Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup w Drodze

andrewb1

Recommended Posts

Jestem właścicielem jednej z działek budowlanych przez które przebiega wspólna droga o szerokości 5 metrów( prawnie posiadam udział na zasadach współwłasności z innymi użytkownikami działek). Podpisałem umowę z energetyka na dostarczenie prądu do mojej posesji. Wstępnie wykonawca nakreślił nam ( jako wspólnocie) lokalizacje słupów energetycznych. Słupy te miały być postawione w granicy działek. Jednak firma wykonująca zlecenie dla energetyki wkopała jeden słup, tak że wchodzi około 40 cm w drogę ?( przez co zwęża nam drogę do prawie 4,5 metra). Napisaliśmy pismo o przestawienie słupa - Pan z energetyki oznajmił nam (ustnie)iż słup zostanie przeniesiony. Na kolejne pismo w którym pisaliśmy między innymi o zmianie lokalizacji słupa , nie dostaliśmy odpowiedzi pisemnej. Gdy został poprowadzony kabel napowietrzny, jeden z współwłaścicieli otrzymał ustnie informację, że słup zostanie tam gdzie teraz ( tzn. nie będzie przesunięty).

Nie zgadzamy się na tę lokalizacje słupa. Czy mógłby ktoś poradzić ja te sprawę załatwić na nasza korzyść.

Czy jest rozporządzenie ministra mówiący o lokalizacji słupa względem tras komunikacyjnych?

serdecznie pozdrawiam forumowiczów.

Polskie normy elektryczne mówią wyraźnie gdzie można lokalizować słupy i w jakiej odległości od dróg linie napowietrzne moga przecinać oś drogi czy to jest kolejowa samochodowa czy rzeczna wymaga się jedynie określonego obosczenia w danym przęśle linii, natomiast w pasie drogi lokalizacja słupa jest niedozwolona. Należy sie zastanowić czy trasa lini została źle wytyczona czy projekt został błędnie wykoany w fazie projektowania czy w fazie wykonawczej. Napewno jedno jest pewne protokół odbioru sporządzał wydział eksplaatacji tamtejszego Rejonu Energetycznego i na jego podstawie wykonawca robud uzyskał pieniądze za wykonanie inwestycji na rzecz zakładu energetycznego