OlaK 21.12.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Chodzi mi o roślinki, z których coś można zebrać i zjeść (albo wypić ) a które są niekłopotliwe w uprawie. Posadziłam: - maliny (czerwone, żółte, czarne) + jeżynę, - truskawki plus czosnek, który posadziliśmy, bo ponoć truskawki lubią się z czosnkiem, - kilka drzewek owocowych (czereśnie, wiśnia, śliwy) - na działce mamy jeszcze kilka starych mirabelek (ałyczy?), z których Tesciowie zrobili całkiem dobrą nalewkę. Chcę posadzić jeszcze zioła - miętę, melisę, tymianek, szczypiorek i co tam jeszcze z ziół wpadnie mi w ręce. I cytryńca chińskiego, bo ponoć bardzo zdrowy. Kusi mnie borówka amerykańska, ewentualnie kamczacka i.... grzyby ostatnio wyczytałam, że można zaszczepić drzewa mikoryzą z grzybnią grzybów leśnych i ponoć normalnie rosna jadalne leśne grzybki Co jeszcze, co jeszcze? Co ciekawego macie w ogrodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 21.12.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Proponuję posadzić pigwowiec. Niewymagający, niekłopotliwy, niewysoki krzew. Można go posadzić np. przy ogrodzeniu z siatki i potraktować jak żywopłot. Pięknie kwitnie, a z owoców można zrobić smaczną nalewkę Kawałki owoców odsączone z nalewki są pyszne do chrupania. Można tez zrobić sok - bardzo zdrowy, bo owoce pigwowca zawierają mnóstwo witaminy C. Z jadalnych może jeszcze poziomki Niewymagające, a wręcz ekspansywne. Możne je wykorzystać jako roślinki zadarniające. Te, które rosną w słońcu są bardzo smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.12.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 jagoda kamczacka - najlepsze odmiany to Duet i Atut - mają lepsze i większe owoce niż Czelabinka i Sinoglazka Zależy ile masz wolnego miejsca, ale może jeszcze pokusisz się o posadzenie: - aronii (soki, konfitury, wino) - czarnego bzu (konfitura, do ciast - wspaniałe są dojrzałe kwiatostany w cieście) - róży (płatki na konfiturę - pyszności ) - rokitnika na olej (do sałatek na przykład) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts