jerzy hajkowski 21.12.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 z tylu budynku mam ok 400m2 dzialki.chcialbym ja przeznaczyc na cele ogrodnicze ale szkopul w tym ze jest to sam piasek.co powinienem zrobic by teren ten nadawal sie pod wydajna uprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.12.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 lepiej zrób plażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy hajkowski 21.12.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 czy jako emeryt nie masz juz innego zajecia tylko doradzanie na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 21.12.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 a co pod tym piaskiem? przysypane nim coś? bo gdy masz glebę piaszczystą to:-na początku kwietnia posiej rośliny na nawóz zielony: łubin żółty, mieszankę łubinu żółtego z seradelą lub łubinu żółtego z peluszką i gorczycą: zetnij gdy zaczynają kwitnąć, przekop, tak by dochodziło do nich powietrze ( wtedy utworzy się dobra próchnica) i na jesień też i tak co roku-załóż kompostownik-w dołki pod rośliny dodawaj ziemi ogrodniczej-ściółkuj pod roślinami, min. aby ograniczyć podlewanie-nawozy rozsypuj w kilku dawkach, a nie w jednej-stosuj mączkę skalną, zawierającą ił i kompost zawierający glinę to tak dla amatorskiej uprawypzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 21.12.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Jeżeli masz dostęp do obornika to wal śmiało wiosną i jesienią . Kompost jak najwięcej . Cuż jeszcze dobrej ziemi można nawieść . Jeżeli chodzi o orkę to raczej płytko. Pisze z wlasnego doświadczenia ,po trzech latach takch zabiegów , sasiad rolnik stwierdził że można nawet buraki sadzić . Miałem to szczęście że dostęp do obornika jest nieograniczony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 popytaj na www.małorolny.forum.pludajesz, czy rzeczywiście trochę nie halo z Tobą, Panie z Tereszpola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 21.12.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 z tylu budynku mam ok 400m2 dzialki.chcialbym ja przeznaczyc na cele ogrodnicze ale szkopul w tym ze jest to sam piasek.co powinienem zrobic by teren ten nadawal sie pod wydajna uprawe? Jeśli to VI klasa ziemi a nie rzeczny piasek to da się z tym żyć. Trzeba dobierać rośliny do warunków, plus podlewanie kropelkowe. Pozatym kompost, dodawanie ziemi przy nasadzeniach, nawożenie itd. Ważne również jest jaki masz poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ale złośliwcy... a przecież to takie proste: spychacz zrywa 1 metr piasku... sprzedajesz go nawozisz pół metra gliny... a potem pół metra próchnicy i masz ziemię I klasy pod buraki cukrowe choćby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.12.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ... albo spytać się tutaj:http://forum.muratordom.pl/pamietajcie-o-ogrodach,f38.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 ... co powinienem zrobic by teren ten nadawal sie pod wydajna uprawe? kurzyniec próbowałes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 22.12.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Ile ja bym dała żeby mieć piasek na swojej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.12.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 ... albo spytać się tutaj: http://forum.muratordom.pl/pamietajcie-o-ogrodach,f38.htm a kliknij mój link... beton44 zapomniałeś o nawozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 22.12.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 mój też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts