Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciśnienie w kotle a temperatura...

JarzyQ

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy cisnienie wody w kotle gazowym kondensacyjnym ma wplyw na ustawiana temeperature w domu?? Pytam bo moj kociol jest ustawiony na 20st dzien i 18 noc a w rzeczywistosci mam 18 w dzien 17 w nocy, a cisnienie mam ok 0,8bara, a w instrukcji jest napisane ze powinno byc ok 1,5...

No to trzeba jeszcze nauczyć się czytać instrukcje ze zrozumieniem :lol:

Natychmiast dzwoń do serwisanta niech przyjedzie i wody dopuści do tych 1,5 bara 8) :wink:

mariankossy czytac ze zrozumieniem potrafię dzięki bogu, tak więc dziękuję za wspaniałą radę wujku. Dzwoniłem do serwisanta w tej sprawie, ale on powiedział żeby sie tym nie martwic i poczekac aż ciśnienie tak spadnie, że kocioł sam się wyłączy. Wydaje mi się to troche dziwne ale ja jestem laikiem w tych sprawach, więc może jakiś inny instalator odwiedzający ten post może to potwierdzić lub nie.

Ciśnienie wody w kotle gazowym nie ma wpływu na temperaturę grzania taki wpływ ma moc kotła jest jeden wyjątek jeśli ciśnienie w kotle spadnie poniżej pewniej wartości automatyka uzna ze kociołek jest bez wody i wyłączy się sam aż do momentu podniesienia ciśnienia, są tez kotły które nie mogą pracować w układzie otwartym

Jak ktoś dzwoni do serwisanta w sprawie dopuszczenia wody do instalacji, to chyba też dzwoni do elektryka żeby przyjechał i żarówkę w domu wymienił.

Jak naprawdę już nie wiesz jak dopuścić wodę do instalacji, to zadzwoń do hydraulika który robił Tobie instalacje i on powie który zawór w kotłowni trzeba odkecić, żeby dopuścić wodę. W rzeczywistości trzeba bardzo niewiele wody, aby podnieść ciśnienie z o,8 do 1,5 bara. Jak przez przypadek dopuścisz za dużo wody to spuść trochę wody przez odpowietrznik w którymś grzejniku - może wystarczyć pół lub jedna szklanka.

Ciśnienie być może spadło ponieważ odpowietrzałeś grzejniki lub podłogówkę.

Rozumiem, że temperaturę 20st i 18 szt masz ustawione na sterowniku pokojowym który ma wbudowany czujnik temperatury. Być może ten sterownik umieściłeś w takim miejscu, (przeciąg, słońce, bliskość drzwi wejściowych, balkonowych, lub okna) że nie pokazuje rzeczywistej temeratury w pokoju.

Najlepiej ustaw zwykły termometr pokojowy przy sterowniku lub czujce temperatury i będziesz wiedział jaka jest różnica we wskazaniach. Tylko uważaj bo tanie termometry nie są tak dokadne jak te elektroniczne w sterownikach i może być różnica 1 lub 1,5 stopnia.

Poza tym (przewija sie to b. często na forum), jak ustawiłeś kocioł na 20st w dzień a masz w rzeczywistości 18st w pokoju, to ustaw kocioł na 22st to w pokuju będziesz miał wtedy 20st. I oczywiście na odwrót, ustawiłeś 20 st a masz w pokojach 22st to kocioł/sterownik ustawiasz na 18 st.

Jak napisałem wyżej jest to spowodowane niedokładnością lub zakłóceniem odczytu temperatury na czujce lub sterowniku.

Tak w ogóle to wartość ciśnienia wody nie ma wpływu na ustawioną temperaturę w domu, ale warto ciśnienie w układzie podnieść bo przyjdą mrozy, nie będzie Cię w domu i kocioł się wyłaczy z powdu zbyt niskiego ciśnienia.

Zwróc jeszcze uwagę na to, że jak jest woda zimna to ciśnienie jest mniejsze, a czym bardziej się nagrzewa to ciśnienie zwiększa się. Zatem lepiej wodę dopuścić jak gezejniki sie nagrzeją.

mariankossy czytac ze zrozumieniem potrafię dzięki bogu, tak więc dziękuję za wspaniałą radę wujku. Dzwoniłem do serwisanta w tej sprawie, ale on powiedział żeby sie tym nie martwic i poczekac aż ciśnienie tak spadnie, że kocioł sam się wyłączy. Wydaje mi się to troche dziwne ale ja jestem laikiem w tych sprawach, więc może jakiś inny instalator odwiedzający ten post może to potwierdzić lub nie.

Serwisant dobrze ci powiedział, bo jak ci się kociołek wyłączy i dupa dobrze zmarznie to pofatygujesz się do kotłowni i wody do kociołka dopuścisz. :lol:

Chyba ze twój serwisant czeka na telefon od ciebie to przyjedzie, wody dopusci , po główce pogłaszcze :lol: :lol: i skasuje 200zł za "naprawe" 8)

Krzychos nie mam czujki pokojowej tylko czujke pogodową i wlasnie chyba dlatego serwisant mowil zeby operowac krzywa grzewcza a nie temperatura. Oczywiscie mialem juz taki pomysl zeby podniesc poprostu temp zadana na kotle, ale chcialbym zeby to dzialalo tak jak powinno czyli jezeli ustawiam 20 to mam 20 a nie jakies kombinacje...moze jestem lekko stukniety ale lubie jak pewne rzeczy dzialaja na 100% dobrze :)