Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, posiadam piec ecotec plus 246 i pogodówkę calormatic 430, mam do was pytanie na jak w temacie, a nawet konkretnie o ustawienie w piecu d.17 - jak to w instrukcji jest "rozwinięte" w przypadku podłączenia do kotła instalacji ogrzewania podłogowego (mój przypadek) można go przestawić na regulację temperatury powrotu. Cóż, serwis Vaillanta przy uruchomieniu nie wspomniał o takiej możliwości, natomiast zastanawia mnie czy mi to coś da i czy będzie lepiej? Na razie w ogóle nie jest dobrze, ale testuję różne ustawienia i krzywe. Co daje konkretnie ta zmiana - oprócz oczywistej rzeczy, że nastawiamy temp. powrotu i wtedy piec dogrzewa żeby ją osiągnąć (ale jak - na maksa i krótko, czy lekko i długo??) i dlaczego jest zalecana do ogrzewania podłogowego? I kolejne pytanie, czy da się tak ustawić ten kocioł, żeby dogrzewał cwu w przypadku, gdy spadnie o np. 10 czy 15 stopni, a nie co chwila jak ktoś odkręci wodę?

Jakbym coś pokręcił to z góry uprzedam, że to mój pierwszy piec w życiu i jestem totalnym laikiem.

• 3 weeks później...
Czy coś takiego istnieje? Chodzi mi o sytuację, gdy czujnik pokojowy temperatury będzie bezprzewodowy, tak abym mógł sobie go powiesić tam gdzie mi wygodnie bez prowadzenia kabla (na to już trochę za późno).

Pozdrawiam

Witam.

Przy Vaillancie mamy do dyspozyji dwa rodzaje sterownikow bezprzewodowych: Calor Matic 430 F-pogodowy sterownik bezprzewodowy i Calor Matic 360F-sterownik pokojowy bezprzewodowy. Do kondensata polecałbym 430 F.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

Hej dzięki wielkie. Obecnie moja konfiguracja wygląda tak, że piecem steruje regulator pogodowy a przy każdym grzejniku mam termostaty, dodatkowo 3 obwody podłogówki o łącznej powierzchni około 20 m^2. Wszystko niby działa prawidłowo, ale zastanawiam się nad zamontowaniem właśnie tego regulatora dodatkowo. Jest sens?

• 1 month później...
Witam. W domu rodziców jest w łazience zamontowany w.w. kocioł dwufunkcyjny, odległości punktów poboru wody nie sa duże (2-5m) jednak czasem - zwłaszcza latem lub po dłuższej przerwie w działaniu CO w ciągu dnia trzeba długo czekać na ciepłą wode w kranie - zastanawiamy się czy ten kocioł można doposażyć w niewielki (np 20-30l) z racji braku miejsca w łazience , zasobnik?? Jeżeli tak z jakimi przeróbkami się to wiąże - co trzeba mieć oprócz zasobnika - dodatkowe pompy , zawory itp??

Witam

najłatwiejszym rozwiązaniem jest zamontowanie małego, el. ,bezciśnieniowego, pojemnościowego podgrzewacza wody, niewielkiej pojemności. Taki pojemności 10-15l powinien wystarczyć. Nie wiem jak to się ma z pkt widzenia hydraulicznego, ale logicznie myśląc to należałoby taki podgrzewacz zamontować na rurze na wyjściu z kotła. W ten sposób miałbyś tzw ciepły start, tak jak jest to realizowane przez vailanta. Przy małym poborze wykorzystywana jest woda zgromadzona w zasobniku, a potem woda podgrzewana jest przepływowo.

• 11 months później...

witam,

posiadam piec vaillant eco tec plus 186/3-5 +calormatic 400 + zbiornik na wodę 120 l połączony z kominkiem z płaszczem wodnym w ukł, zamkniętym.

problemem jest podgrzewanie cwu, wówczas gdy grzeje piec na cwu grzeje również na c.o..

instalator (inny niż ten który wykonywał instalację) zasugerował aby zamontować zawór zwrotny jak na 4 zdjęciu gdyż sprawdził zawór w piecu i stwierdził ze działa bez problemów ale coś popycha wodę na c.o. w instalacji. proszę o opinię.

DSCN3936.jpgDSCN3937.jpgDSCN3938.jpgDSCN3939.jpg