Amtla 21.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Temat zupełnie nie świąteczny, ale muszę się już zdecydować... Właśnie, doradźcie. Jak powinnam dobrać grubość dwóch warstw wełny na docieplenie poddasza, jesli grubość belek wynośi 18 cm ? Z tego co wyczytałam, przeważnie wszyscy mają 15+5cm, ale nic nie piszą o grubości belek. Proszę pomóżcie, bo mnie te Święta wykończą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 21.12.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Jak powinnam dobrać grubość dwóch warstw wełny na docieplenie poddasza, jesli grubość belek wynośi 18 cm ? Z tego co wyczytałam, przeważnie wszyscy mają 15+5cm, ale nic nie piszą o grubości belek. Wg mnie dobrze. 15cm między belki - zostaje właściwa przestrzeń wentyalcyjna. I na to po całości przynajmniej 5cm, a jeszcze lepiej 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 21.12.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Temat zupełnie nie świąteczny, ale muszę się już zdecydować... Właśnie, doradźcie. Jak powinnam dobrać grubość dwóch warstw wełny na docieplenie poddasza, jesli grubość belek wynośi 18 cm ? Z tego co wyczytałam, przeważnie wszyscy mają 15+5cm, ale nic nie piszą o grubości belek. Proszę pomóżcie, bo mnie te Święta wykończą.... Jeżeli masz membranę to dawaj w krokwie 18 cm, a pod krokwie minimum 10 cm. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 21.12.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Z tego co wyczytałam, przeważnie wszyscy mają 15+5cm, ale nic nie piszą o grubości belek. u mnie podobnie jak u Ciebie belki 18cm, jednakże mam pełne deskowanie i papę czyli musi być szczelina wentylacyjna daję 15cm wełny rockoowla toprocka i pod krowie 15cm rockowola superrocka jak masz folię wysokoparoprzepuszczalną szczeliny nie musisz zostawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 21.12.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ja w takiej sytuacji dałem 15 w krokwie (mam deski+papę), oraz 8 pod krokwie - na stelażu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.12.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Temat zupełnie nie świąteczny, ale muszę się już zdecydować... Właśnie, doradźcie. Jak powinnam dobrać grubość dwóch warstw wełny na docieplenie poddasza, jesli grubość belek wynośi 18 cm ? Z tego co wyczytałam, przeważnie wszyscy mają 15+5cm, ale nic nie piszą o grubości belek. Proszę pomóżcie, bo mnie te Święta wykończą.... widac zielonosc w glowie kompletna ale co maja do tego swieta? krycie? rozstaw krokwi? jakie parametry izolacyjnosci chcecie uzyskac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 22.12.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 widac zielonosc w glowie kompletna ale co maja do tego swieta? Po niku trudno rozpoznać, ale domyślam się że jesteś mężczyzną, skoro pytasz co maja do tego święta : dla kobiety 21 grudnia to... krycie? membrana rozstaw krokwi? 80cm jakie parametry izolacyjnosci chcecie uzyskac? optymalne na użytkowe poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 22.12.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Temat zupełnie nie świąteczny, ale muszę się już zdecydować... Właśnie, doradźcie. Jak powinnam dobrać grubość dwóch warstw wełny na docieplenie poddasza, jesli grubość belek wynośi 18 cm ? Z tego co wyczytałam, przeważnie wszyscy mają 15+5cm, ale nic nie piszą o grubości belek. Proszę pomóżcie, bo mnie te Święta wykończą.... Mamy taką samą grubość krokwii i tak jak napisał jeden z kolegów kilka postów wyżej przy membranie dachowej nie trzeba pozostawiać szczeliny wentylacyjnej. Chyba że masz deskowany dach to wtedy tak. My przy takiej grubości krokwii jak Twoje dajemy 18 cm między krokwie (wełna Rockwool Toprock) i druga warstwę 8 cm (wełna Rockwool Superrock). Wełna o dobrych parametrach i fajnie się układa (U=0,035 W/m-K) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 22.12.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Najlepsze rozwiązanie zaproponowali mi moi wykonawcy . Jako, że chcę gigantyzcną ich zdaniem warstwę ocieplenia (30cm) a szerokość krokwi to 16 cm zaproponowali aby wstawić między krokwie matę 20cm i nie pozwolić wełnie na "rozprężenie się". Ostatno buli na szkoleniu i właśnie tak można robić I co począć z takimi? A co jeśli ktoś nie czyta literatury budowlanej i zaufa budowlańcom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.12.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Najlepsze rozwiązanie zaproponowali mi moi wykonawcy . Jako, że chcę gigantyzcną ich zdaniem warstwę ocieplenia (30cm) a szerokość krokwi to 16 cm zaproponowali aby wstawić między krokwie matę 20cm i nie pozwolić wełnie na "rozprężenie się". Ostatno buli na szkoleniu i właśnie tak można robić I co począć z takimi? A co jeśli ktoś nie czyta literatury budowlanej i zaufa budowlańcom? Słuchanie budowlańców to to samo co czytanie tego forum. Dlaczego? Bo jak rozumieć szerokość krokwi 16cm i problem z grubością wełny 20cm? Domyślam się, ze chodzi o wysokość (a nie szerokość) krokwi, ale chodzi o zasadę ograniczonego zaufania. A z ciekawości jak tłumaczyli tą koncepcję? W jakim celu chcą nie dać się wełnie rozprężyć i jak chcą tego dokonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.12.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 no pewnie w celu zmieszczenia 20cm wełny. i wtedy masz ocieplenie 20cm (co prawda upchane w 16cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.12.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 no pewnie w celu zmieszczenia 20cm wełny. i wtedy masz ocieplenie 20cm (co prawda upchane w 16cm) Zakładam, że brakło uśmieszku na końcu. Gdyby tak było to by oznaczało, że budowlańcy pobili producentów wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.12.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 dokładnie tak... nie zdążyłem poprawić posta przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 22.12.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 A jeżeli mam deski i membranę a NIE deski i papę to czy też muszę zostawiać szczelinę między deskami a wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.12.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 A jeżeli mam deski i membranę a NIE deski i papę to czy też muszę zostawiać szczelinę między deskami a wełną? hmm to jak? masz to deskowanie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 23.12.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Od środka to wygląda tak, że mam deski (zostały z szłunków), na to taka ciemna mata (chyba membrana), a na tym jest dachówka ceramiczna (nie mam papy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 23.12.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 z tą wełną 20stka może chodzi o cenę? 20stka wychodzi czasem taniej niż 18stka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 29.12.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 a czy welna kladziona na krokwie.. czyli pomiędzu stelażem może być ścisnięta?Piszecie o grubosciach 8/10 cm.. czy oznacza to taką sama grubość stelaża?mam dosyć nisko na poddaszu i walcze o kazdy cm... myslałem o max 5cm stelażu- i jaką tam wełne dac?P.S - dach deskowany + papa- krokwie 18 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 29.12.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 a czy welna kladziona na krokwie.. czyli pomiędzu stelażem może być ścisnięta? Piszecie o grubosciach 8/10 cm.. czy oznacza to taką sama grubość stelaża? mam dosyć nisko na poddaszu i walcze o kazdy cm... myslałem o max 5cm stelażu- i jaką tam wełne dac? P.S - dach deskowany + papa - krokwie 18 cm gdzies cos zabrac gdzies dolozyc doloz do welny i kup super mata .033(isover) 15+5. adekwatnie do weln o nizszych parametrach (wyzszej lamdzie), grubosc ocieplenia musialby wynosic az 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts