Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnie przydomowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O ile ma się gdzie zrzucić oczyszconą wodę z przydomowej oczyszczalni ścieków, to nie ma chyba ekonomicznego sensu wymieniać gliniastego gruntu pod rozsączanie. Mam podobna sytuację, piasek do 1.20m a następnie glina która weźmie niewiele wody ale wzdłuż granicy działki mam rów melioracyjny. W grudniu kupiłem przydomową oczyszczalnię ze złożem biologicznym - JPR. Zbiornik gnilny 3000 l oraz złoże biologiczne o pojemności 1000 litrów plus keramzyt do wypelnienia. Cena po 20% rabacie uzyskanym telefonicznie wraz z transportem na miejsce przez SERVISCO - 4850zł :p . W stosunku do NEVEXPOLU rozwiązanie JPR ma większy zbiornik gnilny 3000 vs. 2000 l co pozwala na dłuższą fermentację gnilną (minimum według dostępnej dla mnie literatury to trzy doby).

Zainstalowałem oczyszczalnię Pipelife. Jeśli chodzi o szerokość kopania to szerokość łyżki koparki /ok. 60-70cm/. Jeśli chodzi o głębokość, to do momentu aż pojawiał się piasek. Długość to 2 x 30 m - taką długość ma drenaż rozsączający tej oczyszczalni. Kopałem najwpierw jedną nitkę, później drugą. Oczywiście po wykopaniu uzupełniłem piaskiem /żwirem/ do wysokości niezbędnej do zainstalowania drenażu :lol: .

• 2 weeks później...
Brdzo prosze dajcie mi szczegolowy namiar na firme ktora robi niedrogi komplet oczyszczalni na podlozu wykluczajacym rozsaczanie. Mam pozwolenie wyrzucania sciekow do rowu. Oczywiscie w odpowiedniej klasie czystosci. Firma ktora mnie odwiedzila na wizje lokalna bardzo sie wyginala ze to musi kosztowac i konieczny jest osadnik i t d . A tu widze ze bez problemu mozna to zamknac w 5 tys i bez powierzchniowych osadnikow. Dzieki za informacje pod [email protected]

brachol

oczyszczalnie te są o przepustowości do 7.5 m3 na dobę, natomiast na ile osób to zależy od wielkości osadnika gnilnego. Najmniejsze mają pojemniść 2m3 i są przewidziane dla użytkowników w liczbie 2-4max.

Ale kolejne osadniki są już większe co 0.5m3.

Wejdźna stronę firmy z Buku tam dowiesz się więcej.

http://www.wavin.pl

pzdr.

• 2 months później...

Trochę odświeżę temat, gdyż mam mały problem.

Z uwagi na to, że domek jest parterowy, główna nitka kanalizacji wewnątrz domu ma długość ok. 10 metrów, biegnie w linii prostej i na jej końcu znajduje się wyprowadzenie kominka wewntylacyjnego ponad dach.

Czy w takim wypadku, na potrzeby POŚ, muszę zrobić drugie odpowietrzenie kanalizacji, tuż przy wyjściu z budynku czy też to jedno w zupełności wystarczy?

• 2 weeks później...