Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

10 lat temu zakończyłem swoją budowę. Kiedy naszły tegoroczne mrozy spod moich okien zaczął hulać wiatr. Okazało się że pianka która je uszczelnia utleniła się. Nie miałem pojęcia że pianka się utlenia. Podpowiedzcie mi więc czym teraz uszczelnić okna. Czy dzisiejsze pianki także się utleniają ?

Teraz się zastanawiam czy mój styropian na ścianach się nie utlenił a jeżeli tak to na jaką grubość. Styropian zakryty jest sidingiem.

Czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam

Styropian sie nie utlenia. Styropian jednak "gaśnie" pod wpływem węglowodorów, np. benzyny lub innych podobnych oparów, ot chociazby klejów typu "butapren". A piankę należało po prostu zatynkować lub zaszpachlować.

W tym roku demontowałem u siebie kilka okien montowanych 9 lat temu, prawidłowo otynkowanych z obu stron. Piana nie miała żadnych śladów utlenienia czy innego zniszczenia, jedynie w jednym miejscu mrówki zrobiły trochę szkody. Nie osłonięta niczym piana, na dodatek obcięta, po kilku miesiącach będzie w gorszym stanie niż ta 9-letnia

Pozdrawiam

jeżeli chodzi o piankę to oczywiście całe okno które wcześniej było zakołkowane zostało nią wokół ramy pryśnięte. Przez całe te lata nie było problemu z oknami - konkretnie z trzema, aż do tegorocznych mrozów kiedy to miałem problem z ogrzaniem chałupy. Okazało się że powietrze śmiga zdrowo pod oknem. Pianka była osłonięta od zewnątrz i wewnątrz parapetem. Jeżeli chodzi o ściany gdzie nie wiem czy też zniknęła to osłonięta jest od zewnątrz sidingiem a od wewnątrz rigipsem. Totalna kicha, nie wiem czym teraz zaizolować ramę wokół okna. Najgorzej będzie się dostać do pianki pomiędzy parapetami bo to roboty mnóstwo. Jeżeli chodzi o pozostałą ramę to tylko wystarczy że zdejmą siding i mam od zewnątrz dojście.