Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy potraficie sami zabić świątecznego karpia?

bobiczek

Recommended Posts

Mam opory.

Od „zawsze” kupuję na łowisku, gdzie na miejscu ryby są uśmiercane i patroszone. Właściciel tego łowiska nigdy nie sprzedawał żywych ryb.

Może to, że jest weterynarzem, tłumaczy ten fakt.

Cenię życie i dlatego uważam, że największym „grzechem” jest brak szacunku dla tego aktu (zabrania życia), przejawiający się „spieszeniem” potrawy.

Kucharz, który nie ceni faktu, że zostało poświęcone jakieś życie, po to aby uraczyć biesiadników tym darem, powinien zmienić zawód, bo grzeszy.

Ps. Mięso ze zwierzęcia (również ryby), które nie było zabijane „humanitarnie” jest gorsze w smaku.

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ps. Mięso ze zwierzęcia (również ryby), które nie było zabijane „humanitarnie” jest gorsze w smaku.

A ja Siwy zastanawiam się czy w dyskusjach o zabijaniu ten humanitaryzm nie jest właśnie przejawem hipokryzji.

Zabijanie humanitarne i niehumanitarne to i tak zabijanie.

I przypomniało mi się jeszcze coś.

Karp został szybko uśmiercony, jest wypatroszony, bez głowy i z przerwanym kręgosłupem - no zabity humanitarnie na śmierć - ale odcięta głowa rusza pyszczkiem jeszcze z 5 minut

To ona wciąż cierpi? Karpia reszta też cierpi?

Czy to może tylko układ nerwowy automatycznie tak działa.....

...

....czym innym jest szybkie zabicie ryby,cierpi krotko a czym innym jest czekanie az sie powoli wykrwawi...rzeczywiscie no zadna roznica:-(

...

Szanowna Koleżanko

... "powolne wykrwawienie" nie oznacza w żadnym wypadku "cierpień krwawiącego" ... być może jest to dłuższy proces "zejścia" ale nie okrutny.

Napisałem tylko, że w przypadku ryb nie zachodzi żadna racjonalna potrzeba (kwestie anatomiczne) by takową "operację" przeprowadzać.

Na innych zwierzętach rzeźnych ... i owszem ... krew psuje się najszybciej i pozostawiona w układzie krwionośnym, powoduje nieodwracalne zmaiany w strukturze, jakości a nawet przydatności do spożycia tuszy, ... pozatym ... kaszanki, salcesony, czernina itp :)

...

A mięsa w śmietanie też nie jadam.

...

... nie wiesz co tracisz :lol: :wink:

pozdróweczka

A ja Siwy zastanawiam się czy w dyskusjach o zabijaniu ten humanitaryzm nie jest właśnie przejawem hipokryzji.

Zabijanie humanitarne i niehumanitarne to i tak zabijanie......

Muszę wyjaśnić.

Napisałem „humanitarny” w cudzysłowiu, bo odebranie życia w moim odczuciu nie jest (w tym przypadku) aktem humanitarnym – choćby ze względu na definicje tego określenia:

humanitarny (fr. humanitaire z łc. humanitas ‘człowieczeństwo’) społ. czyniony dla dobra ludzi, niosący im pomoc w trudnej sytuacji.

„Humanitarny” w takim pojęciu rozumiem: bez okrucieństwa, bez niepotrzebnego sprawiania „bólu”, szybko, itp.

....

Kucharz, który nie ceni faktu, że zostało poświęcone jakieś życie, po to aby uraczyć biesiadników tym darem, powinien zmienić zawód, bo grzeszy.

...

Słusznie prawisz, ale ... nie każdy kucharz przecież jest rzeźnikiem lub para się łowiectwem, tudzież połowem :)

Grzechów o których wspominasz staram się unikać :)

...

Karp został szybko uśmiercony, jest wypatroszony, bez głowy i z przerwanym kręgosłupem - no zabity humanitarnie na śmierć - ale odcięta głowa rusza pyszczkiem jeszcze z 5 minut

...

Bob ... to jeszcze "mała Miki" ... (z Twojej działki) - Węgorz "fika" jeszcze na patelni :) ;)

... "powolne wykrwawienie" nie oznacza w żadnym wypadku "cierpień krwawiącego" ... być może jest to dłuższy proces "zejścia" ale nie okrutny.

Dowodzą tego niedoszli samobójcy "z podciętymi żyłami".

W historii starożytnej cyrulik upuszczał krew, bądź leczniczo, bądź na życzenie w celach odebrania życia - np. w starożytnym Rzymie.

