tomasztomasz 25.12.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Witam Państwa Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje! Mam taką sytuacje... kupiłem działkę od prywatnego właściciela który wraz ze wspólnikiem podzielił swoją ziemie na około 100 działek nie mniejszych niż 10 arów i otrzymał od miasta warunki zabudowy dla całego kompleksu. Przed kupnem przeczytałem warunki i nie zauważłem żadnych tragicznych zapisów, standard: wymiary, dachówka, garaż w bryle budynku itd. Na etapie starania sie o pozwolenie wyszedł na wierzch istotny zapis: Zespół zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej zorganizowanej w jeden kwartał ( zależnie od 4 do 14 działek) należy zastosować jednolitą geometrię dachów mieszcząca sie w dopuszczalnych parametrach. Zespół ten musi posiadać:- jednolity kąt nachylenia połaci dachowych - jednolity układ połaci dachowych (np. dachy wielospadowe z facjatami dachowymi)- jednolitą wysokość kalenicy głównej z tolerancją do 0,5m - jednolite długości wypuszczenia poza lico ściany zewnętrznej okapów dachu budynku. I wszytko byłoby ok gdyby było określone dla którego kwartału jaka jest przewidziana architektura. Zaś w tym przypadku miejski architekt twierdzi iż warunki te podyktuje pierwsza osoba która uzyska zezwolenie na budowe w danym kwartale. Nie wiem czy dobrze mysle, ale jak dla mnie jest to pogwałceniem wszelkich swobód społecznych.Jesli sąsiad postawi dom z dachem wielospadowym to koszt budowy domu z dachem rozłożystym jest duzo wyższy.Dwa jesli ktoś postawi dom z dachem dwu spadowym przy minimalnym kącie nachylenia dachu (38o) a tym samym niskiej kalenicy to sąsiad posiadający wiekszą rodzine bedzie zmuszony także do życia tylko w domu parterowym lub z bardzo małą powierzchnią poddasza. Troche się nie potrzebnie rozpisałem z przykładami ale takie absurdy mnie przerażają i niezmiernie wkurzają. W moim kwartale wydano juz jedno pozwolenie na budowe z projektem kompletnie odbiegającym od moich marzeń i potrzeb. Co mam zrobić, jak rozmawiać z urzędnikami. Czy jest to wszystko zgodne z prawem??? Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam TomaszTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 26.12.2009 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 o warunkach zabudowy było już dużo to fakt , kiedyś nawet pisałam że to jest chore że muszę mieć dom taki jak chcą jakieś urzędasy, to ktoś po mnie pojechał (nieważne), moim zdaniem to masz pecha jeśli jedno pozwolenie zostało już wydane nie sądzę żeby udało się coś z tym zrobić. podam jeszcze raz mój przykład moja działka ma około 40 metrów szerokości a dom nie może być szerszy niż 15 metrów chcieliśmy poszerzyć garaż ale oczywiście to było niemożliwe, dom też chcieliśmy osadzić inaczej ale wejście musi być od frontu więc od razu zostałoby to odrzucone. nie wiem jak jest w Twoim przypadku spróbuj powalczyć może się coś uda. to jest strasznie głupie, nie potrafię tego zrozumieć. mam nadzieję że uda Ci się coś z tym zrobić. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 26.12.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 To chyba się nazywa ład architektoniczny. Znam wielu, którzy by chcieli mieszkać na "uczesanym" osiedlu. Może zamiast wpadać w rozpacz warto poszukać wśród gotowych projektów czegoś co może wam przypasować, a spełnia wymogi planu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 26.12.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 To chyba się nazywa ład architektoniczny. Znam wielu, którzy by chcieli mieszkać na "uczesanym" osiedlu. Może zamiast wpadać w rozpacz warto poszukać wśród gotowych projektów czegoś co może wam przypasować, a spełnia wymogi planu? ja osobiście nie chciałabym mieszkać na "uczesanym" osiedlu. skoro on kupił sobie działkę to ma prawo decydować co będzie na niej stało!moim zdaniem to jest trochę nadużycie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 26.12.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Na etapie starania sie o pozwolenie wyszedł na wierzch istotny zapis: Zespół zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej zorganizowanej w jeden kwartał ( zależnie od 4 do 14 działek) należy zastosować jednolitą geometrię dachów mieszcząca sie w dopuszczalnych parametrach. Zespół ten musi posiadać: - jednolity kąt nachylenia połaci dachowych - jednolity układ połaci dachowych (np. dachy wielospadowe z facjatami dachowymi) - jednolitą wysokość kalenicy głównej z tolerancją do 0,5m - jednolite długości wypuszczenia poza lico ściany zewnętrznej okapów dachu budynku. Skąd wyszedł ten zapis? Czy miałeś możliwość zapoznać się z nim wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 27.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 każda z tych działek o konkretnym numerze posiada takie warunki zabudowy? coś nie tak, bo warunki zabudowy muszą być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031641588 Ja Cię namawiam żebyś wystąpił o warunki zabudowy na swoją działkę. Prawo dopuszcza wydanie różnych decyzji wz na tą samą działkę. We wniosku sprecyzuj b. dokładnie parametry, korzystaj z tego rozporządzenia które masz wyżej i definicji (ważne) ze zmienionego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20090560461i poczekaj na decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasztomasz 27.12.2009 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Dla wyjaśnienia : - warunki zabudowy zostały wydane dla właściciela terenu przy podziale geodezyjnym- warunki te przepisałem na swoją osobę bo myślałem że w prosty sposób dostane pozwolenie na budowę a z tymi absurdami pozostanie walczyć kolejnym nabywcom działek.- zapis o którym wspomniałem jest zamieszony w omawianych warunkach zabudowy zaraz pod wymaganiami o długościach poziomych, pionowych, architekturze dachu itp. Warunki zabudowy wyglądają i są napisane jak dla deweloperów którzy budują całe osiedla. Myslę że wystąpie o nowe indywidualne warunki zabudowy tylko nie bardzo wiem kto decyduje o tym czy przystać na moje prośby czy odrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts