nikonel 22.12.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 W związku z moim postem " Utlenianie pianki " oraz z tym że czeka mnie mała rozpierducha przy rigipsach aby dojść do pod ramia okna, pomyślałem że może wykorzystam ten remont i zdejmę jeszcze kilka płyt gipsowych i docieplę pokój od wewnątrz. Mieszkam w rozbudowanym domu tzn. jest stara i nowa- rozbudowana część. Obecnie w nowej części mam rigipsy na drewnianym stelażu 2 cm, ścianę z suporeksu 24 cm, i ocieplenie z 10 cm styropianu na drewnianym ruszcie na którym zawieszony jest siding. Ocieplenie części nowej jest, ale w porównaniu ze starą czuć bardzo wyraźnie różnicę paru stopni Celcjusza. Stara część zbudowana jest : rigips na 2 cm stelażu, cegła 12 cm, pustka powietrzna ok. 7 cm zasypana tam gdzie się dało sypkim styropianem, cegła 12 cm, styropian 5 cm i siding.Pomyślałem więc żeby zrobić docieplenie w remontowanym pokoju dając na stelażu po 5 cm wełny, na to paroizolacja i rigips. Jakie jest wasze zdanie odnośnie dociepleń od wewnątrz, w tym zdanie o moim planie na przyszłą zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulig 22.12.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Witam, Generalnie odradzam docieplanie od wewnątrz. Zasada ocieplenia jest taka, że należy je stosować od strony przegrody o niższej temperaturze. Ale jak to w życiu są wyjątki i inne rozwiązania. Więc napisz jeszcze z czego zbudowana jest ściana nośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikonel 13.01.2010 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 rozumiem że tego typu rozwiązanie jest niezalecane, ale czy napewno niesie ono za sobą duże ryzyko. Przecież stosuje się wewnętrzne ocieplenia np. w zabytkach i jakoś nic im nie jest. Może ktoś z was zastosował takie ocieplenie, przydała by się opinia takiej osoby. W moim przypadku 5 cm było by dociepleniem ściany. Co myślicie o takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 13.01.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Płyty klimatyczne RENOVARIO / CALSITHERM tym ociepla się od wewnątrz głownie zabytki które nie można od wewnątrz, jest to podobno drogie rozwiązanie sam jestem zainteresowany ale nie mogłem znaleźć ceny, może ktoś zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts