Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to też drzwi drewniane , tylko że inaczej wykonane , taniej można powiedzieć tzn.

srodek robi sie z tańszego drewna ,sosna zazwyczaj albo co komu zalega na magazynie , a na to klei sie drewno własciwe ( dąb, buk , jesin, egzotyczne...)pocięte na w cienkie płyty 3-5mmm to właśnie jest fornir

fornir ma to do siebie, że jest scinany dużymi płachtami, przez co na powierzchni drzwi nie będzie widać łączeń poszczególnych desek ani różnic w wybarwieniu drewna, bo powierzchnia jest jednolita. no i np. orzechowa, gdy na więcej niż świerk normalnie sobie nie pozwolisz... To zasadniczo bardzo szlachetny sposób wykańczania mebli.

Jeśli jednak przewidujesz posiadanie np. szczeniaka, który mógłby ci takie drzwi podrapać lub uszkodzić, to naprawienie rys przez zeszlifowanie powierzchni i ponowne położenie lakieru nie wchodzi w rachubę.

Znajomy polecił mi zakup drzwi fornirowanych niestety nie wiem czy różnią się takie drzwi od zwykłych, drewnianych. Jakie są zalety takich drzwi? Podobno dobre sprzedają w dlh, czy to prawda? Co je wyróżnia?

Kris2222 / grizzli : Czy taniej to nie zawsze. Zależy oczywiście do czego porównać. Jak do drzwi tradycyjnie drewnianych to pewnie tak. Jak do Porty/Polskone na plastrze miodu i folii-finish to już znacznie drożej. No i te różnice w wybarwieniu drewna jednak mogą wystąpić. Naprawy uszkodzeń (w miarę niewielkich) załatwiają specjalne pasty do retuszu, producent powinien mieć jakiś zestaw serwisowy, choćby dla własnych pracowników i ich błędów :wink:

Fornir to najczęściej obwodowo skrawane z okrągłego drewna cieniutkie płaty, tak do 2-3 mm. Najczęściej (chyba) w stolarstwie drzwiowym stosuje się taki do 0,9mm, grubsze raczej do mebli, np kuchennych (taki Mebel Rust chociażby). Zszywa się razem do odp. formatki i klei do powierzchni skrzydła/ościeżnicy.

Generalnie wyróżnić można fornir naturalny i modyfikowany. Naturalny cechuje się zróżnicowanym zabarwieniem i usłojeniem wynikającym z anatomicznej budowy drewna oraz częściowo zawiłym i nieuporządkowanym rysunkiem słojów. Drzwi obok siebie w skrajnym przypadku (raczej jasne forniry) mogą się różnić w/w cechami. Dla estetów (np. projektanci) warunek konieczny by stolarka była `naturalną`:

1) niepowtarzalny układ słoi - czy to pasiak czy fladder (czyli ten z widocznym tzw. `kwiatem` usłojenia drewna)

2) niektóre forniry pozwalają zachować widoczną wręcz porowatość materiału (znów natura - np dębina), a niektóre po zalakierowaniu robią się dość gładkie (np buk). To z tych krajowych ..

to też drzwi drewniane , tylko że inaczej wykonane , taniej można powiedzieć tzn.

srodek robi sie z tańszego drewna ,sosna zazwyczaj albo co komu zalega na magazynie , a na to klei sie drewno własciwe ( dąb, buk , jesin, egzotyczne...)pocięte na w cienkie płyty 3-5mmm to właśnie jest fornir

Środek najczęściej robi się z MDF czy HDF czy innego tworzywa meblarskiego, a sam fornir ma chyba mniej niż 1 mm grubości. Drzwi fornirowane mają za zadanie udawać drewniane i to robią. W ofercie masowych producentów są dla sporej części wzorów zarówno wersje okleinowane, jak i fornirowane. Jeśli się ustawi jedne obok drugich, to zdecydowanie korzystniej prezentują się fornirowane.

Podlacze sie pod watek ;). Czy fornir mozna bejcowac (np. na meblach kuchennych) i czy to dobry pomysl? Chodzi mi o ratowanie sytuacji, gdy zamowione meble fornirowane maja nie do konca wymarzony kolor...
Fornir na drzwiach jest lakierowany, więc bejca niekoniecznie się sprawdzi, lepsza będzie tu lakierobejca. W przypadku drzwiczek kuchennych też nie powinno być surowego forniru.

• 9 months później...

interesuje mnie jak te drzwi sprawują się w użytkowaniu, dlh to jednak nie jest typowy producent drzwi i po teście "organoleptycznym" ;) w ich salonie wydaje mi się, że ich drzwi są nieco gorszej jakości niż te z typowych firm zajmujących się drzwiami, ale być może to tylko moje wrażenie. Cena drzwi w dlh pozytywnie mnie zaskoczyła, choć na minus działa to, że oferują samą "płytę" a zamki, zawiasy itd. we własnym zakresie... Będę wdzięczna za każdą opinię o dlh, bo oprócz drzwi rozważam też zakup blatów i podłóg u nich.

Dzięki!

• 1 year później...

też się kiedyś nad tym zastanawiałem, co to może być;)

• 10 months później...

Zeby nie bylo ze jestem wylacznie taki zlosliwy, wiec dam pole do popisu:

to co to za firma Hardmet? Wydaje mi sie, ze kiedys juz slyszalem ta nazwe - kojarzy mi sie z inna marka - Zbigmet - drozszymi drzwiami spod Wawy.

Ale czy na pewno to dobry kierunek ? Bo drugi to Hardy.. czyli dystrybutor tanich drzwi importowanych z Chin..

Gdzie klasyfikowac ta firme?

Tak mi się zdawało, ale...

nie lubię oszustów, którzy udają zadowolonych klientów. A wczoraj pojawił się podobny temat na innym forum. Ja w przypadki nie wierzę.

DObre firmy nie muszą stosować zagrywek poniżej pasa. Profesjonalne firmy nie zlecają takich kampanii przypadkowym chętnym, a same zaczynają udzielać się na forum i tym pokazują swoją wartość.