Gość 13.01.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Witam.Mam salon połączony z kuchnia. W salonie olbrzymie okno, okno balkonowe plus okno w kuchni. Wymienione okna są od strony południowej i ulicy.... jak je zasłonic? Czy macie może jakieś pomysły? Rolety w prowadnicach czy takie luźne? A może zasłony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Witam, w kuchni polecam tzw. zazdroski. Można teraz kupić prawdziwe cacka z tego gatunku. Osobiście nie lubię zasłon sama powiesiłam fantazyjnie upięte firany, gładkie o dość gęstym splocie. Miszkałam przez wiele lat na parterze w bloku przy dość ruchliwej ulicy i powiedzenie: niech sie wstydzi ten kto widzi na stałe wpisałam w pozycji "ULUBIONE" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 13.01.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Osobiście nie lubię zasłon ... niech sie wstydzi ten kto widzi No nie wiem, czy życie "na widoku" jest takie przyjemne. Dla byłoby to bardzo krępujące. Mam żaluzje. Rolety też są akceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Witaj Ewunia,zgadzam się z Tobą , żaluzje miałam a i owszem, tylko aby je zasłonić i dostać się do okna w małym mieszkaniu trzeba było pokonać czasami kilka przeszkód. Tak więc jak tylko były zamontowane to oczywiście każdy zasłaniał kto mógł, potem już tylko ja, a w końcu często bywało tak że właśnie byliśmy "na celowniku" . Kwestia przyzwyczajenia, uwierz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 15.01.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ja polecam rolety wewnętrzne. Efektowne i schludne. Można do nich właśnie fantazyjnie upiąc firanki - ja tak zrobiłam i jak na razie jestem zadowolona. A poza tym można je odsłaniać na różne wysokości, czego przy żaluzjach się nie zrobi (chyba że tych bardzo drogich materiałówych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 15.01.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ja coraz bardziej cenie sobie swoje rolety zewnetrzne. Opuszczam je i mam poczucie odizolowania od zlego swiata na zewnatrz. Wtedy moj dom jest naprawde moja twierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 15.01.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ja coraz bardziej cenie sobie swoje rolety zewnetrzne. Opuszczam je i mam poczucie odizolowania od zlego swiata na zewnatrz. Wtedy moj dom jest naprawde moja twierdza. Gdzie jak gdzie, ale tam we Flandrii sąsiedzi nie są chyba tak ciekawscy i dziecinnie, małostkowo zazdrośni. A może się mylę...?? Czy to przed ich złym okiem się odgradzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 15.01.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Gdzie jak gdzie, ale tam we Flandrii sąsiedzi nie są chyba tak ciekawscy i dziecinnie, małostkowo zazdrośni. A może się mylę...?? Czy to przed ich złym okiem się odgradzasz? Po prostu nie lubie jak ktos mi sie gapi w okno. Nie lubie i juz. Lubie poczucie intymnosci, ktore daje mi izolacja od bliznich. Belgia jest 10 razy mniejsza powierzchniowo od Polski, a ma tylko 4 razy mniej ludnosci. W dodatku ja mieszkam w najgesciej zaludnionej czesci. Nie ma w Europie regionu o wyzszej gestosci zaludnienia. A ciekawscy sa tak, jak wszedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Ja coraz bardziej cenie sobie swoje rolety zewnetrzne. Opuszczam je i mam poczucie odizolowania od zlego swiata na zewnatrz. Wtedy moj dom jest naprawde moja twierdza. Dlaczego świat zewnętrzny musi być zły? Może wystarczyło by "...... odizolowania się od świata......."? Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 16.01.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Dlaczego świat zewnętrzny musi być zły? Może wystarczyło by "...... odizolowania się od świata......."? Ryszard Nie musi byc zly (chyba? Manicheizm?), ale jest. Zreszta, kto go tam wie. Jest, jaki jest i nie ma pod reka innego. Masz racje, ze najistotniejszy jest fakt odizolowania, a nie to jaki jest swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 16.01.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Popieram Cudkę-również jestem za zazdrostkami w kuchni.Osobiście najbardziej podobają mi się robione własnoręcznie-dlatego takie będę miała we własnej kuchni.Ponieważ jeszcze mam trochę czasu do przeprowadzki myślę że zdąże je wykonać bo narazie widzę je tylko w mojej wizji domu.W salonie za to gęste firany,bez zasłan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 17.01.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Ja może o tym "olbrzymim oknie". Jeżeli jest w jednej wnęce z drzwiami balkonowymi to nie polecam zwykłych rolet. Po prostu tkaniny na takie rolety są produkowane w określonej szerokości i trzebaby w jednej wnęce powiesić 2 rolety. Widziałam takie rozwiązanie i uważam, że wygląda beznadziejnie. Miałam podobny dylemat: okno/drzwi tarasowe ma wymiary 225 szer. x 235 wys. Zrobiliśmy rolety w kasetach i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie, choć ma też swoje minusy. Wygląda dobrze, podoba się nie tylko nam, ale i większości naszych gości. Tylko tradycjonalistom doskwiera brak firanek. W przyszłości nie wykluczam założenia ładnych metalowych karniszy z firankami, ale tylko w funkcji ozdobnej. Uważam, że firanki optycznie zmniejszą pomieszczenie (wnęki okienne u nas mają ok 30 cm) i zabiorą sporo światła. W dzień, przy odsłoniętych roletach, pomieszczenia są bardzo jasne i przestronne. Wieczorem, jak się je zamknie, jest przytulnie (jednak czarne, gołe szyby trochę straszą w nocy), kameralnie, ale jednocześnie przestronnie.Sporym minusem jest czyszczenie tych rolet zwłaszcza w lecie, kiedy to owady robią ciapki, a niektóre wchodzą do kaset i rozpłaszczają się przy zwijaniu. Jednak dość dobrze się je czyści, a kasety można rozmontować i też wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 17.01.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Ja może o tym "olbrzymim oknie". Jeżeli jest w jednej wnęce z drzwiami balkonowymi to nie polecam zwykłych rolet. Po prostu tkaniny na takie rolety są produkowane w określonej szerokości i trzebaby w jednej wnęce powiesić 2 rolety. Widziałam takie rozwiązanie i uważam, że wygląda beznadziejnie. Miałam podobny dylemat: okno/drzwi tarasowe ma wymiary 225 szer. x 235 wys. Zrobiliśmy rolety w kasetach i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie, choć ma też swoje minusy. Wygląda dobrze, podoba się nie tylko nam, ale i większości naszych gości. Tylko tradycjonalistom doskwiera brak firanek. W przyszłości nie wykluczam założenia ładnych metalowych karniszy z firankami, ale tylko w funkcji ozdobnej. Uważam, że firanki optycznie zmniejszą pomieszczenie (wnęki okienne u nas mają ok 30 cm) i zabiorą sporo światła. W dzień, przy odsłoniętych roletach, pomieszczenia są bardzo jasne i przestronne. Wieczorem, jak się je zamknie, jest przytulnie (jednak czarne, gołe szyby trochę straszą w nocy), kameralnie, ale jednocześnie przestronnie. Sporym minusem jest czyszczenie tych rolet zwłaszcza w lecie, kiedy to owady robią ciapki, a niektóre wchodzą do kaset i rozpłaszczają się przy zwijaniu. Jednak dość dobrze się je czyści, a kasety można rozmontować i też wyczyścić. Rozumiem, że są to rolety z materiału,czym i jak je czyścisz ? A może jest to produkt efektowny do pierwszego czyszczenia. Polecałabyś gładkie ? Mam , jak widzisz,wiele wątpliwości dot. strojenia okien. Kiedyś widzialam rozwiązania włoskie. Piękne i ...szalenie kosztowne Jaką firmę polecasz? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 18.01.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Mam je niezbyt długo - ponad rok. Do bieżącego czyszczenia wystarczy lekko wilgotna gąbka: wyciągam roletę rozwijając tkaninę i czyszczę. Raz rozmontowałam kasety i "wyprałam" rolety w wannie za pomocą gąbki i płynu do prania, a potem spłukałam prysznicem. Nie należy tego robić przed zakończeniem lata, kiedy to muchy dają w kość, bo po tygodniu jest to samo. Koszt takich rolet to około 100 zł na jedną szybę. Po pierwszym praniu moje rolety nie zmieniły wyglądu, nie wiem jak będzie dalej. Pewnie, jak każda tkanina, mogą wypłowieć. Ja mam jasne- w kolorze beżowym i w wersji podstawowej. Nie wiem jak zachowują się ciemne. Można też kupić droższe, jakby podgumowane z jednej strony, które nie przepuszczają światła, na pewno są trwalsze. Nazwy firmy niestety nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 20.01.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 WitajcieMam podobny problem. Okna-drzwi na taras składają sie z czterech części w kształcie litery L. Na dłuższym boku L mam drzwi na taras - podwójne. Jak je upnę firankami i innymi takimi - to dzieci poszarpią przy nieustannym wchodzeniu i wychodzeniu. Jeżeli z kolei zamontuję roletki na okna to nie otworzę drzwi na całą szerokość - bo bardzo blisko jest obrzeże okienne. Powinnam więc cos innego wykombinować. Tylko co? Może macie jakies linki do stron ze zdjęciami okienek i zasłaniaczek okiennych (a słońca u nas dostatek- musze pozasłaniać)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 20.01.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 JoasiuKasety od rolet, o których pisałam, wystają tylko około 3,5 cm poza ramę okienną. Myślę, że nie powinno być problemu przy otwieraniu. To naprawdę dużo mniej niż w przypadku zwykłych rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 21.01.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 helism: masz rację... ale ja po prostu kombinuję, co by tu zrobić żeby nie mieć roletek i firanek suto drapowanych. Dlatego z wdzięcznoscią przyjmę wszelkie linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Rozumiem Cię . Ja broniłam się przed firankami, dlatego mam to co mam, roletki jeszcze tak bardzo mi się nie opatrzyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 21.01.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 To byłam ja, tylko zapomniałam się zalogować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 21.01.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Czy rolety, o których piszecie, są montowane do ściany, futryny czy skrzydła okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts