwiększyć prędkość obiegu wody w piecu podkręcając pompkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.12.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 a do serwisu dzwoniłeś? może zaproś serwisanta - niech podjedzie , zerknie czy instalacja jest poprawnie wykonana .... i niech podpowie co z czym jeść .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 21.12.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 podkręciłem pompeczkę od pieca na III pozycję i już nie strzela woda Ale dzis zmieniłem ustawienia i zobaczymy ile jutro zostanie w podajniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 28.12.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 do ogrzania mam 270 metrów ( grzejniki sztuk 11 + łazienkowych 4, podłogówka oraz C.W.U 300 litrów) Na razie działa tylko C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 01.01.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Czy ktoś z Was miał już do czynienia z tym piecem? Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami jak dobrać dobrze spalanie żeby dłużej trzymał ciepło oraz dobrze spalał paliwo. Piec chodzi na fabrycznych ustawieniach lekko zmodyfikowanych przeze mnie Pali mi 2 worki eko na dobę porażka Temperatura zadana C.O.: 52 stopni Czas pracy podajnika: 1m30sek Czas przerwy podajnika: 30 sek Opóźnienie włączenia podajnika: 30 sek Opóźnienie wyłączenia nadmuchu: 20 sek Histereza C.O.: 1 stopień Dmuchawa: 5 Wentylator zakryty w 50% Czopuch na połowę otwarty Mam piec tych samych parametrach. U mnie : Temperatura zadana C.O.: 52 stopni Czas pracy podajnika: 30 sek Czas przerwy podajnika: 90 sek Histereza C.O.: 4 stopnie Dmuchawa: 10 Wentylator otwarty na 50% Metraz jaki obecnie ogrzewam to ok.100m2 m podlogowki i 100m2 grzejnikami.Temperatury na zewnatrz kolo 0 st. C. Dom nieocieplony /porotherm 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 01.01.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Wieprz w Zgodzie z Iskrą - bardzo ładna nazwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 05.01.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ja testuje od świąt ustawienia: Temperatura: 54Czas podawania: 1min 50 sekCzas przerwy: 40 sekCzas opóźnienia załączenia podajnika: 40 sekCzas opóźnienia wyłączenia dmuchawy. 20 sekHistereza: 2 stopnieDmuchawa: 520% zakryte Na tych ustawieniach chodzi jak na razie tylko C.O Pali mi półtora worka na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 05.01.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Mam piec tych samych parametrach. U mnie : Temperatura zadana C.O.: 52 stopni Czas pracy podajnika: 30 sek Czas przerwy podajnika: 90 sek Histereza C.O.: 4 stopnie Dmuchawa: 10 Wentylator otwarty na 50% Metraz jaki obecnie ogrzewam to ok.100m2 m podlogowki i 100m2 grzejnikami.Temperatury na zewnatrz kolo 0 st. C. Dom nieocieplony /porotherm 38. Ciekawi mnie ile u ciebie trwa cykl podniesienia temperatury po spadku z 52 do 48. Z tego co czytałem to poniżej 50 nie powinno się schodzić bo piec dostaje w tyłek. Mierzyłeś czas podnoszenia się pieca z temperatury 48 do zadanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero78 05.01.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam serdecznie.Jeśli znajdzie się ktoś na forum kto posiada piec firmy Galmet 25 kw z obrotową retortą to bardzo proszę o odpowiedz w kwestii optymalnych ustawień dla tego pieca bo już mnie krew zalewa. Sorki, że na temat innego pieca , ale nie wiem już gdzie mam pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 05.01.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam serdecznie. Jeśli znajdzie się ktoś na forum kto posiada piec firmy Galmet 25 kw z obrotową retortą to bardzo proszę o odpowiedz w kwestii optymalnych ustawień dla tego pieca bo już mnie krew zalewa. Sorki, że na temat innego pieca , ale nie wiem już gdzie mam pisać. mnie też krew zalewa Jak coś zakładaj sobie nowy temat odnośnie twojego pieca. Ja założyłem z myślą że ktoś z forumowiczów używa Zobaczymy jak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 06.02.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Dziś nie wiem jakim sposobem zapalił się węgiel w zasobniku i piec wywalił komunikat Czasza Pieca Uszkodzona no i mam nadzieję że to tylko jakiś czujnik albo coś. Piec przełączył się w jakiś tryb z którego nie mogę wyjść i cały czas widnieje ten komunikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.02.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Michał ....nożżżżż kuźwa .... co Ty masz nie tak z tym piecem? Dzwoń do serwisu ..... bądź stanowczy - niech podeślą serwisanta ..... Nie kombinuj sam czy za pomocą znajomych okolicznych specjalistów, bo stracisz gwarancję jak coś spierniczą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.02.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 No zapalił mi się groszek w zasobniku. Piec zablokowany i wyświetlą błąd: Uszkodzona Czasza Pieca. Nic nie da się zrobić. Piec stoi i czeka na serwis. Podejrzewam że jakiś czujnik zablokował przed dalszym uszkodzeniem. I wystarczy mały reset sterownika ale nie wiem jak go zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.02.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Okazało się że w instrukcji do sterownika ST-77 była opcja w zabezpieczeniach o tym komunikacie jaki mi się wyświetla. Z tego wynika że temperatura w dole zasobnika przekroczyła 85 stopni i wtedy włączył się alarm i blokada. Teraz wygląda na to że czujnik padł albo wystarczy zresetowac ustawienia ale jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Znajomy powiedział że po ostygnięciu pieca czujnik odblokuje blokadę... tak się niestety nie stało i chyba coś poważniejszego się wydarzyło Jutro serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.02.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Ty to masz z tym piecem trzy światy i pół hameryki Pogadaj z nim od razu o ustawach i niech Ci na instalację ogólnie zerknie - czy wszystko halo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.02.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Instalacja jest ok. Ale jakim cudem się groszek zapalił w zasobniku kurde nie wiem Zobaczymy co jutro powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.02.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Instalacja jest ok. Ale jakim cudem się groszek zapalił w zasobniku kurde nie wiem dlatego niech sprawdzi wszystko ..... również poprawność wykonania instalacji..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts