Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Pieknie forumowiczów,

Jestem posiadaczem od pół roku pieca Vaillant ecotec vcw plus.

Mam problem z którym nie potrafie sobie poradzic, moze ktos z Was mi pomoze.

Na poczatek - nie mam jeszcze regulatora pokojowego, wiec ogrzewam dom na podstawie temperatury wody na wyjsciu.

Kiedy ustawiam temperature wody na wyjsciu do 55 stopni, piec nagrzewa ja do zadanej temperatury + 5 stopni (czyli np. ustawiam 52 a on grzeje do 57) i sie wylacza. I jest OK

NAtomiast w przypadku ustawienia temp na wyjsci ponad 55 stopni (czyli np 56) powoduje ze piec osiaga zadana na wyjsciu temperature, nie przekracza jej, ale tez sie nie wyłącza.

Przypuszczam ze chodzi tutaj o punkt w ktorym piec przestaje juz kondensowac, i zaczyna mierzyc roznice (delta) pomiedzy temp wyjscia i powrotu. Chialem zmienic delte na mniejsza, ale nie wiem ktorym kodem serwisowym.

Albo moze nalezy dokonac jakiejs innej regulacji?

Prosze o pomoc i pozdrawiam,

Robert

ja mam jednofunkcyjnego vaillanta ze sterownikiem pogodowym, temperatura na wyjściu rzadko przekracza 40 st.,( przy ustawionej 21 w domu nawet przy dużych mrozach), po co ustawiasz powyzej 55? Jaką masz temperaturę w domu?

Może nie trzeba kombinować? Chyba że w dwufunkcyjnych tak ma być, tu nie jestem pewny.

Dom jest z lat 60, stary nieocieplony. W tym roku wymienilem okna, czesc grzejnikow jest zeliwna, moze dlatego potrzebuje wiecej, zeby miec te 21 w domu.

W dodatku dom jest dosc duzy kubaturowo - ok. 350 m2

Poza tym napisalem ze problem mam przy powyzej 55 :)

Jest to normalna praca kotła bez regulatora.

Jest mi tylko ciężko w to uwierzyć że jest to tylko 1 st różnicy.

Kocioł ma pracować i utrzymywać stałą temperaturę na instalacji.

Jeżeli zmniejszysz temperaturę to palnik nie jest w stanie zmodulować by utrzymywać stałą temperaturę i się robi OFF.

Jeżeli zwiększysz temperaturę wymaganą palnik ma większe pole popisu.

Zmieniając w kodach serwisowych nic nie zdziałasz możesz tylko ustawić maksymalną moc kotła.

Zalecana jest jak najwyższa przy starych budynkach.

Jeżeli moc maksymalna będzie obniżona, efekt tego będzie taki że będzie pracował jeszcze dłużej by zagrzać wodę.

Równie może się okazać że masz za mały kocioł i przy większej temperaturze wymaganej nie może dogrzać więc chodzi cały czas. np. na dom 300 m widziałem kocioł 12 kW. Efekt był zajefajny, rachunki za gaz kosmiczne.

ok, dzieki, tak przypuszczalem.

Kociol ma 24 kw, wedlug wyliczen ma jeszcze zapas. Natomiast nie bez znaczenia jest fakt ze budynek jest nieocieplony. W tym roku $ starczylo tylko na wymiane 28 okien - ocieplenie w najblizszym.

Kociol spokojnie dogrzewa mi dom do 22 stopni, tylko tak jak mowi, martwilem sie ze powyzej 55 stopni grzeje non stop. Ale skoro mowisz ze regulator pokojowy rozwiaze ten problem, to jest ok :)

dzieki wielkie

Witam,

Od niedawna mieszkamy w nowym domu. OK 200m2, piec vaillant ecotec plus. Nie wiem, czy to wina pieca, czy samych ustawień, ale bardzo użo gazu mi idzie - przy ostatnich mrozach nawe 35m3/dobę.

Na dole mam podłogówkę w lazience, wiatrołapie i kuchni oraz na górze w łazienkach (łącznie ok 60m2), reszta pomieszczeń grzejniki.

Grzejniki:

- 20C

- krzywa grzewcza 0,9

- termonstat

Podłoga:

- 20C

- krzywa 0,3

- korekta temp

Zasobik:

- temp 48

- grzanie od 18-22

Pompa cyrkulacyjna - miałem ustawione od 6-23. Nie wiedziałem, ze to ma wpływ na zuzycie gazu, obecnie przestawiłem na 6-7 oraz 18-22.

W tygodniu wychodzimy ok 8 - wracamy ok 17. Więc ustawiłem grzejniki 5.30-7 oraz 16-24, w weekendy grzejniki są od 6-24 i podłoga 16-20.

