Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piaszczysta dzialka

Recommended Posts

a co pod tym piaskiem?

przysypane nim coś?

bo gdy masz glebę piaszczystą to:

-na początku kwietnia posiej rośliny na nawóz zielony: łubin żółty, mieszankę łubinu żółtego z seradelą lub łubinu żółtego z peluszką i gorczycą: zetnij gdy zaczynają kwitnąć, przekop, tak by dochodziło do nich powietrze ( wtedy utworzy się dobra próchnica) i na jesień też i tak co roku

-załóż kompostownik

-w dołki pod rośliny dodawaj ziemi ogrodniczej

-ściółkuj pod roślinami, min. aby ograniczyć podlewanie

-nawozy rozsypuj w kilku dawkach, a nie w jednej

-stosuj mączkę skalną, zawierającą ił i kompost zawierający glinę

to tak dla amatorskiej uprawy

pzd

Jeżeli masz dostęp do obornika to wal śmiało wiosną i jesienią . Kompost jak najwięcej . Cuż jeszcze dobrej ziemi można nawieść . Jeżeli chodzi o orkę to raczej płytko. Pisze z wlasnego doświadczenia ,po trzech latach takch zabiegów , sasiad rolnik stwierdził że można nawet buraki sadzić .

Miałem to szczęście że dostęp do obornika jest nieograniczony .

z tylu budynku mam ok 400m2 dzialki.chcialbym ja przeznaczyc na cele ogrodnicze ale szkopul w tym ze jest to sam piasek.co powinienem zrobic by teren ten nadawal sie pod wydajna uprawe?

Jeśli to VI klasa ziemi a nie rzeczny piasek to da się z tym żyć. Trzeba dobierać rośliny do warunków, plus podlewanie kropelkowe. Pozatym kompost, dodawanie ziemi przy nasadzeniach, nawożenie itd. Ważne również jest jaki masz poziom wód gruntowych.