No wlasnie. Nie wiem po co ta cala dyskusja, karpia albo pac w leb trzonkiem siekiery albo podciecie gardla i na patelnie. Szybko i bez zbednych ceregieli. Przeciez nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie pastwil sie nad zdezorientowanym karpiem. Milosnikom zwierzat pragne zwrocic uwage, ze do ich zameczania dochodzi codziennie w wielu miejscach (w zwyklych domach). Te wszystkie pofarbowane psy, albo poubierane w jakies buciki, psy "terenowe" trzymane w blokach (cierpienie rozlozone na raty czasem i po kilka miesiecy/lat). Pozdrawiam.

Dowodzą tego niedoszli samobójcy "z podciętymi żyłami".

W historii starożytnej cyrulik upuszczał krew, bądź leczniczo, bądź na życzenie w celach odebrania życia - np. w starożytnym Rzymie.

Słusznie.

... pozatym, ... jak zapewne wielu z Was wie, w tkance mięśniowej "zwierza" uśmiercanego pod wpływem stresu tworzy się kwas mlekowy i mięsko ma małą przydatność kulinarną :roll: ... ale to już zupełnie inna bajka nie mająca z "karpiami" wiele wspólnego :lol: :wink:

dobranoc.

Jak mawia Ferdek Kiepski - zmiękła rurka - co? :D

nic nie zmiękło, poprostu nastał czas na sen

mamdo Ciebie Bibiczku tylko jedno pytanie na koniec dyskusji

czym się rózni uduszenie od wykrwawienia ?? nie pytam o techniczne szczegóły :wink: tylko o "humanitaryzm" usmiercania.

i przypominając to o czym pisałam na początku rozmowy, zostawiam każdego z własnym sumieniem

A jak kupujesz kaszankę, wątrobiankę albo krupnika pysznego - jak myślisz.

Jak się go robi?

nie kupuję , poprostu nie lubię i raczej bym nie liczyła na to, że krew do kaszanki zbierana jest bezpośrednio z ubijanego zwierzaka. :roll: :roll:

I uważam,że zwierzeta hodowlane są między innymi po to by je jeść, pójdę dalej, uważam, że dla zaspokojenia głodu mozna zabic każde zwierze, ale na litość,mamy rozum (przynajmniej takie jest założenie) więc chyba nie trudno pomyśleć, że mozna zabić w miarę bezboleśnie, a nie dziabnąć nożem i czekać aż sie zwierz wykrwawi :roll:

smacznego

Obawiam się Malko...,ze niektorzy w tej dyskusji nie posiadają czegoś takiego jak sumienie a słowo humanitaryzm jest im obce...a szkoda:-(

... widocznie inaczej rozumiemy pojęcie "humanitaryzm" :)

pozdrawiam świątecznie

ps - "wykrwawienie" a "uduszenie" to ogromna różnica, ... jeżeli ktoś tego nie rozumie, to ... nic na to nie mogę poradzić, ... żadne argumenty nie pomogą :(

Dyskusja z niektórymi przyjmuje postać zupełnie skrajną i kuriozalną.

Ja codziennie płaczę a sumienie i szczątkowy humanitaryzm nie pozwala zasnąć, gdy pomyślę sobie jak muszą cierpieć gotowane komórki ziemniaka i marchewki ,żebym mógł egzystować.

Żyć mi się nie chce gdy uświadomię sobie, że stwórca, w swej złośliwości, uczynił mnie drapieżnikiem.

A jak robak wyje kiedy go karp na żywca, bez narkozy wpiernicza ? Horror!

Pozdrawiam morderców, niech Wam się wspomina koszmar biednej, jedzonej bez znieczulenia kalarepy.

Dyskusja z niektórymi przyjmuje postać zupełnie skrajną i kuriozalną.

Ja codziennie płaczę a sumienie i szczątkowy humanitaryzm nie pozwala zasnąć, gdy pomyślę sobie jak muszą cierpieć gotowane komórki ziemniaka i marchewki ,żebym mógł egzystować.

Żyć mi się nie chce gdy uświadomię sobie, że stwórca, w swej złośliwości, uczynił mnie drapieżnikiem.

A jak robak wyje kiedy go karp na żywca, bez narkozy wpiernicza ? Horror!

Pozdrawiam morderców, niech Wam się wspomina koszmar biednej, jedzonej bez znieczulenia kalarepy.

zapomniałeś o milionach bakterii, które wydalasz codziennie z innymi rzeczami...