To tak w skrócie. Co robię nie tak, na co jeszcze zwrócić uwagę, co ustawić i jak żeby było bardziej optymalnie?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Jeśli chodzi o ustawienie krzywych grzewczych i zegarów na automatyce to wydają się dobre. Krzywa 0,9 na grzejniki i 0,3 na podłogowe są niskie i jeżeli przy tych nastawach masz ciepło w domu jest OK. Mam klientów, którzy mają wyższe nastawy. Podaj model twojego ecoteca chciałem dowiedzieć się jaką ma moc palnika i na jaki gaz GZ50 czy propan?

Jeśli chodzi o ustawienie krzywych grzewczych i zegarów na automatyce to wydają się dobre. Krzywa 0,9 na grzejniki i 0,3 na podłogowe są niskie i jeżeli przy tych nastawach masz ciepło w domu jest OK. Mam klientów, którzy mają wyższe nastawy. Podaj model twojego ecoteca chciałem dowiedzieć się jaką ma moc palnika i na jaki gaz GZ50 czy propan?

temp w pomieszczeniu z regulatorem jest taka jak zadana lub 1 stopien wysza.

ecotec plus 246/3-5

Witam,

Od niedawna mieszkamy w nowym domu. OK 250m2, piec vaillant ecotec plus. Nie wiem, czy to wina pieca, czy samych ustawień, ale bardzo użo gazu mi idzie - przy ostatnich mrozach nawe 35m3/dobę.

Na dole mam podłogówkę w lazience, wiatrołapie i kuchni oraz na górze w łazienkach (łącznie ok 60m2), reszta pomieszczeń grzejniki.

Grzejniki:

- 20C

- krzywa grzewcza 0,9

- termonstat

Podłoga:

- 20C

- krzywa 0,3

- korekta temp

Zasobik:

- temp 48

- grzanie od 18-22

Pompa cyrkulacyjna - miałem ustawione od 6-23. Nie wiedziałem, ze to ma wpływ na zuzycie gazu, obecnie przestawiłem na 6-7 oraz 18-22.

W tygodniu wychodzimy ok 8 - wracamy ok 17. Więc ustawiłem grzejniki 5.30-7 oraz 16-24, w weekendy grzejniki są od 6-24 i podłoga 16-20.

To tak w skrócie. Co robię nie tak, na co jeszcze zwrócić uwagę, co ustawić i jak żeby było bardziej optymalnie?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Dodam jeszcze, że ściany są z maxa, ocieplone styro 15 (elewacja skończona w październiuku, mury stały ponad rok), dach 25 wełna w skosach do szczytu i dodatkowo 20 między jętkami.

Ustawić na stałe 21 oC i tak zostawic .

najgorzej jak sie zmienia nastawy co pare godzin ( to tak jak jazda w cyklu miejskim, musi więcej palić niż jazda po trasie ze stałą predkością :roll: )

temp zadanej nie zmieniam, ostatnio obniżyłem, wiec jak już, to zużycie powinno spaść...

ale póki co nikt nie odpowiedział, czy poza nastawami na regulatorze, przyczyną wysokiego spalania może być jakaś awaria pieca, rozregulowanie? Miał ktoś podobny przypadek?

W tej kwestii najlepiej skontaktować się z infolinią Vaillanta lub z serwisantem. lepiej zacząć od tego pierwszego mogą podpowiedzieć ewentualne przyczyny.

Jednak dla mnie bardzo istotne jest to co napisałeś na początku :"Od niedawna mieszkamy w nowym domu.".

Nowy budynek potrzebuje znacznie więcej energii na wysuszenie. Jest to proces, który może potrwać nawet cały sezon grzewczy. Na to nie ma rady trzeba grzać i bardzo dobrze wietrzyć żeby dom pozbył się nadmiaru wilgoci.

Sprawdziłem w opisie kotła 36m3/dobę kocioł zużyje pracując przez 13h z pełną mocą lub też przez całą dobę pracując na pół gwizdka. Przy 200m2 i kotle o mocy 24kW oraz biorąc pod uwagę izolacje jakie zastosowano wydaje mi się, że moc kotła jest za wysoka wystarczyłby kocioł o mocy około 18-19kW. Czyli model ecotec VC 186. Jego zużycie gazu jest mniejsze o 27%!

• 1 year później...

Witam,

Czy regulacja zaworu bypass wplynie na zwiekszenie roznicy temperatury zasilanie/powrot?

W tej chwili roznica to 7-8C. Czy nie powinna byc wieksza? Jezeli regulacja jest mozliwa to czy nalezy cisnienie zwiekszyc czy zmniejszyc? I o ile? I czy ewentualna regulacja ma jakies inne nastepstwa lub wplywa na parametry? Do tej pory nic nie bylo przy kotle robione i jest ustawiony fabrycznie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...