Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiewniki higrosterowane

Recommended Posts

Witam forumowiczów mam duży problem pojawiła mi sie pleśń na ścianach, wszyscy twierdzą że to za szczelne mieszkanie itd. (Choć mam nie wykończone drzwi i wieje dość solidnie) no ale niech będzie ta szczelność kupiłem dobry preparat w praktikerze spryskałem pleśń i ją złatwiłem wiadomo to pomoc doraźna, mam niemowlaka w domciu i wietrzenie wychładza mi solidnie mieszkanie więc odpada co mam robić zastanawiam się na nawiewnikami ale cena nie mała a czy to zadziała???

pozdrawiam Artur

Ja w moim obecnym mieszkaniu też miałem grzyba i kupiłem taki nawiewnik (kosztował koło stówy). I jakie są moje opinie:

1. Po zamontowaniu nawiewnika spadał temperatura w łażience o ok 3 st.

2. Po usunięciu grzyba w następną zimę, mimo nawiewnika znów się pojawił.

3. Kiedyś gdy wyjechałem zimą na 2 tyg i ustawiłem temp w domu na 10 st, to nawiwnik poprostu zamarzł.

4. Ponownie usunąłem grzyba i codzienie wietrze wieczorem jak już się wszyscy wykąpią ( ok 20min) i grzyb już się nie pojawił.

Wiec moim skromnym zdaniem to " na grzyba" :lol: Ci te nawiewniki

dongato

najpierw ustal przyczyne grzyba. moze byc tak ze woda podsiaka kapilarnie i wietrzenie na niewiele sie wtedy zdaje. wtedy nalezy poprawic izolacje pozioma lub wywiercic w scianie otwory i wypelnic specjalnymi laskami wiazacymi wilgoc. To tylko jedna z mozliwych przyczyn - najbardziej prawdopodobna jesli grzyb wystepuje w narozniku budynku od dolu sciany. Grzyb w zbyt szczelnym mieszkaniu najpierw pojawia sie pod sufitem najczesciej w kuchni i/lub lazience. Wtedy nalezy poprawic wentylacje (Nawiew i Wywiew!). Kolejna rzecz to mozliwosc dostawania sie wilgoci poprzez kiepskie wykonczenie okien i/lub parapetow po wymianie okien - wtedy grzyb pojawia sie blisko okna i kaloryfera. MOze dom zostal ocieplony styropianem pozna jesienia?

Przyczyn moze byc wiele ale warto to sprawdzic zamiast "leczyc" dom "objawowo" i wydawac kase prawie w ciemno.

Ja w moim obecnym mieszkaniu też miałem grzyba i kupiłem taki nawiewnik (kosztował koło stówy). I jakie są moje opinie:

1. Po zamontowaniu nawiewnika spadał temperatura w łażience o ok 3 st.

2. Po usunięciu grzyba w następną zimę, mimo nawiewnika znów się pojawił.

3. Kiedyś gdy wyjechałem zimą na 2 tyg i ustawiłem temp w domu na 10 st, to nawiwnik poprostu zamarzł.

4. Ponownie usunąłem grzyba i codzienie wietrze wieczorem jak już się wszyscy wykąpią ( ok 20min) i grzyb już się nie pojawił.

ad 1. "Po grzyba" instalowałeś tylko jeden nawiewnik i to pewnie w łazience?

Oczywiście, że ci wyziębi łazienkę, w dodatku gdy zimniej, para łatwiej się wykrapla, a jeden nawiewnik to za mało. Aby wentylacja działa efektywnie, trzeba kilka nawiewników w pokojach. Stamtąd, już ogrzane powietrze przechodzi do łazienki (kratką w drzwiach). Masz wtedy więcej cieplejszego powietrza, trudniej o kondensację.

ad 2. Za słaba wentylacja - patrz wyżej.

ad 3. Skoro cała wentylacja idzie tym jednym nawiewnikiem, może tak być.

ad 4. Wietrzenie pomaga, ale to oczywiste. Ale próbuj, mimo wszystko porawić wentylację.