Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec de dietrich i sterownik Easymatic - zasada działania

adam112233

Recommended Posts

Mam zainstalowany następujący układ:

Piec atmosferyczny De dietrich 1305 pracujący na dwa obiegi: grzejnikowy i podłogowy;

Konsola sterownicza Easymatic zamontowana w pomieszczeniu z grzejnikiem;

czujnik pogodowy;

czujnik zasilania zamontowany za 3 drogowym zaworem mieszającym za pompą C.O. od obiegu podłogowego (zgodnie z instrukcją).

Czciałbym uzyskać potwierdzenie czy dobrze rozumiem zasade działania tego układu bowiem w instrukcji napisano .... sterownik reguluje temperaturę kotła w zależności od tempertury zewnętrznej i temperatury pomieszczenia .... i to wszystko. Ze swoich obserwacji i doświadzeń mam następujace przemyślenia. Zgodnie z krzywą grzewczą (np 1,5) dla obiegu grzejnikowego temperatura zasilania C.O. jest zależna od temperatury na zewnątrz. Zatem z krzywej grzewczej wynika, że dla np: -10 C temperatura zasilania wynosi ok 65 C. Czujnik zasilania jest zamontowany za 3 drogowym zaworem mieszającym za pompą C.O. od obiegu podłogowego. Zatem jak rozumiem piec "zbiera" informację o temperaturze z tego czujnika i uruchammia palniki i dwie pompy naraz: od obiegu podłogowego i grzejnikowego do czasu aż osiągnie wymaganą temperaturę wynikającą z krzywej grzewczej. Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiemiem zasadę działania tego układu a jeśli tak to mam killka pytań.

1. Jeśli chce aby układ ten grzał mi tylko podłogówkę a nie grzał układu grzejnikowego to powyżej opisana zasada trochę kłóci sie, bowiem mam zainstalowany jeden czujnik temperatury zasilania na podłogówce a piec załacza obydwie pompy naraz. Tak samo będzie w sytuacji odwrotnej gdy chcę grzać tylko obieg grzejnikowy a podłogowy nie. W tym przypadku piec "zczytuje" temperature zasilania z obiegu podłogowego!!!.

2. Czy ktoś ma pomysł na wyłaczenie parametru "mróż na zewnątrz". Parametr ten ma piorytet nad wszystkimi ustawieniami i powoduje iż po przekroczeniu pewnej temperatury ujemnej na zewnątrz piec załacza się i pracuje ciągle. Producent "zaszył" ten parametr na stałe w sterwoniku a jego najniższe ustawienie to -8 C. Przy niższy temperaturach dom można ogrzać jeszcze kominkiem i nie potrzeba wsparcia pieca, który przez te ustawienie i tak załacza się.

3. Sterownik easymatic ma dwie charakterystyki grzewcze dla obiegu mieszaczowego i grzejnikowego. Przy pracujących dwóch układach, przy temperaturze na zewnątrz np; -10 C i ustawieniach fabrycznych krzywych grzewczych temperatury zasilania są różne, dla grzejnikowego 65 C dla podłogowego 50 C. Którą z tych charakterystyk piec (którą z tych temperatur) będzie brał jako temperatura pracy?.