Papay 21.12.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Mam 200m2 podłogówki. Pojemność wodna [dmł] -- 215 Dom parterowy z zamieszkałym poddaszem. Ocielony styropianem 15cm. Jakiej mocy piec? Będzie raczej Defro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.12.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 maks 10KW chyba że wstawisz sprzęgło wodne sprzęgłem chcesz grzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 22.12.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 he he, jak sprzęgło to może dać większy kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.12.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 I nie martwić się o okresy przejściowe ( ( np. +8 C za oknem) .Takich okresów jest teraz ze 4 miesiące w roku i warto wziąć to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.12.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 przy kotle na paliwo stałe sprzęgło owszem wskazane, przy kotle gazowym z modulowanym palnikiem sprzęgło raczej tylko do rozdzielenia hydraulicznego przy układach multiwalentnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.12.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Ostatnio NOTO miał problem ze swoim piecem, być może nie miał palnika modulowanego ale warto poczytać. http://forum.muratordom.pl/post3852657.htm?highlight=#3852657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.12.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 A jaka moc kotła przy buforze ciepła? Z Jerzym wymyśliliśmy (czytaj Jerzy:)), że wystarczy 18Kw. Wybrałam kocioł Biawar Viking 18Kw ( bardzo ładnie i starannie wykonany). Mamy 180m2 do ogrzania w jednym poziomie bez garażu i kotłowni, będziemy robić samą podłogówkę, ale też dołożę 4 kaloryferki: w wiatrołapie, w dwóch łazienkach drabinki na ręczniki i w kotłowni, żeby ciepło było ciepło palić. System palenia otwarty, czy jak to się tam nazywa Ostatnio się zastanawiałam, czy kominek robić z płaszczem wodnym, czy bez (początkowa wersja była, że kominek będzie tylko dla uroku...), ale po co ogrzewać atmosferę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papay 23.12.2009 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 .. ja podejrzewam że kocioł gazowy odpada z założenia bo Papay nie ma dostępu do gazu Zgadza się, nie mam dostępu do gazu ziemnego. O co chodzi z tym sprzęgłem wodnym ?? System palenia otwarty, czy jak to się tam nazywa U mnie też miał być obieg otwarty, ale sprzedawca w sklepie powiedział że producenci piecy już tego nie wymagają by zachować gwarancje na kocioł. Dodał również że przy samej podłogówce obieg zamknięty będzie się lepiej sprawdzał i że się nie będzie zapowietrzać. Dobrze gadał ?? A wracając do pytania w temacie, jaka moc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.12.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Prześledź mój dziennik. Ja mam kocioł węglowy, bufor i podłogówkę w 100 %, wszystko działa bez zarzutu od 3 miesięcy w układzie otwartym !!! Sprzęgłem można nazwać zbiornik wodny, który przejmie nadwyżkę mocy w razie potrzeby lub sprytnie połączy 2 układy, zamknięty z otwartym bo tak można też zrobić jeśli się uprzesz żeby mieć podłogowe w zamkniętym układzie. Też się obawiałem zapowietrzania, odpowietrzenie na początku jest trudniejsze niż w zamkniętym,ale jak już pozbędziesz się powietrza to tyle jeśli chodzi o tego typu problemy. Chciałem mieć podłogówkę i też nie mam dostępu do gazu, miałem wybór, albo postawić bufor i kocioł stałopalny albo pompa ciepła, prądu nie chciałem. Wybrałem opcję najtańszą w inwestycji ! Miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.12.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 A wracając do pytania w temacie, jaka moc ? Taka, jakiej potrzebuje Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts