Gość 15.01.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 ma rowniez oczyszczalnie, smrodu nie czuje, ale zeby oczyszczalnia dzialala musza byc dostarczane systematycznie co miesiac bakterie. jest to warunek chyba koieczny - jako integralny element prawidlowego działania oczyszczalni biologicznej. oczyszczalnia bez bakterii nie jest oczyszczalnia tylko szambem - tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Pytanko.Czy budując oczyszczalnie z rozsączaniem ścieków w obrębie swojej działki potrzebne jest wykonanie operatu wodnoprawnego ??? pozdrowionka MK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 15.01.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 bakterie daje się tylko na wiosnę najwyżej jak ktoś uzywa często domestos lub tym podobne to musie dawać baktrie co miesiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Czy ktoś z Was ma oczyszczalnię glebowo-korzeniową i mógłby podzielić się informacjami nt jej użytkowania, (szczególnie w zimie), jakiej firmy jest oczyszczalnia i jakie są koszty jej instalacji?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 16.01.2004 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 MK-operat niepotrzebnyAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 20.01.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 kolejne laickie pytanka - "zapaliłem" się na POŚ ale czy ziemia nad drenarzem jest bardziej miekka niż pozostała i czy miożna nad drenarzem zrobić przejazd do garażu ??? przy dodatkowym zabezpieczeniu nitek drenażu np płytą stalową Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 20.01.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Nie stwierdziłem bardziej miękkiej ziemi nad drenażem. Teoretycznie ścieki powinny iść w dół i nie rozmaczać ziemi nad rurami. Tak jak ktoś napisał wyżej jest to jednak prawdopodobne przy gliniastej ziemi, która może "nie zdążyć" odbierać ścieków. Co do podjazdu - nie słyszałem o takim pomyśle i sądzę, że jest ryzykowny. Trzeba zapytać wykonawcę, czy weźmie odpowiedzialność za takie rozwiązanie. Bakterie trzeba raczej wlewać co miesiąc. Przynajmniej tak wszędzie czytałem i wykonawca oczyszczalni radził. Na pudełkach są oznaczenia miesięcznych dawek w zależności od zbiornika. Podobno są jakieś płyny zastępujące domestos itp. które nie szkodzą bakteriom, a likwidują kamień i "zapachy" z muszli. Niestety nigdzie nie udało mi się ich jeszcze znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pikuś 20.01.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Kochani, a używajcie tych domestosów bez obaw! Chlor w nich zawarty w pierwszej kolejności zostanie zużyty na utlenienie związków organicznych, których w ściekach jest w bród. Daję moją siwą głowę, że w ilościach stosowanych w gospodarstwach domowych Waszym bakteriom nic nie grozi, chyba że ktoś leje tego nieprzytomne ilości!. Dla oszyszczalni (nawet bardzo profesjonalnej i dużej) dużo grożniejsze są substancje ropopochodne, które skutecznie potrafią zablokować procesy biologiczne. W domu to może być taka konfiguracja: mąż mechanik samochodowy amator czy profesjonalista - jest to obojętne ,który oleje, ropę itp. spławia do kanalizacji. A panowie od bakteryjek wyznają zasadę: postrasz klienta to więcej kupi. Był już taki wątek na forum w którym pewna pani opisała jak spec od Zycia Biologicznego w ściekach, zalecał zwiększenie dawki w przypadku stosowania kuracji antybiotykowej u któregoś z domowników. Nie dajmy się zwariować! Pozdrowienia Pikuś-(w branży ściekowej 30 lat) i jeszcze żyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.01.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 OK. Co się stanie w oczyszczalni z resztkami klejów do glazury, fug i innych zapraw? Osiądą na dnie czy bakteryjki sobie i z tym poradzą? Jeśli chodzi o bakteryjki, w Leroy-Merlin kupiłem coś co nazywa się Septifos. W instrukcji użytkowania tego septifosu piszą żeby saszetkę wrzucać do kibelka co tydzień. Wrzucam rzadziej, zresztą, dopiero miesiąc to tak naprawdę pracuje, wrzuiłem do tej pory chyba ze 4 saszetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 21.01.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 czy można nad drenarzem zrobić przejazd do garażu ??? przy dodatkowym zabezpieczeniu nitek drenażu np płytą stalową Lesek Można - sąsiad tak ma drugi rok. I nie jest potrzebna żadna płyta stalowa. Drenaż jest na pewnej głebokości, gdzie naciski jednostkowe od kół są już wystarczająco rozłożone. Teren pod podjazd powinien być oczywiście odpowiednio zagęszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Witam,Ja też może trochę nie w temacie, bo tu wszyscy piszą o czyszczalniach z drenażem, ale interesuje mnie czy ktoś ma inny typ oczyszczalni? Pytam, bo mam działkę 30 m x 60 m i gdy występowałem o warunki zabudowy (koniec 2001 roku), to mi odmówiono. A może ktoś z Was wie czy coś się zmieniło w tej sprawie w przepisach? Czy ktoś wie jaką oczyszczalnię możnaby zbudować na takiej działce? Nie mam dostępu do naturalnego cieku wodnego, ani rowu melioracyjnego. Marzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 21.01.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Do Metal (u, a, ki ) - Dzięki za informację, jak puści mróz to będę próbował coś zmajstrować Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 21.01.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Pikuś, to napisz prosze i rozwiej moje wątpliwości, czy oczyszczalnia na działce gliniastej ma rację bytu, jesli tak to jaki typ? (działka ma 1370 m2). Czy rzeczywiscie w miejscu drenażu nie można nic sadzic a ziemia "ugina sie", czy śmierdzi, a jesli tak to z którego miejsca?Nitka kanalizacji kończy się u nas we wsi ok. 40-50 m. od mojej dzialki, zastanawiamy sie z sasiadem czy ja ciagnac bo u nas teren troche sie podnosi o kilka metrow, czy budowac sobie po oczyszczalni, a moze jakas jedna wspolna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 21.01.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Ja też mam teren gliniasty i planuję oczyszczalnie podłączyć do złoża biologicznego - stamtąd ścieki popłyną do "naturalnego cieku wodnego".Jeśli ktoś ma w zasięgu jakiś rów, strumyczek itp. to warto zastanowić się nad złożem - zajmuje mało miejsca i nie trzeba robić rozsączenia. Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 21.01.2004 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Arete jak tak wlasnie mam i jestem zadowolony, udalo mi sie kupic dzialke z potoczkiem a tam splywaja oczyszczone scieki 2 klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 21.01.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 jak tak wlasnie mam i jestem zadowolony Świetnie! Powiedz, czy złoże kupowałeś gotowe (ew. z jakiej firmy), czy robiłeś samemu? Ja trafiłem na jakiegoś fachowca od oczyszczalni, który twierdzi, że złoże można posto zrobić z kręgów - szczegółów jeszcze nie znam... Pozdr Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 21.01.2004 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 oczyszczalnie mam z Nevexpolu, nic sam nie kombinowalem, zaplacilem 6k PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pikuś 21.01.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Odp dla Honoraty. Wszystkie możliwe warianty oczyszczalni z drenażem rozsączającym są dobrze opisane w Muratorze nr 4 z 2002r . Tam też jest Twój przypadek i dobrze by było sobie ten numer archiwalny kupić. Ja osobiście, mając możliwość podłączenia do kanalizacji i to wspólnie z sąsiadem mimo tych 50m, nie miałbym problemu z wyborem. Kanalizacja bezdyskusyjnie!! Rachunek jest prosty: Koszt oczyszczalni to ok 6.000 pln, robocizna ok 1000pln to razem 7000pln. Koszt budowy kanalizacji powinien być porównywalny przy współudziale sąsiada i znaczącym nakładzie pracy własnej. Formalności urzędowe w obu przypadkach podobne. Co zyskujemy: brak kosztów utrzymania oczyszczalni(bakteryjki,okresowe czyszczenie osadnika gnilnego itp.) , wolny teren pod dowolne zagospodarowanie,wyższy standard sanitarny i Swięty Spokój. Co tracimy: opłatę na rzecz odbiorcy ścieków i to wszystko (xpln/mieś). Na marginesie: koszt wykonania oczyszczalni w Twoich warunkach gruntowych, może być dużo wyższy od przeciętnego. Wyrazy szacunku Pikuś I jeszcze coś: przy rozważaniu tego rodzaju problemu, oprócz rodzju gruntu trzeba uwzględnić poziom wód gruntowych, ktory powinien wynosić 1,5 m(wymóg ustawowy) poniżej drenażu. Uff, ale się rozgadałem . Ukłony-Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 21.01.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Jezeli chodzi o chemikalia to polecam produkty firmy UNITOR do statkowych oczyszczalni .Seria Gamazyne chyba posiada wszystko od "dopalaczy" bakteryjnych po srodki czyszczace i odkamieniacze.Niestety nie orientuje sie w cenach i nie ma informacji kto tym dystrybuuje.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 22.01.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 paj^ nie widziałam w ofercie Nevexpolu złoża biologicznego czy mógłbyś napisać coś więcej? szukam od dawna małego złoża biologicznego(3 os) jak dotąd bezskutecznie z góry dzięki.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts