Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja c.o. - piec na węgiel kamienny i drewno - remont

janlog1

Recommended Posts

Witam,

Mam 200 metrowy domek - w instalacji c.o. stary piec na węgiel kamienny - dotychczas używany antracyt ze względu na kaloryczność. Piec jest zwykły bez zadnych automatycznych ulepszeń - trzeba latać do niego i doglądać 5-6 razy na dzień.

Rury do grzejników są też stare żeliwne a grzejniki płaskie z lat 91-92 chyba żeliwne.

Chciałbym wymienić piec - też na węgiel kamienny gdyz na koszt modernizacji całej instalacji na razie mnie nie stać. Chciałbym by był to piec z jakąś automatyką by nie trzeba było latać do niego co chwilę tylko raz na 4 lub 7 dni.

Doradźcie Państwo jaki to powinien być piec i jakiej firmy jest niezawodny ?

Pozdrawiam

Jan S.

Witam.

Proponuję poczytać ten temat

http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm

dużo ludzi zmodernizowała swoje kotły i po małych przeróbkach i zmianie sposobu palenia sa naprawde zadowoleni. Tak żeby nie latać to chyba kocioł z podajnikiem alena tym sie nie znam to nie pomogę.

Co jeszcze grube rury i duża ilość wody w instalacji nie jest wadą .

pozdr

Mariusz

Mały dobrze radzi. Ja mam tez stary kociol i tylko zmiana sposobu palenia w tym kociolku spowodowala, ze w kotlowni na dobe jestem 2 razy - jak rozpalam rano i wieczorem, czyli razem moze z 15 minut obslugi kotla.

Tez mialem kupowac nowy, ale na razie uszczelnie sobie ten co mam, zamontuje miarkownik i bedzie gites :lol: