cezarykluj 23.12.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Witam serdecznie.Nie wiem czy w dobrym miejscu umiescilem ten watek.... Od miesiaca uzytkuje piec Kostrzwy Warmet 200 Ceramic. Od samego poczatku pojawia sie zjawisko podgotowywania sie wody przy ruszcie. Czytalem rozne fora i widze ze jest to dosc powszechny problem. Niestety nigdzie nie moge znalezc informacji jak sobie z tym poradziliscie, albo nie poradziliscie... Nie wiem czy jest to niebezpieczne?? najczesciej dzieje sie to przy rozpalaniu pieca i gdy dokladam do niego w momecie kiedy jest juz resztka opalu. na piecu mam ustowione 70 stopni, dmuchawa od 20 do 25%, przedmuchy co 5 min, na 90 sekund, z moca 25%. jak juz sie rozpali i opal nagrzeje to jest super. Dodam ze pale weglem Orzech II, komin systemowy o dlugosci 7 metrow, pompka na zasilaniu 25/40, ustawiona na 3 biegu. w Momecie jak sie woda gotuje w piecu to temperatura wody na zasilaniu osiaga okolo 60 - 70 st. Normalnie ma 50, a na powrocie 40 (zawor 4d ustawiony na 1) Jezeli macie jakies wskazowki co do tego jak najlepiej pali sie tym piuecem to chetnie skorzystam Jeden zaladunek do palena przy mrozie -15 st starczal mi na okolo 12 godzin. Jak bylo okolo 0 st to palilo sie 16 - 17 godzin. Dom juz ocieplony z zewnatrz, nie mam do konca ocieplonego dachu (welna) i dom jest jeszcze otwarty na garaz. Wszyscy pisza by dazyc do prawie bezdymnego spalania, jak to osiagnac, od czego jest to zalezne... Dzieki za wszelkie wskazowki. POzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 23.12.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 http://www.forum.pellets.com.pl/viewforum.php?id=6# Spróbuj tam, są tam doradcy z Kostrzewy, może oni udzielą Ci wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.