Gość Jarol 22.12.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Ostrzegam użytkowników zmywarek ELECTROLUX'a Ostrzegam wszystkich przed zmywarkami Electrolux'a do zabudowy. Szczególnie przed zmywarkami serii ESL66xxx oraz ESI66xxx.Ze zmywarek tych wydostaje się para. Tego nie widać bo są w zabudowie, a para o wysokiej temperaturze robi swoje, czyli niszczy meble.W zmywarkach tych kanał suszenia jest tak wykonany, że nie ma szans aby byłszczelny. Serwisy przyznają się, że bardzo często mają reklamację tej wady isą praktycznie bezradne w tym przypadku. Wymiana uszczelek nie przynosiżadnej poprawy. W moim przypadku pół roku trwają naprawy, a ELECTROLUX wypina się na to bo są to naprawy bez wymiany część. NIE RÓBCIE TEGO BŁĘDU CO JA ZROBIŁEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 09.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Mam taką zmywarkę i jakoś nie bardzo sobie wyobrażam którędy ta para ma się niepostrzeżenie wydostawać? Od góry blat, z boku szafki. Byłoby to przecież widać. A w ogóle na czym polega twoja usterka, o którą walczysz z serwisem? Jak ją stwierdziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarol 09.01.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 No właśnie o to chodzi, że tego nie możesz zobaczyć bo zmywarka jest w zabudowie, a para wydostająca wchodzi w blat, szafki. A to już jest nie zdrowe dla drewna czy płyt drewnianych - puchną i niszczeją. Tego nie będzie widać bo jeżeli nawet wydostaje się para, to nie bucha jak z komina.Usterka polega na tym, że nie wiadomo skąd ale para się wydostaje.Stwierdziłem to zupełnie przez przypadek. Trwało zmywanie, zbliżało sie do końca programu. Szafka zlewozmywakowa sąsiaduje ze zmywarką. Ja do szafki po zmiotkę, a tam wszystko zaparowane aż rosa stoi w górnej części szafki i na komorzę zlewozmywaka. Jeżeli masz w sąsiedztwie zmywarki szafkę, która ma górę zamkniętą to nie stwierdzisz tego, bo para nie przejdzie na bok tylko wejdzie w blat nad zmywarką. U mnie jest jeszcze taka sytuacja że ociekacz zlewozmywaka "leży" na zmywarce. Tam nie ma blatu, bo jest wycięty otwór na zlewozmywak, więc jest tam taki kanał wysokości 4cm (taka jest mniej więcej grubość blatu), który łączy przestrzeń znajdująca sie na zmywarką z przestrzenią szafki zlewozmywakowej. Para miała możliwość bez problemu przedostać się do tej szafki. Jeżeli znad zmywarki nie masz takiego kanału nie stwierdzisz tego.Po naprawach stwierdzałem to dużo łatwiej. Nie wsuwałem zmywarki w zabudowę, puszczałem program i kładłem kawałek przezroczystej folii na zmywarce, tak aby przykryła całą górę. Jak folia zaparuje, to już wiedziałem czy naprawili czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 09.01.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 No to chyba mam szczęście i trafiłam niewadliwy egzemplarz. Mam obok zlewozmywak a na zmywarce ociekacz i nigdy niczego takiego jak opisujesz nie stwierdziłam (tak jak u ciebie w górnej części jest przestrzeń kilkucentymetrowa i para mogłaby spokojnie przedostac się do szafki zlewozmywakowej). Zmywarkę użytkuję od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarol 11.01.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Może mamy inne modele i już inaczej jest to rozwiązane. Ja mam ESL 66020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.01.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 a ta zmywarka to kondensacyjna czy nie? Bo kondensacyjne skraplają parę wodną po suszeniu naczyń (dlatego to suszenie trwa koszmarnie długo, cały cykl ze 3-4- godziny) i wywalają do kanalizacji. Niekondensacyjne myją szybko, suszą wywalają parę wodną na pomieszczenie. O tym trzeba się dowiedzieć przed zakupem i uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarol 11.01.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Kondensacyjna.Poza tym serwis potwierdził występowanie wady w tych modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgw 12.01.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Mam zmywarke esl 66020 i faktycznie para ktorej wizualnie nie widac osadzała się na opłytkowanej ścianie i w rogu-skraplała się. Efekt był taki ze po pół roku jej użytkowania na ścianie zrobił sie grzyb.Wezwałem serwis który potwierdził usterkowość w kanałach tych zmywarek.Kanały do których wyprowadzana jest para są wykonane z plastików na zatrzaski które są nieszczelne. Uszczelnili je sylikonem szklarskim-narazie pomogło-nie paruje.Odradzam tą zmywarkę bo może zniszczyc meble i ściany.Poza tym myje średnio i zostawia drobinki brudu na naczyniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 12.01.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Mam ESL 66010, domywa dobrze i nie zauważam żadnych oznak parowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarol 13.01.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Mam zmywarke esl 66020 i faktycznie para ktorej wizualnie nie widac (...) .Wezwałem serwis który potwierdził usterkowość w kanałach tych zmywarek. (...) Uszczelnili je sylikonem (...). Odradzam tą zmywarkę bo może zniszczyc meble i ściany.Poza tym myje średnio i zostawia drobinki brudu na naczyniach! Właśnie u mnie było dokładnie to samo. Nawet w ten sam sposób naprawili, ale nie nazywajmy mazanie silikonem, ze to jest naprawa serwisowa. Tak wysoki poziom napraw to ja już opanowałem w podstawówce i nie zajęło by mi to 3 tygodnie, ale 3 minuty. Dla mnie są to chwyty nie do przyjęcia, poza tym warunki gwarancji również nie mówią o tym, że można to uszczelniać domowymi sposobami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapucha 15.01.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 No to chyba rzeczywiście chodzi o ten jeden model. Miałam w mieszkaniu ok. 10 lat zmywarkę electroluxa w zabudowie, nic się nie niszczyło, przy przeprowadzce blat przeprowadziliśmy do piwnicy (więc przy noszeniu ukazał swą spodnią część i nic nie było zapuchnięte). Zmywarka przez 10 lat ani razu się nie zepsuła. Dlatego nową też kupiliśmy electroluxa... I nie mamy żadnej pary w szafce pod zlewem, w trakcie zmywania jest tam cieplej, ale na ściankach nie osiada się zadna para...A może to chodzi o to, gdzie ten electrolux był wyprodukowany? Nasze pochodzą z Niemiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jarol 15.01.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Mój w UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts