Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd wziąśc 70 tys?

mychol12

Recommended Posts

Jak nie kredyt bankowy, to napożyczać się u znajomych rodziny (ale z tym może być różnie - można stracić znajomych/rodzinę) albo może macie coś, co możecie sprzedać (samochód, biżuterię, część działki)...

Ostatecznie możecie mieszkać na betonowych wylewkach i powoli wykańczać. Jak jest w domu woda, prąd i choć jeden działający kibelek, to można mieszkać. Czasami to lepsze niż mieszkać z rodzicami...

Jak nie kredyt bankowy, to napożyczać się u znajomych rodziny (ale z tym może być różnie - można stracić znajomych/rodzinę) albo może macie coś, co możecie sprzedać (samochód, biżuterię, część działki)...

Ostatecznie możecie mieszkać na betonowych wylewkach i powoli wykańczać. Jak jest w domu woda, prąd i choć jeden działający kibelek, to można mieszkać. Czasami to lepsze niż mieszkać z rodzicami...

Nie mam co sprzedac ..w prawdzie mamy 2 samochody ale przecież one nie wiele warte a czyms trzeba dojerzdzac do pracy ...Działkę tez nie da sie podzielic ..

W prawdzie rodzina zaproponowała 30 tys ale co mi z 30 tys ....

Chcieliśmy wykonczyc 1 mała łazienkę i kuchnie ...i pokój córce zrobić ...tak marzy o swoim pokoju...kurcze nie wiem co wymyslic .. :cry:

Chyba nie będę oryginalny, ale napiszę. :oops:

Myślę, że problemem nie jest „skąd wziąć”, większym problemem może być „jak oddać”.

Z oddaniem sie nie martwie ..przeciez jakos wybudowałem dom i z nieba mi nie spadło..Oczywiscie nie chce pograżac sie w jakieś mega długi ..spokojnie 1000zł /miesiecznie moge oddawać .Ech chyba wezniemy te 30 tysiaków ..każdy mówi ze juz tak duzo macie, ludzie kredyty biorą ale co z tego ..g..jak i tak sie zamieszkac tam nie da :(

Żona to nawet mówi zeby to sprzedac kupic 60 metrowe mieszkanie za350tys w Krakowie i jeszcze nam 250tys zostanie...ale mi sie serce kraje..

Na kredyt hipoteczny nie mamy szans pewnie chodz wartos naszej nieruchomości to pewnie z 600tys ..

..

Jeszcze trzeba znaleźć osiołka, kto za takie pieniądze to kupi

W Krakowie ?Sadze ze bez problemu... :D

Vafel masz racje ..pociagła mnie piwnica ..ale spadek terenu i sama wyszła ..No ale beton na nia nie był za darmo...

"Żona to nawet mówi zeby to sprzedac kupic 60 metrowe mieszkanie za350tys w Krakowie i jeszcze nam 250tys zostanie...ale mi sie serce kraje..."

Masz mądrą żonę...

A ja bym się nie poddała, wzięła kredyt na 70 tys. lub na 40 tys. po przyjęciu 30 tys. od rodziny.

W niekłopotliwym mieszkaniu w dobrej lokalizacji na najwyższym piętrze też się dobrze mieszka. Do tego kupić przyzwoitą działke (nawet szukać okazji albowiem nieruchomości tanieją, a jak kto ma gotówkę....). Co prawda nie wiem ile mychol ma lat, nie wiem też nic o lokalizacji jego budowy ale czy ten dom musi być jego ostatnim? Alternatywą jest mieszkanie na budowie w niedokończonym, za dużym domu z długiem do spłacenia. A żyje się raz - później się tylko straszy.

Jeszcze trzeba znaleźć osiołka, kto za takie pieniądze to kupi

W Krakowie ?Sadze ze bez problemu... :D

zależy gdzie w Krakowie ;-)

znam osobę która sprzedaje w Krakowie, stosunkowo tanio, od ponad roku dom w znakomitej lokalizacji - i było 2 (!) klientów - oglądaczy.

Rynek w tej chwili nie sprzyja sprzedającym.

Pytanie - jaka faktycznie ta lokalizacja, jaki dom - może lepiej byłoby spróbowac sprzedać, kupić nawet mniejsze mieszkanie na 3-4 lata a za to co zostanie ze sprzedaży domu kupić działkę i "jechac od nowa" z budową - tylko może czegoś mniejszego? Tak sobie teoretyzuję bo nie wiadomo jak Twój dom "wygląda" - ale pamiętaj o jednym, że utrzymanie domu kosztuje (problematyczne zaczyna więc być odkładanie pieniędzy ze skromnej pensji) i cięzko to porównać z opłatami za mieszkanie nie mówiąc już o mieszkaniu u rodziców...

po 1 nie panikowac po 2 wziaśc 30 tys od rodziny i tanio zrobic łazienke, kuchnie i jeden pokoj bez szalenstw aby zamieszkac....to powinno starczyc...powoli..spłacac i wykanczac...pomysl o ludziach co biora 300 tys i wiecej kredytu... :o :o :o :o

Ty i tak jestes w komfortwowej sytuacji..dom stoi....dacie rade..

i dlatego Szelma głosi wszem i wobec ..buduj mały tani parterowy domek bo zycie masz tylko jedno a dom to nie wszystko he he he he..

lepszy mały ale własny...