Spartankaa 21.12.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam, niedawno nabylismy dzialke budowlana i dokladnie na wjezdzie do tej dzialki zostala postawiona ( okolo 5 lat temu, wtedy nie bylismy jeszcze wlascicielami dzialki ) przez zaklad energetyczny skrzynka. Teraz zwrocilam sie do zakladu energetycznego ( w Tczewie, pomorskie ) z prosba o usuniecie tego, gdyz blokuje wjazd na dzialke. Uzyskalam odp, ze owszem jest to mozliwe ale na moj koszt - bagatela ok 5tys PLN. Czy tak moze byc? Przeciez jak energia stawiala tam skrzynke to wiadomo bylo, ze stawia ja na srodku wjazdu na dzialke. Nawet sasiadka im zwracala na to uwage, wystarczylo 2 metry w bok skrzynke przesunac. Mial ktos podpbny przypadek? pozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.12.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 A co zrobił ówczesny właściciel działki? Może się na to godził? Kupując działkę nie wiedzieliście, że jest tam ta skrzynka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 21.12.2009 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Ciezko powiedziec....on dzialke kupil chyba z 15 lat temu, wtedy jeszcze skrzynki tam nie bylo. Nigdy tam nie zamieszkal, nawet nie bywal tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.12.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Jest to perfidne chamstwo prądziaży.U mnie też postawili (choć mieli jasno powiedziane gdzie i jak) skrzynkę ni w pięć ni w dziesięć.Zrobiłem wejście smoka w energetyce i przestawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 22.12.2009 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Tedii na ich koszt, tak? Moze krotkie szkolenie jak sie takie wejscie smoka robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.12.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Kupując działkę widzieliście przecież tą skrzynkę, wątpię również żeby na swój koszt to przesunęła energetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 22.12.2009 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Masz race widzielismy ale nie sadzilismy, ze to bedzie problem. Mamy dwie dzialki obok siebie i myslelismy na poczatku, ze bedziemy wjezdzac drugim wjazdem. Jesli okaze sie po pomiarach geodezyjnych ( chcemy zrobic wznowienie granic ), ze skrzynka nie stoi na granicy dzialki drogowej tak jak jest na planie to na pewno nie dam sie zbyc szybko i bede ich meczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 22.12.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Poza tym jest przepis, ze na dzialke musi byc wjazd o szerokosci conajmniej 3 metrow. Wiec jesli energia stawaiajac skrzynke zlamala ten przepis to chyba moze to byc argumentem w walce z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.12.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Poza tym jest przepis, ze na dzialke musi byc wjazd o szerokosci conajmniej 3 metrow. Wiec jesli energia stawaiajac skrzynke zlamala ten przepis to chyba moze to byc argumentem w walce z nimi. Nie sądzę, żeby ich dotyczył ten przepis. Jeśli zgodziłbym się na takie usytuowanie skrzynki to dlaczego oni mają za to odpowiadać? Kupiłaś działkę z jakąś wadą (dla Ciebie to jest wada), ale dlaczego uważasz, że ktoś inny ma płacić za wyprostowanie tego? Równie dobrze można napisać, żeby walczyć z poprzednim właścicielem o koszt płotu bo on go nie zbudował, a na czas budowy przepisy takowego wymagają (może nie do końca płotu, ale zabezpieczenia placu budowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 22.12.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Uwazam, ze akurat przyklad z plotem nie jest trafiony. I dlaczego ich ten przepisa ma nie obejmowac? Jesli ktos sie poprzedniego wlasciciela pytal o to ( staram sie wlasnie dowiedziec ) i on wyrazil zgode to sprawa zamknieta. Ale jesli sie nie pytali to nadal uwazam, ze to oni powinni na swoj koszt to przestawic, poniewaz zlamali prawo stawiajac tak skrzynke. Takie jest oczywiscie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 22.12.2009 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Wiec juz wiem, ze poprzedni wl nie mial pokazane gdzie skrzynka zostanie postawiona. Byla oczywiscie informacja, ze beda skrzynki stawiac, mieszkancy jakos tam partycypowali w kosztach ale energia nie chodzila z projektem pokazujacym gdzie skrzynki beda stawiac. Na dzialce nikt nie mieszkal wiec postawili jak im bylo wygodniej - tak to wyglada przynajmniej wg mnie. Mimo, ze jak wyzje wspominalam, sasiadka z dzialki nizej zwracala uwage, ze to srodek wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.12.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Uwazam, ze akurat przyklad z plotem nie jest trafiony. I dlaczego ich ten przepisa ma nie obejmowac? Jesli ktos sie poprzedniego wlasciciela pytal o to ( staram sie wlasnie dowiedziec ) i on wyrazil zgode to sprawa zamknieta. Ale jesli sie nie pytali to nadal uwazam, ze to oni powinni na swoj koszt to przestawic, poniewaz zlamali prawo stawiajac tak skrzynke. Takie jest oczywiscie moje zdanie. Jak się dowiesz jak było to sprawa powinna być jasna. Dlaczego uważam , że ten przepis ich nie dotyczy? Bo jak ktoś sobie podzieli działkę po uzbrojeniu to mogą nie tylko takie kwiatki wyjść, o to trudno winić uzbrajających. Obawiam się, że poprzedniwemu właścicielowi może nie chcieć się walczyć (nawet gdyby była taka możliwość) o swoje prawa na cudzej działce w cudzej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 22.12.2009 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Dzialka nie byla podzielona po uzbrojeniu. Najpierw byly dzialki wydzielone, rolnik je podzielil ponad 20 lat temu i sprzedal. Jakies 5 lat temu enegria postawila skrzynki. Od momentu jak postawiono skrzynki z dzialkami nic sie nie dzialo ( nie byly dzielone, nie byl zmieniony ich status, granice etc ) - zmienil sie tylko wlasciciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 22.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Ta moja skrzynka to cała historia.Powiem tylko,że projekt na drucik ze słupa (pół metra od skrzynki) kosztował energetyke ponad 2 tyś.zł.Tak się robi kasę (a raczej kradnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.12.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 To ile metrówszerokości ma ta działka od strony drogi?? tylko 5 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 26.12.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 To ile metrówszerokości ma ta działka od strony drogi?? tylko 5 metrów I to jest dobre pytanie, bo ja też nie rozumiem na podstawie czego pada stwierdzenie, że skrzynka znajduje się w świetle wjazdu. Ale pewnie są jakieś fakty, o których nam tutaj nie powiedziano, hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 27.12.2009 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Zrób sobie w gminie ustalenie zjazdu na działkę w innym miejscu (np. odsuń sie te parę metrów) i problem z głowy... TO zę na mapce jest zjazd akurat w miejscu skrzynki to nic nie znaczy. Ja miałem w planach wjazd z drogi głównej a chciałe z prywatnej - napisałem podanie i zmienili... No chyba że masz tam rzeczywyiście 5 m szerokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 28.12.2009 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Tak to u nas wyglada - fota z komorki. Widac po lewej plot sasiadki a po prawej owa skrzynke. http://img22.imageshack.us/img22/1142/plotm.jpg Nie da sie przesunac wjazdu bo ta droga prowadzi do naszej dzialki ( konczy sie na naszej dzialce ) a po prawej i lewej stronie sa juz inne dzialki wiec nie moge wjazdu przesunac w lewo czy w prawo. Czyli szerokosc wjazdu maksymalnie moze byc taka jaka jest szerokosc tej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 28.12.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Cześć! Jak działania wojenne? Kiedy będzie coś wiadomo w sprawie tego przyłącza? Myślę ( mam nadzieję), że po nowym roku biurokraci wrócą za swoje biurka zwarci i gotowi, i będą powracać do spraw służbowych. My jutro dowiadywać się chcemy o nasze "plany na przyszłość" - ciekawe jak nas potraktują!? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Tak to u nas wyglada - fota z komorki. Widac po lewej plot sasiadki a po prawej owa skrzynke. http://img22.imageshack.us/img22/1142/plotm.jpg Nie da sie przesunac wjazdu bo ta droga prowadzi do naszej dzialki ( konczy sie na naszej dzialce ) a po prawej i lewej stronie sa juz inne dzialki wiec nie moge wjazdu przesunac w lewo czy w prawo. Czyli szerokosc wjazdu maksymalnie moze byc taka jaka jest szerokosc tej drogi. A co po prawicy od tej skrzynki?? Wasza druga działka?? To ile ta działka ze skrzynką ma metrów szerokości od drogi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts