reflexes 22.12.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Na wstępie zaznaczam, że rozważania moją są na te chwię czysto teoretyczne. Tak mnie naszło w ten przed świąteczny czas ale chodzi mi ta koncepcja po głowie od dłuższego czasu.Pacjent to stary poniemicki dom lokko rozbudowany, parter + piętro. Ogólna powierzchnia podłogi to około 100 m2. W domu wielki kudłaty pies i 3 i pół rocznym maluch brudas. Odkurzanie praktycznie codzienie parter, co drugi dzień pięro. W domu jest mała piwniczka więc jest możliwość zamontowania wszelkiego koniecznego ustrojstwa. Układ domu wydaj się na tyle dobry, że jedno gnazdo na parterze i jedno na piętrze + 9 m wąż spokojnie załatwi odkurzanie całego domu oraz ich montaż bez wielkiego remontu i rewolucji. Bodzcem do narodzin tego pomysłu są jak dla mnie kośmiczne ceny jednostek centralnych do tych odkurzaczy. Pomysł na rozwiązanie problemu jest taki aby (jak tylko padnie, a nastąpi to pewnie za nie długo stary odkurzacz) zakupić jakiś pseudo przemysłowy (taki z allegro do max 300 pln), dorobić do niego sterowanie i rurę z gniazdami do podłączenia węża. Odległość od końca rury ssącej do odkurzacza wyjdzie około 12 m. Faktycznie podciśnienie w jednostkach centralnych jest 2 razy większe od odkurzacza przemysłowego ale dopuszczalna długość instalacji sięga tam nawet 200 m. Czy takie coś ma szansę zadziałać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.12.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 nie wiem czy bedzie miał dobra moc ssania. A drugie to podpięcie sieci rur do odkurzacza. Jakakolwiek domowa robota może spowodować, że ssać będzie lewe powietrze. zauważ, że odkurzacz przemysłowy kuje się w zalezności od ilosci gniazd, bo powietrze ciągnie ze wszystkich rur, a nie tylko z tej gdzie masz wsadzoną rurę. Oczywiście poprzez zamknięcie klapki większość mocy idzie w stronę węża, ale i tak mimo wszystko ciagnie z całego obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.12.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 nie wiem czy bedzie miał dobra moc ssania. A drugie to podpięcie sieci rur do odkurzacza. Jakakolwiek domowa robota może spowodować, że ssać będzie lewe powietrze. zauważ, że odkurzacz przemysłowy kuje się w zalezności od ilosci gniazd, bo powietrze ciągnie ze wszystkich rur, a nie tylko z tej gdzie masz wsadzoną rurę. Oczywiście poprzez zamknięcie klapki większość mocy idzie w stronę węża, ale i tak mimo wszystko ciagnie z całego obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 22.12.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 No własnie nigdy nie miałem doczynienia z takimi urządzeniami i wszelki uwagią są dla mnie cenne. Myślalem, że taka klapka jest szczelna i nie ma większego wpływu na utratę mocy ssącej na tym akurat używanym. Co do samego połączenia rur i odkurzacza to nie widzę kłopotu. Na pewno można to zrobić starannie i poświęcić temu tyle uwagi żeby było szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 22.12.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 temat ciekawy / mysle ze klapki sa szczelne bo jak by nie byly to i serysny odkurzacz by sobie nie poradził / kwestja tylko zakupu taniego ale mocnego odkurzacza przemysłowego i powinno byc ok tez mysle nad takim rozwiazaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sni6 22.12.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Pomysł dobr ale osobiście mam doswiadczenie z kilkoma tanimi odkurzaczami przemysłowymi od 200 do 600 zł i chyba każdy byłby za słaby do takiej roboty... Pracowałem również profesjonalnymi i myslę że siła była by ok ale to już koszt ok 2000 zł... Ale w sumie zawsze możasz go odpiąć z układu i wykorzystać w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 22.12.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Pracowałem również profesjonalnymi i myslę że siła była by ok ale to już koszt ok 2000 zł... Ale to jakby zaprzepaszcza całą ideę tego pomysłu. Za 2000 plnów to spokojnie można kupić jednostkę seryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sni6 22.12.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Zgadza się ale jednostką seryjną nie przepompujesz wody, nie odkurzysz ścieżek w ogródku, nie zmieciesz tarasu, nie usuniesz syfu budowlanego. A odkurzacze tanie pseudoprzemysłowe to edwo sobie radzą z seryjną rurą... o podłączeniu do układu jako jednostka centralna można zapomnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 23.12.2009 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 A odkurzacze tanie pseudoprzemysłowe to edwo sobie radzą z seryjną rurą... o podłączeniu do układu jako jednostka centralna można zapomnieć... Trochę chyba przesadzasz. Nie chce mi się wierzyć żeby taki pseudo przemysłowy odkurzacz był gorszy od mojego najmniejszego z rodziny Zelmera Elfa?! Ten co prawda wody nie pompuje ale wszelki syf łącznie z remontowym wciąga aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sni6 23.12.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Przerobione na no name, einchel, mac-allister ( aktualnie i jest najlepszy), tani sparky i coś tam jeszcze było...Tak więc o ile po robocie idzie doczyścić tym pomieszczenie to jako jednostka centralna na 100% sobie nie poradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romulus7874 30.12.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja właśnie zamontowałem takowe ustrojstwo.Rury i dwa gniazdka kosztowały 130 zł.Odkurzacz z alledrogo za 160zł z wysyłką.Rura (wąż) 8 m za 130zł.Powierzchnia domu coś koło 120mkw,tak że, jedno gniazdko na jednym poziomie wystarcza aby wszędzie "dojść". Rury kupiłem w normalnym sklepie , który się takimi rzeczami zajmuje.Wąż w drugim sklepie.Rzadko jest tak żeby w jednym sklepie było wszystko.W internecie niestety podobnie;mają gniazdka i rury ale nie mają węży.I wysyłka kosztuje.Za "jednostkę centralną" robi jeden z Karcherów 2201. Jego parametry wystarczają na taką instalację.Jedynym mankamentem jest to że nie ma w nim możliwości wydalenia powietrza na zewnątrz.Ale w tej piwnicy i tak nie za czysto.Trzeba oczywiście dorobić sterowanie włączeniem odkurzacza na 12V ale to malutkie "pifko", wystarczy jakikolwiek zasilaczyk-transformatorek na 7-12V i przekaźnik(lepiej niesamochodowy).pozdrawiam.Jeśli ktoś ma pytania to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 03.01.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 A może masz jakąś fotkę tej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romulus7874 05.01.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 W zasadzie dużo tam nie widać. Sterowanie "schowane " w odkurzaczu,więc nie widać. W ogóle dużo nie widać. A gniazdko jak gniazdko.Szkoda, że nie robiłem zdjęć jak prułem ścianę.http://obrazki.elektroda.net/96_1262690580_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 05.01.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 W zasadzie dużo tam nie widać. Sterowanie "schowane " w odkurzaczu,więc nie widać. W ogóle dużo nie widać. A gniazdko jak gniazdko.Szkoda, że nie robiłem zdjęć jak prułem ścianę. http://obrazki.elektroda.net/96_1262690580_thumb.jpg Super. Rozumie, że to już działa i przy tej powierzchni i długości instalacji działa bez problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romulus7874 05.01.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Działa już drugi tydzień. Powiedziałbym tak.Podobno odkurzacze centralne (fabryczne) "ssą" wiele mocniej niż zwykłe domowe (nie widziałem w działaniu),zresztą dane wydajności są większe.Ten Karcher ssie mocniej niż zwykły domowy workowiec z marketu,więc w tej konfiguracji pasuje.Zwłaszcza że rurociąg krótki więc działanie jest zadowalające. Dane tego Ka....a są w necie do znalezienia,i są w połowie między jednostkami centralnymi a marketowymi.Ale jaka cisza w domu!!!tylko szumek. A co do marketowych Einhelli,to nie mam do nich zaufania.Raz ,że już na początku dziwnie pachnie, a co do mocy..... to tak jak w głośnikach -PMPO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innowator 08.02.2010 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 W zasadzie dużo tam nie widać. Sterowanie "schowane " w odkurzaczu,więc nie widać. W ogóle dużo nie widać. A gniazdko jak gniazdko.Szkoda, że nie robiłem zdjęć jak prułem ścianę. http://obrazki.elektroda.net/96_1262690580_thumb.jpg Witam. Ja zrobiłem podobnie. Zamontowałem odkurzacz profesjonalny przemysłowy do sprzątania sucho - mokro Profi 20 http://www.profieurope.eu/oferta,389.html Wszystko działa super, tym bardziej że maja też odkurzacze centralne Profi 30 i jest tam montowany ten sam silnik co w Profi 20. Ważną sprawą jest to, iż mają one kierowany wylot -tzn wylot i wlot odkurzacza to te same wtyczki i są końcówki do rur od CO. Do włączania i wyłączania założyłem gniazdko sterowane elektronicznie na pilota. (Na razie zapożyczone do sprawdzenia)Jest to jednak kłopotliwe bo trzeba nosić pilot i nie zawsze łapie. Mam pytanko natury technicznej. Czy mógł byś mi podać w jaki sposób wykonałeś przełącznik na 12V. Co jak co ale z elektroniki nie jestem zbyt mocny i kompletnie nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romulus7874 10.02.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Odpowiem na forum. Zaznaczę na wstępie ,z jestem bardziej mechaniczny niż elektroniczny. Całe "sterowanie" umieszczone w komorze silnika,tj.zasilacz około 12Voltowy i przekaźnik . Zasilanie przekaźnika. Zasilacz(transformator) podłączony jedną stroną z kostki zaciskowej do której jest podłączone 230V(gdzieś tam powinna być) z przewodu zasilającego, a drugim końcem przed włącznikiem.Chodzi o to aby zasilacz miał stałe zasilanie.Zależy jeszcze jaki to włącznik.Bo jeśli jednobiegunowy(rozłącza tylko jeden z przewodów) to zrobić jak wyżej. Jeśli to włącznik dwubiegunowy to należy podpiąc się bezpośrednio przed nim z obu przewodów. Następnie podłączamy przekaźnik (jego cewkę 12V).Jeden z tych przewodów przecinamy i wyprowadzamy na zewnątrz odkurzacza.Będzie to nasze sterowanie przekaźnikiem(i całym urządzeniem).Podłączamy pod styki w gniazdku węża.Każde następne gniazdo podłączamy równolegle. Zasilenie silnika turbiny. Jeden z przewodów idących do silnika przecinamy i podłączamy pod styki przekaźnika 230-250V(styki NO-normalnie otwarty).Przekaźnik po otrzymaniu napięcia 12V na cewkę zewrze styk i włączy urządzenie. I teraz.Jeśli wyłączymy odkurzacz wbudowanym włącznikiem to mimo działania przekaźnika urządzenie się nie włączy. Niektóre przekaźniki są zasilane DC (prąd stały) np ten: http://www.allegro.pl/item907624161_przekaznik_12v_schrack_10_a.html więc potrzebują wyprostować napięcie.Wystarczy najzwyklejszy mostek prostowniczy 1-2A wpięty na wyjściu transformatora. Styki przekaźnika myślę minimum 6A. Przekaźnik np.taki http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/1436 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innowator 10.02.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Dzięki Romulus7874. Teraz jest wszystko jasne. Tak niniejszym zrobię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts