Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zamiast styropianu na strop? AKUSTYKA

Recommended Posts

witam,

czy istnieje jakis sposob na wyciszenie stropu monolicznego bez uzycia styropianu?

moze sa jakies specjalne maty wygluszajace pod panele/parkiet, ktore moga zastapic styropian?

oczywiscie moge zrobic styropian + wylewka, ale poniewaz mam dosc niskie poddasze to wolalbym dac tylko wylewke samopoziomujaca + jakas cienka membrane.

Ma ktos jakies doswiadczenia w tym temacie?

pozdrawiam

greg

dosc niskie? czyli?

i ile moze miec max ten zamiennik grubosci zamiast styro i posadzk.

czym chcesz wykonczyc podlogi?

nie bym przeciagal na strone styro i posadzki bet.

ale mozesz byc niewyplacalny.

a i jeszcze jedno jak z rozprowadzeniem mediow. ida pionami instalacyjnymi czy po stropie :D

Stropy monolityczne ze względu na swoją masę nie przenoszą tak intensywnie dźwięków jak syropy lekkie dlatego izolacja akustyczna nie musi mieć jakichś wyśrubowanych parametrów. Ja w Twoim przypadku zastosował bym suchy jastrych z płyt gk bo łącznie z posypką wyrównującą ma tylko ok. 30mm grubości.

Zrób ciepłą styrobetonową wylewkę. Ja taką zastosowałem u siebie i polecam. Tak jak u Ciebie nie było u mnie miejsca na styropian i wylewkę miałem tylko 5 cm do dyspozycji i to rozwiązanie idealnie się sprawdziło. Wylewkę robisz mieszając granulat styropianowy z cementem, bez piasku czy innych kruszyw.

mam dwa pytania odnośnie tego perlitu, bo sama nazwa brzmi niezwykle kusząco i zachęcająco :)

otóż jaką grubość najlepiej zastosować - tj. tak z 3 cm wystarczy?

a drugie czy technologia wykonania tj rozprowadzić ten perlit na podłogę, na to folie i zalać wylewką?

no i trzecie: cena perlitu to ok 200 zl za m3, więc przy założeniu, że grubość będzie te 3 cm to ile tego wejdzie na powierzchnie 100 m2 ? :)

dzięki za odpowiedz,

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
Zrób ciepłą styrobetonową wylewkę. Ja taką zastosowałem u siebie i polecam. Tak jak u Ciebie nie było u mnie miejsca na styropian i wylewkę miałem tylko 5 cm do dyspozycji i to rozwiązanie idealnie się sprawdziło. Wylewkę robisz mieszając granulat styropianowy z cementem, bez piasku czy innych kruszyw.

Też tak uważam styrobeton Polytech można stosować i nie 5cm ale można 4 cm wylać.

Też tak uważam styrobeton Polytech można stosować i nie 5cm ale można 4 cm wylać.

mam pytanie a jak to się przedstawia cenowo?

Że się tak podepnę pod temat żeby nie tworzyć nowego. Jak to jest z wszystkimi rurkami (co do grzejników, woda, peszle) i styropianem np. 3-4 cm ukladanym tylko w celu akustycznego wyciszenia? Styropian wciska sie pod rurki i te zatapia w wylewce czy robi w nim naciecia? Jak naciecia to chyba troche nie bardzo bo wtedy beton wylewki styka się z betonem stropu i z wyciszenia nici, tworzą się mostki akustyczne.

Nie wiem jak Tobie Adam ale mi chodzi nie o wyciszenie dzwięków np. rozmowy czy muzyki ale dźwięków uderzeniowych, czyli np. kroków. W tej publikacji (wiem wiem że to od producentów styropianów...):

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=akustyka

i w tym:

http://www.styropiany.pl/poradnik/poradnik_07_stropy_podlogi.pdf

wyraźnie widać, że nawet 3 cm styropianu pod wylewką wystarczy żeby znacząco obniżyć stopień przenikania takich dźwięków.

Taaa!

Tylko to ONI tak piszą...

Rozum ze sobą nosisz wszędzie.

Gromadzisz w nim spostrzeżenia.

Użyj go + to co w nim po szkole zostało!

Zastosowałbyś tam płytę sklejki czy plastelinę?

Dźwięki tłumią materiały niesprężyste i masywne jednocześnie.

Bardziej niesprężyste.

Te, co się poddadzą pod wpływem dragania, ale na miejsce nie wrócą.

Takie.. plastelinowate, korkowate, sypkie...

Piach, na ten przykład.

Guma...

PRAWDA, cała PRAWDA i tylko PRAWDA! - Styropian też ma "współczynnik tłumienia" dźwięków - to go podali!

Potrafisz go tak ułożyć, żeby idealnie i we wszystkich punktach podparł taki panel?

A piasek?

A perlit?

CO łatwiej?

Zresztą - zrób eksperyment.

Połóż panel na śniegu (podeprze idealnie we wszystkich punktach) i zapukaj w niego.

Potem piach, perlit, tektura (marketowa pod panele) i... styropian!

Sam zob... no, nie! USŁYSZYSZ!

Adam M.