Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Iskra Zgoda Wieprz 35KW Sterownik ST-77

Gość coolibeer

Recommended Posts

Gość coolibeer

Czy ktoś z Was miał już do czynienia z tym piecem? Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami jak dobrać dobrze spalanie żeby dłużej trzymał ciepło oraz dobrze spalał paliwo. Piec chodzi na fabrycznych ustawieniach lekko zmodyfikowanych przeze mnie :) Pali mi 2 worki eko na dobę :( porażka

Temperatura zadana C.O.: 52 stopni

Czas pracy podajnika: 1m30sek

Czas przerwy podajnika: 30 sek

Opóźnienie włączenia podajnika: 30 sek

Opóźnienie wyłączenia nadmuchu: 20 sek

Histereza C.O.: 1 stopień

Dmuchawa: 5

Wentylator zakryty w 50%

Czopuch na połowę otwarty

zapomniałeś napisać, że masz tłokowca - co zmienia postać rzeczy - tłokowce są mniej precyzyjne , ponadto hulają na innych nastawach niż kotły z podajnikiem ślimakowym .... :wink:

coby ludzie Ci pomogli zapodaj szczegóły: metraż domu , stan domu (ocieplenie), co zawiera instalacja (podłogówki, grzejniki) .... itd...

Gość coolibeer

teraz przeczesałem wszystkie możliwe fora i wszystkie wątki kończą się na czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie są ustawienia?

Ale dowiedziałem się też skąd się biorą wybuchy w piecu :) tzn podczas przekraczania 52 stopni woda mi bucha w piecu i słychać jak bulgocze. Okazało się że te typy tak mają i trzeba zwiększyć prędkość obiegu wody w piecu podkręcając pompkę :)

Czy ktoś z Was miał już do czynienia z tym piecem? Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami jak dobrać dobrze spalanie żeby dłużej trzymał ciepło oraz dobrze spalał paliwo. Piec chodzi na fabrycznych ustawieniach lekko zmodyfikowanych przeze mnie Pali mi 2 worki eko na dobę porażka

Czas pracy podajnika: 1m30sek

Czas przerwy podajnika: 30 sek

Opóźnienie włączenia podajnika: 30 sek

Opóźnienie wyłączenia nadmuchu: 20 sek

Histereza C.O.: 1 stopień

Wentylator zakryty w 50%

Czopuch na połowę otwarty

Mam piec tych samych parametrach.

U mnie :

Czas pracy podajnika: 30 sek

Czas przerwy podajnika: 90 sek

Histereza C.O.: 4 stopnie

Dmuchawa: 10

Wentylator otwarty na 50%

Metraz jaki obecnie ogrzewam to ok.100m2 m podlogowki i 100m2 grzejnikami.Temperatury na zewnatrz kolo 0 st. C. Dom nieocieplony /porotherm 38.

Gość coolibeer

Ja testuje od świąt ustawienia:

Temperatura: 54

Czas podawania: 1min 50 sek

Czas przerwy: 40 sek

Czas opóźnienia załączenia podajnika: 40 sek

Czas opóźnienia wyłączenia dmuchawy. 20 sek

Histereza: 2 stopnie

20% zakryte

Na tych ustawieniach chodzi jak na razie tylko C.O

Pali mi półtora worka na dobę

Gość coolibeer

Mam piec tych samych parametrach.

U mnie :

Czas pracy podajnika: 30 sek

Czas przerwy podajnika: 90 sek

Histereza C.O.: 4 stopnie

Dmuchawa: 10

Wentylator otwarty na 50%

Metraz jaki obecnie ogrzewam to ok.100m2 m podlogowki i 100m2 grzejnikami.Temperatury na zewnatrz kolo 0 st. C. Dom nieocieplony /porotherm 38.

Ciekawi mnie ile u ciebie trwa cykl podniesienia temperatury po spadku z 52 do 48. Z tego co czytałem to poniżej 50 nie powinno się schodzić bo piec dostaje w tyłek. Mierzyłeś czas podnoszenia się pieca z temperatury 48 do zadanej?

Witam serdecznie.

Jeśli znajdzie się ktoś na forum kto posiada piec firmy Galmet 25 kw z obrotową retortą to bardzo proszę o odpowiedz w kwestii optymalnych ustawień dla tego pieca bo już mnie krew zalewa.

Sorki, że na temat innego pieca , ale nie wiem już gdzie mam pisać.

Gość coolibeer
Witam serdecznie.

Jeśli znajdzie się ktoś na forum kto posiada piec firmy Galmet 25 kw z obrotową retortą to bardzo proszę o odpowiedz w kwestii optymalnych ustawień dla tego pieca bo już mnie krew zalewa.

Sorki, że na temat innego pieca , ale nie wiem już gdzie mam pisać.

:) mnie też krew zalewa ;)

Jak coś zakładaj sobie nowy temat odnośnie twojego pieca. Ja założyłem z myślą że ktoś z forumowiczów używa :) Zobaczymy jak będzie

• 1 month później...
Gość coolibeer
Dziś nie wiem jakim sposobem zapalił się węgiel w zasobniku i piec wywalił komunikat Czasza Pieca Uszkodzona no i mam nadzieję że to tylko jakiś czujnik albo coś. Piec przełączył się w jakiś tryb z którego nie mogę wyjść i cały czas widnieje ten komunikat :(

Michał ....nożżżżż kuźwa .... co Ty masz nie tak z tym piecem? :-?

Dzwoń do serwisu ..... bądź stanowczy - niech podeślą serwisanta .....

Nie kombinuj sam czy za pomocą znajomych okolicznych specjalistów, bo stracisz gwarancję jak coś spierniczą ....

Gość coolibeer
No zapalił mi się groszek w zasobniku. Piec zablokowany i wyświetlą błąd: Uszkodzona Czasza Pieca. Nic nie da się zrobić. Piec stoi i czeka na serwis. Podejrzewam że jakiś czujnik zablokował przed dalszym uszkodzeniem. I wystarczy mały reset sterownika ale nie wiem jak go zrobić :(

Gość coolibeer
Okazało się że w instrukcji do sterownika ST-77 była opcja w zabezpieczeniach o tym komunikacie jaki mi się wyświetla. Z tego wynika że temperatura w dole zasobnika przekroczyła 85 stopni i wtedy włączył się alarm i blokada. Teraz wygląda na to że czujnik padł albo wystarczy zresetowac ustawienia ale jak?