Makalu 21.12.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam serdecznie,mamy mozliwośc zakupu bliźniaka w podwrocławskich Wilczycach, wszystko gra poza jednym faktem - przy działce od strony ogrodu jest mała przepompownia kanalizacji miejskiej, graniczy z działką - jest mały właz i skrzynka elektrycznawg słów kierownika z zakładu usług komunalnych nie jest w żadnym zakresie szkodliwa czy uciążliwa, skrzynka na napięcie 400W, jest to mała przepompownia która na głębokości 3 czy 5 m łączy 2 rury, przepompowuje z jednej do drugiej ścieki, są takie 2 zbierające ścieki z ul. Słonecznej i Familijnej. Natomiast na różnych forach są rózne informacje, też mocno odradzające takie sąsiedztwo - ze względu na zapachy, gazy, szkodliwe mikroorganizmy itp Mamy małe dziecko, i dlatego musimy mieć pewność żę albo nie ma taka przepompownia znaczenia albo ma i nie powinniśmy tam mieszkać,dlatego będę bardzo wdzięczny za fachowe informacje pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Mi obok mojej działki właśnie budują taką przepompownię. Z tego co widziałem, to wszystko będzie pod ziemią. Normalnie też podobno nic z tego nie śmierdzi itp. Jakieś smrodki mogą zacząć się wydobywać gdyby przez dłuższy czas nie było prądu i przepompownia by nie działała... Na razie nic więcej nie powiem, bo sam doświadczeń nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 21.12.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Nie wiem jak tam u Was, ale u mnie na kamienicy, w której jeszcze mieszkam też jest taka przepompownia i często dochodzi do awarii pompy (stosunkowo nowa). Wtedy studzienka szybko się napełnia, zapała się czerwona lampa na bloku i trzeba wzywać "serwis" czyli gruchę, która cały ten syf wyciągnie, a wtedy to trochę to śmierdzi. Jeżeli jest ok, to tak jakby tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 21.12.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Ja mam u siebie takie ustrojstwo drugi rok i zero problemow,jest to w odleglosci ok.6 metrow od domu,mam zbiornik kessela i jest od gory szczelnie zamkniety,mam tam zamontowana pompe prod.japonskiej o sile starczajacej do podnoszenia do wys.35m i pchania w poziomie 250m odleglosc od glownej sieci ok 100 m.Pompa jest przewymiarowana zeby niebylo problemow z pchnieciem zawartosci,mam u siebie zalozony zawor zwrotny dzieki czemu wszystkie scieki z okolicznych domkow nie splywaly do mnie tylko szly do glownej kanalizy.Projektantka zrbila tak dupiaty projekt przepompowni ze scieki poszczegolnych domow a jest ich 6 plynely z jednej przepompowni do drugiej i tak ze od tej 6 najdalej oddalonej do pierwszej najblizej polozonej glowej sieci ,w efekcie czego ten pierwszy musialby caly czas pchac ten syf z wszystkich gospodarstw, wiec ja zrobilem swoj projekt indywidualny i teraz scieki mnie omijaja.Jesli masz mozliwosc zrobic tez cos podobnego to zrob to a bedziesz obslugiwal tylko swoja przepompownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makalu 21.12.2009 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 .... dzięki za info, ale chyba piszemy o innych rodzajach przepompowni - Twoja to chyba taka przydomowa, a ta obok mojej działki to zakladu usług komunalnych. Klapę blokującą cofnięcie ścieków do domu będę montował, ale wpływu na działanie tej przepompowni raczej nie będę miał. Dodatkowe info - ta przepompownia podobno łączy małe rury - fi 200 mm, którymi spływają ścieki z kilkunastu domów i jej jedynym zadaniem jest przepchnąć ścieki z jednej rury do drugiej, gdy się ich uzbiera jakiś poziom (bo same, grawitacyjnie nie przepłyną) brzmi niby niegroźnie, ale wciąż podtrzymuję prośbę o informacje od osób które miały z takimi przepompowniami do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 możesz kupowac w Wilczycach, spox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makalu 22.12.2009 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 możesz kupowac w Wilczycach, spox co spox? Wilczyce spox? przepompownia spox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 22.12.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Ja tam bym sie nie pchał w gówniany interes Wiadomo jak dobrze to dobrze a jak tylko coś będzie nie teges to będziesz wisiał na telefonie i wojował z zakładem ??? No chyba że masz szczególny interes żeby akurat tą działkę- lokalizacja, super cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 tu gdzie teraz mieszka jest kilka takich lokalnych przepompowni ponieważ teren płaski i niestety ale w pobliżu nich czuć czego to jest przepompowni. tak wiec sie zastanów 3 razy zanim kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makalu 22.12.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 tu gdzie teraz mieszka jest kilka takich lokalnych przepompowni ponieważ teren płaski i niestety ale w pobliżu nich czuć czego to jest przepompowni. tak wiec sie zastanów 3 razy zanim kupisz out - piszesz o dokładnie takiej przepompowni jak moja? ogrodzone miejsce, skrzynka elektryczna, właz ok 1 m srednicy z 2 rurkami zagietymi i 2 rurami PCV z jakimiś daszkami (z filtrami?) te Twoje od kiedy istnieją? to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 23.12.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 te o których ja pisze nie są dla całej kanalizacji a dla jakiegoś jej fragmentu, trudno mi powiedzieć ile domów obejmują , myślę, że kilkadziesiąt. budowę mają identyczna jak ta twoja. zapach, smród wyraźny odczuwalny=uciążliwy jest powiedział bym w promieniu do.3-4 m od nich. oczywiście najbardziej w okresach letnich, jak jest gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makalu 23.12.2009 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 te o których ja pisze nie są dla całej kanalizacji a dla jakiegoś jej fragmentu, trudno mi powiedzieć ile domów obejmują , myślę, że kilkadziesiąt. budowę mają identyczna jak ta twoja. zapach, smród wyraźny odczuwalny=uciążliwy jest powiedział bym w promieniu do.3-4 m od nich. oczywiście najbardziej w okresach letnich, jak jest gorąco. out prosze napisz jeszcze 2 ważne rzeczy: - czy te przepompownie na 100 % maja 2 plastikowe rury PCV wychodzace z włazu, czy też nie maja ich? sa podobno 2 rodzaje tych przepompowni - z filtrami zwrotnymi i bez, różnia sie właśnie tymi rurami - ile lat maja te przepompownie? czy to część starej kanalizacji czy też nowa? dzieki i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 23.12.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 wg słów kierownika z zakładu usług komunalnych nie jest w żadnym zakresie szkodliwa czy uciążliwa, skrzynka na napięcie 400W, jest to mała przepompownia która na głębokości 3 czy 5 m łączy 2 rury, przepompowuje z jednej do drugiej ścieki, ! Upewnij się kto będzie tym ustrojstwem administrował. W miejscowosci gdzie mieszkałem - developer wybudowal przepompownei dla pseudoszeregowców - ale "zapomniał" ją oddać wodociągom, po iluś latach niekonserwowania nawaliły pompy - efekt -fekalia wybiły na ulice i zgodnie ze spadkiem terenu..nim nieświadoma wspólnota znalazla serwisanta itp itd minął dobry dzień...troszke kumplowi śmierdzialo na ulicy...choć szybko po awarii pompowali bekami samochodowymi to jednak ileś cieczy rozlało się po ulicy. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 26.12.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Makalu przepompownie tak jak i całą sieć kanalizacyjna raczej nowe. Mają jakieś góra 2 lata. Co do rur to nie jestem pewien, jutro się przyglądnę. z filtrami zwrotnymi i bez, różnia sie właśnie tymi rurami czy to czasem raczej nie chodzi o zawory napowietrzające ? od wykonawców dużych instalacji (wewnętrznych) wiem, że nie lubią oni ich stosować ponieważ choć teoretycznie nie powinno to jednak śmierdzi z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswiet76 27.01.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 witam Dolacze do dyskusji bo jestem lekko zaniepokojony sytuacja w sasiedztwie mojej dzialki - otoz nowy plan zagospodarowania zaklada rowniez przepompownie doslownie przy granicy mojej dzialki. Przepompownia na w przyblizeniu 20-30 domow. Bardzo obawiam sie uciazliwych zapachow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts