slaweks1 25.12.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Witam.W trakcie układania pustaków może się zdarzyć, że rozłożą się one równomiernie na szerokości stropu, tak jak pokazano na Rys.1, ale najczęściej tak się nie stanie i wystąpi przypadek jak na Rys.2 lub Rys.3. Czy wówczas można przyciąć pustak w taki sposób, jak pokazano odpowiednio na Rys.2.1 oraz Rys.3.1? http://lh4.ggpht.com/_1G00NWFCN2U/SzT4ZngBCYI/AAAAAAAAMzI/ydwOgWfnROQ/strop.teriva-ukladanie.pustakow.jpg Jak generalnie postępuje się w takich sytuacjach? PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 25.12.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Myśmy przycinali pustaki ale na długość !Taki sposób jak pokazujesz to jest bez sensu ,po to pustak ma te 2 rowki aby się trzymał na belkach.Albo zmniejsz rozstaw belek i dołóż jeszcze jedną aby Ci spasowało albo zrezygnuj z jednej belki i zrób w tym miejscu deskowanie+zbrojenie i strop lany.Ja tak mam oryginalnie wg projektu ,po brzegach strop lany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.12.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 przypadek na rysunku 2 i 3 nie wystąpi raczej bo o ile to jest ściana nośna /rozumiem pod jakąś ścianą wyżej/ to raczej położony na niej pustak terivy zastanie po prostu - zgnieciony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweks1 25.12.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Myśmy przycinali pustaki ale na długość ! Taki sposób jak pokazujesz to jest bez sensu ,po to pustak ma te 2 rowki aby się trzymał na belkach. Albo zmniejsz rozstaw belek i dołóż jeszcze jedną aby Ci spasowało albo zrezygnuj z jednej belki i zrób w tym miejscu deskowanie+zbrojenie i strop lany.Ja tak mam oryginalnie wg projektu ,po brzegach strop lany. No tak, ale w przypadkach 2 i 3 nie ma możliwości ułożenia na belce, bo się nie mieści. A jeśli chodzi o rowki, to producenci dopuszczają układanie pustaków bezpośrednio na ścianie z pominięciem belek, co obrazuje niniejszy rysunek: http://www.solbet.pl/img/0e9e8149_large.jpg przypadek na rysunku 2 i 3 nie wystąpi raczej bo o ile to jest ściana nośna /rozumiem pod jakąś ścianą wyżej/ to raczej położony na niej pustak terivy zastanie po prostu - zgnieciony Ale masz na myśli ten przypadek po lewej stronie, gdzie pustaki nie zostały przycięte, czy ten przypadek po prawej - już po przycięciu? Nad stropem będzie już tylko poddasze z cienkimi ściankami działowymi, a na ścianach nośnych zewnętrznych niska ścianka kolankowa z jednego pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 25.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Zgadza się można układać pustaki na ścianie ale w całości a nie pocięte. Nawet całe pustaki są kruche jak jajka a co dopiero ucięte,lekko naciśniesz i się rozsypią. Robiłam 2 stropy i nie było takiej sytuacji aby coś tam ucinać na pół,idzie to naprawdę inaczej rozwiązać. Zresztą ja nie ekspert tylko "baba budowniczy" ale mojego stropu bym nie ułożyła z pociętych pustaków ,o ile to cholerstwo w ogóle się da pociąć nie rozsypując się w kawałki http://img15.imageshack.us/img15/1655/50755592.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Jak generalnie postępuje się w takich sytuacjach? Wzdłuż ścuany (i na niej) wykonuje sie w miejsce tych kawałków pustaka wieniec -taki poszerzony. Oprócz zbrojenia nad ściana wykonuje sie strzemiona i dodatkowe zbrojenie w przęśle, czasem są to dwa czasem 4 pręty np fi12. Taki poszerzony wieneic powinien być w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 26.12.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 EW. mozna dac ze dwie ,trzy belki kolo siebie.Na pewno to bezpieczniejsze niz ciety pustak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs82 26.12.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 witam. u nas przecinaliśmy pustaki tak jak na rysunkach po prawej a pustkę wypełnialiśmy resztką zaprawy, która pozostała. teraz wszystko zalane, stoją na tym ściany działowe i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 26.12.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Nie ma potrzeby przycinać, daje się dodatkową belkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweks1 26.12.2009 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Dziękuję Wam za cenne uwagi praktyczne wzięte z własnego doświadczenia. Każde z tych rozwiązań ma na pewno swoje zalety, jak i wady, ale na pewno każde z nich będę brał pod uwagę w zależności od tego, w jaki sposób ułożą mi się pustaki. Podsumowując: Układanie belek to oczywiście najprostsze i najmniej pracochłonne rozwiązanie spośród wyżej wymienionych, ale również najbardziej kosztowne z uwagi na dosyć wysokie koszty samych belek. Poszerzony wieniec powinien być już nieco tańszy - wymaga tylko trochę więcej pracy przy wykonywaniu zbrojenia i deskowaniu. Przycinanie pustaków i wypełnianie ich zaprawą to jakby rozwiązanie najbardziej zbliżone do tego, co zostało zawarte w temacie tego postu. Zastanawiam się jednak, czy jest sens wcześniej wypełniać pustaki zaprawą, skoro w czasie betonowania te przestrzenie i tak zostaną wypełnione - chyba, że betonowanie nie polega na całkowitym wypełnieniu, ale tylko na zadeklowaniu otwartej przestrzeni. Zastanawiam się, dlaczego producenci tak niechętnie w swoich dokumentacjach opisują ten problem - przecież takie przypadki będą występować najczęściej. Trudno znaleźć jakieś bardziej obszerne informacje na ten temat. Udało mi się jednak w końcu trafić na dwa rysunki, na których pokazany jest sposób układania pustaków przy ścianach równoległych do belek. Oto rysunki: (1)http://lh5.ggpht.com/_1G00NWFCN2U/SzXy-yCsKgI/AAAAAAAAM1c/cqJ7B1FUwUU/strop.teriva-ukladanie.pustakow-02.jpg (2)http://www.pro-bud.com/UserFiles/Image/pro-bud/Untitled%20-%2045(1).jpg Jak widać, na przedstawionych rysunkach jest również odpowiedź na moje pytanie. To by chyba miało sens, bo należy pamiętać, że sam pustak nie jest w stropie elementem nośnym, ale elementem wypełniającym. Elementami nośnymi są belki, żebra i beton, a właściwie wszystkie te trzy elementy razem wzięte. PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 28.12.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Nie wiem z czego są te pustaki na rysunku, ale moich na pewno nie dałoby się położyć tak przyciętych bo by pękły. Wiem bo przecinałem swoje na pół tzn brałem całe oczko z środkową ścianką i zostawało mi takie właśnie coś.Jeśli pustaki są keramzytowe to tak przecięte potrafią pękać w rękach a co dopiero przy zalewaniu.Mimo to ułożyłem cały strop i obyło się bez kłopotów. Zawsze da się tak ułożyć, żeby były całe pustaki, lub połówki (całe oczko) a w ekstremalnym przypadku daję dodatkową belkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 28.12.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 W sytuacji 2.1 wystarczy obciąć tę górną prawą końcówkę.W sytuacji 3.1 dodatkowa belka lub poszerzony wieniec. Możesz tez próbować obciąć górę pustaka, a dół traktować jak szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts