paj 23.01.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 zadzwon do nich, maja na 100%, telefon znajdziesz na ich stronie www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 26.01.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Myślę, że glina niekoniecznie może być przeszkodą do wybudowania drenażu rozsączającego.W moim przypadku glina występuje do głębokości ok. 2,5 m, głębiej jest piasek.W związku z tym pod drenaż wykonałem wymianę gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 26.01.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jank, u mnie jest podbnie. Na jaką szerokość i głębokość zrobiłeś wymiane gruntu pod drenażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekg 27.01.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 O ile ma się gdzie zrzucić oczyszconą wodę z przydomowej oczyszczalni ścieków, to nie ma chyba ekonomicznego sensu wymieniać gliniastego gruntu pod rozsączanie. Mam podobna sytuację, piasek do 1.20m a następnie glina która weźmie niewiele wody ale wzdłuż granicy działki mam rów melioracyjny. W grudniu kupiłem przydomową oczyszczalnię ze złożem biologicznym - JPR. Zbiornik gnilny 3000 l oraz złoże biologiczne o pojemności 1000 litrów plus keramzyt do wypelnienia. Cena po 20% rabacie uzyskanym telefonicznie wraz z transportem na miejsce przez SERVISCO - 4850zł . W stosunku do NEVEXPOLU rozwiązanie JPR ma większy zbiornik gnilny 3000 vs. 2000 l co pozwala na dłuższą fermentację gnilną (minimum według dostępnej dla mnie literatury to trzy doby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 29.01.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Zainstalowałem oczyszczalnię Pipelife. Jeśli chodzi o szerokość kopania to szerokość łyżki koparki /ok. 60-70cm/. Jeśli chodzi o głębokość, to do momentu aż pojawiał się piasek. Długość to 2 x 30 m - taką długość ma drenaż rozsączający tej oczyszczalni. Kopałem najwpierw jedną nitkę, później drugą. Oczywiście po wykopaniu uzupełniłem piaskiem /żwirem/ do wysokości niezbędnej do zainstalowania drenażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 07.02.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Brdzo prosze dajcie mi szczegolowy namiar na firme ktora robi niedrogi komplet oczyszczalni na podlozu wykluczajacym rozsaczanie. Mam pozwolenie wyrzucania sciekow do rowu. Oczywiscie w odpowiedniej klasie czystosci. Firma ktora mnie odwiedzila na wizje lokalna bardzo sie wyginala ze to musi kosztowac i konieczny jest osadnik i t d . A tu widze ze bez problemu mozna to zamknac w 5 tys i bez powierzchniowych osadnikow. Dzieki za informacje pod [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.02.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 a o jakiej wydajnosci maice te oczyszczalnei i na ile osob to wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.02.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 bracholoczyszczalnie te są o przepustowości do 7.5 m3 na dobę, natomiast na ile osób to zależy od wielkości osadnika gnilnego. Najmniejsze mają pojemniść 2m3 i są przewidziane dla użytkowników w liczbie 2-4max. Ale kolejne osadniki są już większe co 0.5m3.Wejdźna stronę firmy z Buku tam dowiesz się więcej.http://www.wavin.plpzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 18.04.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Trochę odświeżę temat, gdyż mam mały problem. Z uwagi na to, że domek jest parterowy, główna nitka kanalizacji wewnątrz domu ma długość ok. 10 metrów, biegnie w linii prostej i na jej końcu znajduje się wyprowadzenie kominka wewntylacyjnego ponad dach.Czy w takim wypadku, na potrzeby POŚ, muszę zrobić drugie odpowietrzenie kanalizacji, tuż przy wyjściu z budynku czy też to jedno w zupełności wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawo 28.04.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Czy orientujecie czy jest szansa na zwrot kosztów zorganizowania takiej przy domowej oczyszczalni z jakiegoś funduszu ochrony środowiska???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.04.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 zadzdwon do gminy to Ci powiedza w Poznaniu sa bardzo niechetni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eddie 02.05.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 jakie formalnosci muszą być załatwione, aby było wszystko w porządku - tzn. co m.in. powinien zawierac projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.05.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 Pikuś napisał - I jeszcze coś: przy rozważaniu tego rodzaju problemu, oprócz rodzju gruntu trzeba uwzględnić poziom wód gruntowych, ktory powinien wynosić 1,5 m(wymóg ustawowy) poniżej drenażu - czy ktoś może potwierdzić tą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 02.05.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 heja gdzie znajde dokladne informacje nt jakie odleglosci od granicy dzialki, od budynku nalezy zachowac instalujac zbiornik i drenaze? tomasz sarwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 03.05.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 minimana odległość drenażu od granicy wynosi 2 metry, od studni, która stanowi ujęcie wody potnej - 30 metrów.Ale dokładnie to poszukaj na stronach producentów np.http://www.wavin.plhttp://www.pipelife.plhttp://www.haba.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts