askala 22.12.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Dom rodziców na tą zime został bez lokatorów i niestety po wczorajszej wizycie stwierdzilem że wprowadził się do niego mróz. Woda w kubeczku na parapecie zamarzła. I teraz do rzeczy. Spuściłem wode z co, zakręciłem wode. Teraz się zastanawiam, jak go troche podgrzać aby nie weszła tam wilgoć i jakoś przetrzymał tą zimę. Piec jest na węgiel, wiec odpada w nim palenie. Przyszło mi do głowy aby postawić w każdym pokoju jakiś piecyk elektryczny (olejak) lub coś z zegarem czasowym aby sie włączał na kilka godzin w nocy. Pytanie jakie grzejniki kupić i czy nie zbankrutuje przez to. Do ogrzania mam 2 pokoje i kuchnie. Czyli załóżny 3 grzejniki po 1200 W np 4h na dobe. Daje 3,6kW na godzine czyli 3,6kW/h czyli 108 kW/h na miesiąc = 54 zł na miesiąc. Teraz pytanie co do elektryki. Dom ma 30 lat, instalacja miedziana, musze sprawdzic przekrój przewodów ale 1mm2 chyba powiniem wytrzymac na jeden grzejnik. Moge ustawic tak aby jeden grzejnik grzal w danym momencie. W tym rozwiązaniu zwieksza sie zagrozenie pożarowe ale cóż począć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 22.12.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Pomijając koszty ogrzewania przy braku obecności kogokolwiek w domu (ze względu na wspomniane zagrożenie pożarowe) nie polecam grzania takimi grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 22.12.2009 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 To co radzisz? Myślałem aby postawić taki grzejnik jesli kupie taki stojacy na środku pokoju, pod nim duzy kawalek blachy stalowej, lub zamontowac go na ścianie w innej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.12.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Jeśli zabezpieczyłeś wodę, to grzanie nie ma sensu. Chałupce nic nie będzie. Bez grzania.Ściany nie zawilgotnieją, bo nie będzie nadmiaru pary wodnej. A wiosną przewietrzysz i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.12.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 zamarznie woda w rurach wodociągowych idących w ścianie a jak licznik nie jest w jakiejś studzience wodomierzowej albo piwnicy to i licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 22.12.2009 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 o wode to zadbam, chodzi mi raczej o parkiet meble i ściany czy nie zawilgotnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts