Gębal 16.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam, posiadam piec ecotec plus 246 i pogodówkę calormatic 430, mam do was pytanie na jak w temacie, a nawet konkretnie o ustawienie w piecu d.17 - jak to w instrukcji jest "rozwinięte" w przypadku podłączenia do kotła instalacji ogrzewania podłogowego (mój przypadek) można go przestawić na regulację temperatury powrotu. Cóż, serwis Vaillanta przy uruchomieniu nie wspomniał o takiej możliwości, natomiast zastanawia mnie czy mi to coś da i czy będzie lepiej? Na razie w ogóle nie jest dobrze, ale testuję różne ustawienia i krzywe. Co daje konkretnie ta zmiana - oprócz oczywistej rzeczy, że nastawiamy temp. powrotu i wtedy piec dogrzewa żeby ją osiągnąć (ale jak - na maksa i krótko, czy lekko i długo??) i dlaczego jest zalecana do ogrzewania podłogowego? I kolejne pytanie, czy da się tak ustawić ten kocioł, żeby dogrzewał cwu w przypadku, gdy spadnie o np. 10 czy 15 stopni, a nie co chwila jak ktoś odkręci wodę? Jakbym coś pokręcił to z góry uprzedam, że to mój pierwszy piec w życiu i jestem totalnym laikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 08.12.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czy coś takiego istnieje? Chodzi mi o sytuację, gdy czujnik pokojowy temperatury będzie bezprzewodowy, tak abym mógł sobie go powiesić tam gdzie mi wygodnie bez prowadzenia kabla (na to już trochę za późno).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 08.12.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Istnieje, np taki; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 08.12.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czy coś takiego istnieje? Chodzi mi o sytuację, gdy czujnik pokojowy temperatury będzie bezprzewodowy, tak abym mógł sobie go powiesić tam gdzie mi wygodnie bez prowadzenia kabla (na to już trochę za późno). Pozdrawiam Witam. Przy Vaillancie mamy do dyspozyji dwa rodzaje sterownikow bezprzewodowych: Calor Matic 430 F-pogodowy sterownik bezprzewodowy i Calor Matic 360F-sterownik pokojowy bezprzewodowy. Do kondensata polecałbym 430 F. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 08.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Hej dzięki wielkie. Obecnie moja konfiguracja wygląda tak, że piecem steruje regulator pogodowy a przy każdym grzejniku mam termostaty, dodatkowo 3 obwody podłogówki o łącznej powierzchni około 20 m^2. Wszystko niby działa prawidłowo, ale zastanawiam się nad zamontowaniem właśnie tego regulatora dodatkowo. Jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buulee 12.01.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam. W domu rodziców jest w łazience zamontowany w.w. kocioł dwufunkcyjny, odległości punktów poboru wody nie sa duże (2-5m) jednak czasem - zwłaszcza latem lub po dłuższej przerwie w działaniu CO w ciągu dnia trzeba długo czekać na ciepłą wode w kranie - zastanawiamy się czy ten kocioł można doposażyć w niewielki (np 20-30l) z racji braku miejsca w łazience , zasobnik?? Jeżeli tak z jakimi przeróbkami się to wiąże - co trzeba mieć oprócz zasobnika - dodatkowe pompy , zawory itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 13.01.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witamnajłatwiejszym rozwiązaniem jest zamontowanie małego, el. ,bezciśnieniowego, pojemnościowego podgrzewacza wody, niewielkiej pojemności. Taki pojemności 10-15l powinien wystarczyć. Nie wiem jak to się ma z pkt widzenia hydraulicznego, ale logicznie myśląc to należałoby taki podgrzewacz zamontować na rurze na wyjściu z kotła. W ten sposób miałbyś tzw ciepły start, tak jak jest to realizowane przez vailanta. Przy małym poborze wykorzystywana jest woda zgromadzona w zasobniku, a potem woda podgrzewana jest przepływowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.01.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tylko który podgrzewać przepływowy można zasilać ciepłą wodą ? powyżej 1500 pln ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buulee 13.01.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Przeglądając menu sterownika kotła natknąłem się na funcję potrzymywania temperatury CWU oraz zabezpieczenie przed Leginellą więc zasugerowałem się tym że piec do zasobnika jest przystosowany - tylko czy tak jest na pewno i w co trzeba zainwestować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertb43 08.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 witam, posiadam piec vaillant eco tec plus 186/3-5 +calormatic 400 + zbiornik na wodę 120 l połączony z kominkiem z płaszczem wodnym w ukł, zamkniętym. problemem jest podgrzewanie cwu, wówczas gdy grzeje piec na cwu grzeje również na c.o.. instalator (inny niż ten który wykonywał instalację) zasugerował aby zamontować zawór zwrotny jak na 4 zdjęciu gdyż sprawdził zawór w piecu i stwierdził ze działa bez problemów ale coś popycha wodę na c.o. w instalacji. proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts