Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co byś zmieniła/ł mając teraz 20 lat?

jorg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co byś zmieniła/ł mając teraz 20 lat? Naszła mnie chwila refleksji światecznej. Pozdrawiam wszystkich.

O matko !!!! Głównie edukacja:

- liceum zamiast technikum. Moim zdaniem technika przygotowują gorzej przyszłych studentów. Praktyki w stacjach obsługi 2-3 razy w tygodniu (jestem po samochodówce) a w tym czasie licealiści zakuwali, więcej piwa, więcej imprez, więcej chamstwa :wink: bo w szkole zaro kobiet a kobiety łagodzą obyczaje. Na Polibudzie statystycznie licealiści dawali sobie lepiej radę.

- inne studia - finansowo lepiej chyba teraz inzynierom niż humanistom. Niestety na iżynierskich poległem (technikum mi się odbiło czkawką na kilku przedmiotach)

- będąc singlem/kawalerem jeżdziłbym teraz z plecakiem i zwiedzał swiat zamiast...zbierać na fiata 126p który skończył pewnie sto lat temu na złomowisku. Teraz z dwójką dzieci wyjazdy jakie lubię (Azja na własną rekę, nocne pociągi z tubylcami, robactwo, marne żarcie, bród, smród.... :wink: ) są cięzkie do realizacji.

- inaczej bym pokierował swoją drogą zawodową. Jakoś w ubezpieczenia się wkręciłem od ponad 10 lat...a nie lubię ubezpieczeń :evil: . Teraz mam problem aby się przebranżowić.

- a tak z budownictwa do kupiłbym pewnie już inny projekt, a nawet jakby ten sam to z obecnym doświadczeniem (którego niestety dwa lata temu nie miałem) zbudowałbym taniej.

Żony bym nie zmienił :wink: - za chłopaków dam się pociąć więc tutaj też bym nie gmerał :wink:

Może i ja wybrałabym inny kierunek, ale w sumie jest to kierunek, który chciałam studiować i patrząc na cała pedagogikę to tutaj wiecznie coś się zmienia jak w kalejdoskopie...

Poza tym resztę zostawiłabym tak samo -bo dzięki tym upadkom nauczyłam się ciut tego życia.

O Jezu ! Niechciałbym znowu mieć 20 lat. Te rzeczy które były niedobre zrobiłem ,bo musiałem więc zysk " z cofki" żaden . Te rzeczy które są naprawdę super są w jakiejs części kwestią cholernego fuksa ,wiec umierałbym ze strachu ze tym razem nie będę miał tyle szczęścia.W sumie zawsze starałem się wykorzystać nadarzające się okazje. Z resztą nawet złe sprawy w ostatecznym rachunku wychodziły mi na dobre. Jedyne co chciałbym zrobić- to chciałbym urodzić sie albo wcześniej albo później by nie musieć rozpoczynać samodzielnego zycia w 1990 roku. No i wolałbym sie urodzić i wychować w wielkim mieście bo byłoby mi łatwiej .

i miejsce zamieszkania tez:)

Ale Ty jesteś z Gdańska ?

Matko - Trójmiasto to jedyne miejsce na ziemi gdzie mógłbym zamieszkać od zaraz. W okolicy morze, Szwajcaria Kaszubska z jeziorami i Keszebami, morenowe wzgórza, Copot - a koleżanka chce uciekać :wink:

No widzisz- serce nie sluga :) Bardziej na poludnie kraju mnie ciagnie :) ehh...wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma :)

Właściwie jeżelibym cos mogła zmienić to jest jedna opcja. Zaraz po studiach wyjechałabym do Londynu. Chciałam, bardzo, ale mąż nie chciał. Byłoby ciężko, ale perespektywy inne... Kocham Anglię, dobrze się czuję wśród anglików z całą ich rezerwą, mieszkałam tam, więc wiem. Ale mieszkałam za późno, już wtedy nie mogłam zostać, za stara byłam, żeby zaczynać karierę od zera, nie mam specjalizacji, która ich interesowała... za późno...

Choć w sumie, tak jak jest też nie jest źle.. :wink: