Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc pieca tylko do podłogówki (200m2) ?

Papay

Recommended Posts

A jaka moc kotła przy buforze ciepła?

Z Jerzym wymyśliliśmy (czytaj Jerzy:)), że wystarczy 18Kw.

Wybrałam kocioł Biawar Viking 18Kw ( bardzo ładnie i starannie wykonany).

Mamy 180m2 do ogrzania w jednym poziomie bez garażu i kotłowni, będziemy robić samą podłogówkę, ale też dołożę 4 kaloryferki: w wiatrołapie, w dwóch łazienkach drabinki na ręczniki i w kotłowni, żeby ciepło było ciepło palić.

System palenia otwarty, czy jak to się tam nazywa :oops:

Ostatnio się zastanawiałam, czy kominek robić z płaszczem wodnym, czy bez (początkowa wersja była, że kominek będzie tylko dla uroku...), ale po co ogrzewać atmosferę....

.. ja podejrzewam że kocioł gazowy odpada z założenia bo Papay nie ma dostępu do gazu

Zgadza się, nie mam dostępu do gazu ziemnego.

O co chodzi z tym sprzęgłem wodnym ??

System palenia otwarty, czy jak to się tam nazywa

U mnie też miał być obieg otwarty, ale sprzedawca w sklepie powiedział że producenci piecy już tego nie wymagają by zachować gwarancje na kocioł.

Dodał również że przy samej podłogówce obieg zamknięty będzie się lepiej sprawdzał i że się nie będzie zapowietrzać. Dobrze gadał ??

A wracając do pytania w temacie, jaka moc ? :)

Prześledź mój dziennik.

Ja mam kocioł węglowy, bufor i podłogówkę w 100 %, wszystko działa bez zarzutu od 3 miesięcy w układzie otwartym !!!

Sprzęgłem można nazwać zbiornik wodny, który przejmie nadwyżkę mocy w razie potrzeby lub sprytnie połączy 2 układy, zamknięty z otwartym bo tak można też zrobić jeśli się uprzesz żeby mieć podłogowe w zamkniętym układzie.

Też się obawiałem zapowietrzania, odpowietrzenie na początku jest trudniejsze niż w zamkniętym,ale jak już pozbędziesz się powietrza to tyle jeśli chodzi o tego typu problemy.

Chciałem mieć podłogówkę i też nie mam dostępu do gazu, miałem wybór, albo postawić bufor i kocioł stałopalny albo pompa ciepła, prądu nie chciałem.

Wybrałem opcję najtańszą w inwestycji !

Miłej lektury :wink: