Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplanie wewnętrzne

nikonel

Recommended Posts

W związku z moim postem " Utlenianie pianki " oraz z tym że czeka mnie mała rozpierducha przy rigipsach aby dojść do pod ramia okna, pomyślałem że może wykorzystam ten remont i zdejmę jeszcze kilka płyt gipsowych i docieplę pokój od wewnątrz. Mieszkam w rozbudowanym domu tzn. jest stara i nowa- rozbudowana część. Obecnie w nowej części mam rigipsy na drewnianym stelażu 2 cm, ścianę z suporeksu 24 cm, i ocieplenie z 10 cm styropianu na drewnianym ruszcie na którym zawieszony jest siding. Ocieplenie części nowej jest, ale w porównaniu ze starą czuć bardzo wyraźnie różnicę paru stopni Celcjusza. Stara część zbudowana jest : rigips na 2 cm stelażu, cegła 12 cm, pustka powietrzna ok. 7 cm zasypana tam gdzie się dało sypkim styropianem, cegła 12 cm, styropian 5 cm i siding.

Pomyślałem więc żeby zrobić docieplenie w remontowanym pokoju dając na stelażu po 5 cm wełny, na to paroizolacja i rigips.

Jakie jest wasze zdanie odnośnie dociepleń od wewnątrz, w tym zdanie o moim planie na przyszłą zimę ?

• 4 weeks później...
rozumiem że tego typu rozwiązanie jest niezalecane, ale czy napewno niesie ono za sobą duże ryzyko. Przecież stosuje się wewnętrzne ocieplenia np. w zabytkach i jakoś nic im nie jest. Może ktoś z was zastosował takie ocieplenie, przydała by się opinia takiej osoby. W moim przypadku 5 cm było by dociepleniem ściany. Co myślicie o takim rozwiązaniu.