ramzes wielki 24.12.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Witam. Mam takie pytanie? Jaką grubością styropianu ocieplić ściany fundamentu domku jednorodzinnego niepodpiwniczonego, a zarazem jaką grubością ocieplić podłogę parteru???? Jestem na etapie instalacji c.o. (instala. podłogowej). Chciałem zaznaczyć że fachowcy pozostawili miejca na 10 cm ocieplenia. Czy na rynku istnieje styropian 10 cm spełniający normy wspólczynnika przenikalności ciepła"U" styropianu 20 cm? Proszę podajcie nazwę producenta i typ styropianu? Drodzy forumowicze pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.12.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 10 cm będzie OK nawet jak masz podłogówkę. Kupując styropian patrz na współczynnik lambda - im mniejszy tym lepiej. Tutaj (http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator) masz kalkulator. Możesz sobie policzyć jak ciepła będzie podłoga przy różnych grubościach styropianu o różnym współczynniku lambda, np. 10 cm styropianu lambda = 0,038: U = 0,3010 cm styropianu lambda = 0,036: U = 0,2910 cm styroduru lambda = 0,035: U = 0,28 (jak 11 cm styropianu 0,038) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.12.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Witam. Mam takie pytanie? ...... Drodzy forumowicze pomóżcie... no nie wiem... masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.12.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Jak masz sporo kasy to 10 cm aerożelu jest nawet cieplejsze od 20 cm styropianu.Tylko po co? Masz 10 cm miejsca to wstaw 10 cm i nie kombinuj ze współczynnikami. To czy dasz 10 cm czy 11cm styro 0.04 jest bez znaczenia. Zrób to starannie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes wielki 25.12.2009 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 dzięki.ale jaką grubością ocieplić fundament????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.12.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 dzięki. ale jaką grubością ocieplić fundament????? Rozwiń troche temat : co budujesz, z czego sciany, ile ocieplenia przewidujesz na sciany i dach , czym bedziesz ogrzewał? To ci pomożemy w miare możliwosci. A fundament mozesz ocieplic: 6 cm albo 12 albo nawet 20 cm, to zalezy od tego jak energooszczedny ma byc domek i na co cie stac finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes wielki 25.12.2009 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 wybudowałem z porothermu 30dom jest parterowy z poddaszem użytkowym, stropodach wylany z 15cm żelbetu + 15cm styropianu ocieplenia+ 5cm wylewki...Chcę dom dobrze ocieplić aby był energooszczędny!!!!Przedewszystkim co zrobić z podłogą parteru jak ją ocieplić jak mam tylko 10 cm miejsca na styropian???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes wielki 25.12.2009 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 acha chciałem ogrzewać gazem + kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.12.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 wybudowałem z porothermu 30 dom jest parterowy z poddaszem użytkowym, stropodach wylany z 15cm żelbetu + 15cm styropianu ocieplenia+ 5cm wylewki... Chcę dom dobrze ocieplić aby był energooszczędny!!!! Przedewszystkim co zrobić z podłogą parteru jak ją ocieplić jak mam tylko 10 cm miejsca na styropian???? To proponuje ci rozważyć na podłoge i fundament( ze wzgl na ograniczenie gr .10 cm) : http://www.austrotherm.com/pl/main6/sub2/12461/ U mnie na podłoge pod podłogówke (2x 5 cm gr) dawałem taki : http://www.austrotherm.com/austrotherm/pl/main6/sub2/18597/index.shtml Ja mam ściany tez z porothermu 30 + 12 cm styro frez.( U ok. 0,22 Wm2/K) dałem frezowany ( firma robi z dokładnym frezem, płyty dobrze wpasowane i proste) taki: http://www.austrotherm.com/austrotherm/pl/main6/sub2/18592/index.shtml Na sciany i fundament daj po 15cm styro, najlepiej frezowanego (brak mostków cieplnych) U mnie sciana fundamentowa ma 4cm okapu w stosunku do ściany domu ze względu na różnice grubości styro sciana - 12cm , fundament - 8 cm styro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 26.12.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Jak masz sporo kasy to 10 cm aerożelu jest nawet cieplejsze od 20 cm styropianu. Tylko po co? Masz 10 cm miejsca to wstaw 10 cm i nie kombinuj ze współczynnikami. To czy dasz 10 cm czy 11cm styro 0.04 jest bez znaczenia. Zrób to starannie i tyle.Ten żel to chyba w NASA sprzedają. Toć to produkt wprost z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 29.05.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Czy docieplać ściany fundamentowe z keramzytobetonu? Mój wykonawca mówi, że nie trzeba, co na to fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 29.05.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 I jeszcze jedno, czy można docieplić ściane fundamentową od wewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.06.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 ... ociepla się od strony zimnej czyli od zewnątrz.... czy ocieplać? jeżeli nie chcesz mieć dużych strat ciepła przez fundament to tak.... keramzytobeton może i jest "ciepły" , ale nie tak jak styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 26.06.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Czy na sciany fundamentowe z bloczkow mozna dac tylko ryflowany polistyren ekstrudowany na dysperit, bez foli kubelkowej? Na co kleic? Grunt gliniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujeq 10.07.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Witam jestem tutaj żóltodziobem , przepraszam jeśli nie w tym miejscu o ty pisze... Chodzi o ocieplenie - uszczelnienei ścian fundamentowych jak zaizolować ściany (ściana z pustaków betonowych) czy warto dodać podczas wykonywania szkło wodne (uszczelnia) ?dziękuję za odpowiedzi pzdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts